CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 6917|Reply: 21

Serbuk Kunyit, Lebih Elok Disediakan Secara Home Made

[Copy link]
Post time 6-9-2016 01:25 PM | Show all posts |Read mode
oleh Adib ZA

Memang berbeza bagi anda yang sudah biasa menggunakan bahan yang disediakan sendiri, secara home made.


Ini termasuklah serbuk kunyit! Jarang pula kita mendengar orang membuat sendiri serbuk kunyit kan!


Sebenarnya serbuk kunyit sinonim dengan masyarakat Melayu sejak dahulu lagi. Selain dijadikan minuman bagi mereka yang bersalin, ia juga sangat baik untuk kesihatan kulit.


Jika anda mahukan hasil masakan yang lebih enak, bolehlah sediakan sendiri serbuk kunyit. Pastikan ia dihiris nipis sebelum dijemur. Nah, ikuti tips ini:









Foto: Aku Di Fiji Island




Bahan-bahan:


Kunyit segar
Pengisar kering



Cara-caranya:


1. Kikis kulit kunyit hingga bersih dan hiris nipis.


2. Jemur kunyit di bawah matahari hingga menjadi betul-betul kering. Ia ambil masa 2-3 hari juga untuk benar-benar kering.


3. Masukkan ke dalam pengisar kering dan kisar hingga halus. Simpan dalam bekas kedap udara. - CARI




Sumber: Rasa





Foto: Carian google

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-9-2016 02:27 PM | Show all posts
usu suka home made kunyit..masakan lebih sedap..
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2016 03:50 PM | Show all posts
lebih suka pakai kunyit hidup.
goreng ikan pon pki kunyit hidup.
tumbuk dengan bawang dan lada kering sikit.
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2016 03:55 PM | Show all posts
Goreng ikan guna kunyit hidup lebih wangi & sedap
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2016 05:47 PM | Show all posts
Memang sedap masak guna kunyit idup
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2016 06:06 PM | Show all posts
tak pernah pun guna kunyit hidup selama hidup ni. nak try lah
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 7-9-2016 08:49 PM | Show all posts
memang sedap guna kunyit hidup tp malas nak kikis kulit n kena tumbuk...huk3
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2016 12:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Blend kunyit hidup dgn bawang & garam...

Pastu simpan dlm bekas kaca & simpan dlm peti ais....nak guna, amik je...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-9-2016 07:50 PM | Show all posts
Mmg lg sedap kalo guna kunyit hidup
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2016 04:43 PM | Show all posts
Thanks for the info
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2016 04:43 PM | Show all posts
Thanks for the info
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2016 04:43 PM | Show all posts
Thanks for the info
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2019 07:20 PM | Show all posts
All things considered, on the off chance that you imagine that purchasing another battery over and over once it dries out is the main choice you have, you are doubtlessly off-base. In our day by day life, we have a plenty of things that work through batteries. As they wear out, a ton of us settle on purchasing new ones, which expects us to pay a great deal as well as burns through a ton within recent memory.

<a href="https://robotsjudge.com/best-roomba-replacement-batteries/">Roomba Replacement Batteries</a>
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2019 01:40 PM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 8-9-2016 12:05 AM
Blend kunyit hidup dgn bawang & garam...

Pastu simpan dlm bekas kaca & simpan dlm peti ais....nak ...

jazaa..biasanya kunyit yang blend + bawang dan garam ni tahan berapa lama ye


Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2019 01:42 PM From the mobile phone | Show all posts
eileen80 replied at 6-9-2016 03:50 PM
lebih suka pakai kunyit hidup.
goreng ikan pon pki kunyit hidup.
tumbuk dengan bawang dan lada ker ...

Lepas ni boleh lah cuba buat ikan goreng guna kunyit hidup campur bawang tumbuk


Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2019 04:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by jazaa100 at 1-12-2019 04:07 PM
Lengkong replied at 1-12-2019 01:40 PM
jazaa..biasanya kunyit yang blend + bawang dan garam ni tahan berapa lama ye


Akk letak dlm botol kaca, tahan berbulan bulan....guna bawang putih tau...jgn letak bwang merah pulak....

Lengkong campur kunyit serbuk sikit lepas dah blend tu bg jgn berair sgt....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-12-2019 04:54 PM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 1-12-2019 04:06 PM
Akk letak dlm botol kaca, tahan berbulan bulan....guna bawang putih tau...jgn letak bwang merah  ...

Oh bawang putih ye...ingatkan bawang merah..terima kasih banyak2 jazaa bagi kita resepi


Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2019 07:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku mkm kunyit mentah.. tp ok laa bdn ringan.. berak cantik
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2019 06:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Blh try nie..tp skrg musim hujan susah la nk jemur..
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2019 01:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Kak-Leen at 29-12-2019 01:02 AM

Org lain selalu kutuk akak benda senang buat apa nak susah2 pakai kunyit hidup. Akak suka pakai kunyit hidup ni. Sedap masakan tu lain dari pakai kunyit serbuk yg beli dah siap tu. Cuma lepas dah tumbuk, kena bersihkan batu tumbuk tu betul2. Kalau x, kuning la batu lesung kita tu dan makin lama makin tebal pulak..
Akak pernah try buat kunyit serbuk sendiri tp wrong timing dan kunyit tu rupanya x kering betul lagi.. Sedih tau kunyit serbuk tu jadi kulat. Sayangnya..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

6-11-2024 02:44 PM GMT+8 , Processed in 0.073934 second(s), 31 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list