View: 5784|Reply: 17
|
Mudahnya Buat Pes Tomyam, Boleh Pekena Hari-Hari!
[Copy link]
|
|
oleh Adib ZA
Kredit resipi: Facebook Resepi Sedap
Siapa yang tak gemarkan masakan tomyam? Lagi-lagi yang dimasak panas-panas dan dinikmati dengan nasi putih. Memang sangat enak. Anak-anak pun suka.
Namun, ramai yang selalu sahaja membeli pes tomyam sedia ada di pasaraya tanpa tahu membuatnya sendiri.
Apa kata anda sediakan sendiri pes tomyam, nanti bolehlah masak tomyam hari-hari pun takpe! Selamat mencuba ya.
Sumber foto: bakewithpaws
Bahan-bahannya:
2 biji bawang besar
4 biji cili merah
10 biji cili kering
2 inci lengkuas
4 batang serai
2 sudu udang kering
6 helai daun limau purut
2 inci belacan (dibakar)
air asam jawa, gula & garam
Cara-caranya:
1. Kisar kesemua bahan kecuali air asam jawa, garam dan gula bersama sedikit air.
2. Kemudian panaskan sedikit minyak. Tumis bahan kisar sehingga naik bau.
3. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga pecah minyak dan menjadi pes.
4. Sejukkan dan simpan di dalam peti sejuk. Perencah boleh disimpan. Kalau nak guna boleh ambil. - CARI |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
eh macam senang jek...
nak test la.. |
|
|
|
|
|
|
|
Boleh try ni. Da la hubs suka sangat tomyam. |
|
|
|
|
|
|
|
sebagai seorang peminat tegar tom yam macam nak cube je resepi ni |
|
|
|
|
|
|
|
Mesti try resepi ni.tq yg share resepi ni |
|
|
|
|
|
|
|
kalau tom yam putih?
kalau makan kedai tomyan kelate. tomyam putih adalah marvelous |
|
|
|
|
|
|
|
looks delicious. tumpang share |
|
|
|
|
|
|
|
Tomyam putih xyah letak cili la kot... |
|
|
|
|
|
|
|
Thank you so much for the recipe. Mesti cuba . |
|
|
|
|
|
|
|
TQ... nak try buat la... feverett |
|
|
|
|
|
|
|
Senang ja rupanya boleh try ni |
|
|
|
|
|
|
|
My fav |
|
|
|
|
|
|
|
Kalau Ada no makan nasi Putih saja bertambah tambah |
|
|
|
|
|
|
|
Typo ni,mkn ngan kuah pun ok |
|
|
|
|
|
|
| |
|