oleh Adib ZA Memang berbeza bagi anda yang sudah biasa menggunakan bahan yang disediakan sendiri, secara home made. Ini termasuklah serbuk kunyit! Jarang pula kita mendengar orang membuat sendiri serbuk kunyit kan!
Sebenarnya serbuk kunyit sinonim dengan masyarakat Melayu sejak dahulu lagi. Selain dijadikan minuman bagi mereka yang bersalin, ia juga sangat baik untuk kesihatan kulit. Jika anda mahukan hasil masakan yang lebih enak, bolehlah sediakan sendiri serbuk kunyit. Pastikan ia dihiris nipis sebelum dijemur. Nah, ikuti tips ini: Bahan-bahan: Kunyit segar Pengisar kering Cara-caranya: 1. Kikis kulit kunyit hingga bersih dan hiris nipis. 2. Jemur kunyit di bawah matahari hingga menjadi betul-betul kering. Ia ambil masa 2-3 hari juga untuk benar-benar kering. 3. Masukkan ke dalam pengisar kering dan kisar hingga halus. Simpan dalam bekas kedap udara. - CARI Sumber: Rasa |
11
Bagus |
4
Marah |
8
Terkejut |
19
Sedih |
11
Lawak |
12
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
jazaa100 replied at 8-9-2016 12:05 AM
Blend kunyit hidup dgn bawang & garam...
Pastu simpan dlm bekas kaca & simpan dlm peti ais....nak ...
eileen80 replied at 6-9-2016 03:50 PM
lebih suka pakai kunyit hidup.
goreng ikan pon pki kunyit hidup.
tumbuk dengan bawang dan lada ker ...
Lengkong replied at 1-12-2019 01:40 PM
jazaa..biasanya kunyit yang blend + bawang dan garam ni tahan berapa lama ye
jazaa100 replied at 1-12-2019 04:06 PM
Akk letak dlm botol kaca, tahan berbulan bulan....guna bawang putih tau...jgn letak bwang merah ...
ADVERTISEMENT