Biasa kita jumpa ikan jeruk, petai jeruk dan lada jeruk, tapi kali ini apa kata cuba daging jeruk yang pastinya bakal memikat selera anda.
Resipi yang dikongsikan oleh Puan Yuss Aisya ini menjadi tular di media sosial dan ramai memuji keenakan rasanya yang luar biasa. Jom cuba sendiri di rumah. Ikuti resipi berikut: Bahan-bahan: Daging merah Garam halus Limau kasturi yang dibuang biji Cara-cara 1. Basuh daging dengan bersih. Potong nipis-nipis daging yang masih beku atau separa beku. Ini kerana daging yang masih dalam keadaan sebegini lebih senang dipotong. 2. Letakkan daging yang sudah dipotong nipis tadi di alam penapis untuk menapis air lebihan daging. (Tips: Daging yang sudah diletakkan dalam penapis tidak perlu dibasuh semula kerana air akan menghilangkan kemanisan dan nutrisi daging akan menyusut nilainya.) 3. Sediakan bahan untuk menjeruk dan susun daging dalam bekas plastik makanan. Taburkan garam dengan rata pada keseluruhan daging. 5. Perah limau ke serata daging. 6. Susun lagi daging di lapisan seterusnya dan taburkan garam dan limau lagi. Ulang proses ini sehingga daging habis. 7. Siap untuk diperam, masukkan dalam peti sejuk di bahagian chiller. 8. Tunggu seminggu, dan daging akan mula berubah warna selepas proses penapaian. 9. Goreng bersama cili dan bawang. Siap! Daging jeruk goreng sedap dimakan bersama nasi putih panas-panas atau boleh dimakan begitu sahaja. Selamat mencuba! -CARI
|
31
Bagus |
16
Marah |
17
Terkejut |
19
Sedih |
31
Lawak |
18
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
manganini replied at 23-2-2017 03:14 PM
mcm nak cuba.. hubby mesti suka ni..
tp apasal ada org kata tak sedap..
WajibulGhunah replied at 23-2-2017 11:35 PM
Bila baca part basuh daging tu
Teringt crita mistik sorg forumer yg nenek dia buat kuah sate tu
K ...
manganini replied at 24-2-2017 09:45 AM
ape jadi pastu? cite sikit... saya pun biasanya tak basuh bersih2 sangat konon takut hilang rasa/n ...
drivethru replied at 24-2-2017 09:57 PM
Aritu wife aku masak pekasam daging. Bau busuk gila. Mcm mane lah tekak dorang boleh terima.
ADVERTISEMENT