Kalau resipi untuk membuat menu masakan Tom Yam dah berlambak rasanya, tapi jarang benar yang berkongsi untuk membuat pes Tom Yam itu sendiri.
Leceh sangat ke untuk membuatnya ya? Tentulah tidak, sebab resipi yang satu ini memang akan membuatkan masakan Tom Yam anda setanding seperti restoran di Bangkok. Kalau tak percaya, jom cuba! Bahan-Bahan: 2 Biji bawang besar 4 batang serai 2 biji cili hidup merah 5 Hiris lengkuas 7 Helai daun limau purut 4 Sudu makan udang kering 10 Ekor ikan bilis 4 Inci belacan
3 Sudu cili kering yang dikisar Air asam jawa Gula perang Garam Cara-Cara: 1. Masukkan kesemua bahan (Kecuali air asam jawa, garam dan gula) ke dalam pengisar dan kisar sehingga lumat. 2. Panaskan minyak masak secukupnya dan tumis bahan yang dikisar sehingga lumat dengan api yang perlahan. 3. Ketika ini bau Tom Yam akan mula terbit dan masak sehingga pecah minyak. 4. Masukkan air asam jawa, gula perang dan garam. Seimbangkan rasanya. 5. Tutup api dan sejukkan selama beberapa jam sebelum disimpan ke dalam botol yang kedap udara. Siap! Selepas itu boleh masak Tom Yam macam biasa menggunakan pes yang telah dihasilkan tadi. Memang meletup, siapa yang nak pikat bakal mak mertua bolehlah cuba ya! -CARI Kredit Resipi: Fatiha Hanani Ismail
|
24
Bagus |
17
Marah |
14
Terkejut |
8
Sedih |
13
Lawak |
18
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
hatikosong replied at 15-8-2017 03:06 PM
mcm byk jek belacan nye smpi 4 inci huhuhu...
buapakperut replied at 15-8-2017 05:19 AM
dengar tips acik2 ckp masa masak campur akar ketumbar lagi sedap, nk try la pes ini
ADVERTISEMENT