CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Ini Sebabnya Mengapa Banyak Lubang Kecil Pada Permukaan Biskut

9-11-2017 03:08 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 6415| Komen: 4|Original author: Oleh: Adib Za

Bagi penggemar makanan yang tidak berat, selain roti lazimnya mereka ini gemar mengambil biskut sebagai kudapan.

Tak kiralah pada waktu pagi atau petang, biskut dikatakan dapat mengalas perut agar tidak terlalu lapar menantikan waktu makan yang seterusnya. 


Pernah tak anda terfikir, mengapa biskut yang dibeli selalunya ada lubang-lubang kecil pada permukaannya?

Bila teringatkan bentuknya, memang comel dan mencuit hati. Terasa lapar pula kan! Rupanya ada alasan tersendiri mengapa lubang kecil ini wujud ya!


Memetik laman Independent, lubang kecil pada permukaan biskut memang sengaja dibuat. Ia sangat penting kerana tanpa adanya lubang kecil ini, biskut yang dihasilkan takkan sempurna. 


Mark Greenwell, orang penting yang menghasilkan biskut McVities & Carr berkata lubang-lubang kecil tersebut berfungsi mencegah biskut daripada pecah ketika dimasak. 

Ia membolehkan wap melalui dicelahan lubang pada biskut itu.

"Jika biksut tidak ada lubangnya, wap akan terbentuk dalam biskut. 

"Ini akhirnya akan menyebabkan biskut mudah pecah dan kita tidak mendapat produk yang yang baik. Malah, biskut yang diinginkan tidak akan terbentuk,"ujar Mark. 

Namun begitu, tetap ada beberapa jenis biskut yang tidak berlubang kecil ini. Salah satunya biskut halia.

Add Image Caption Here


"Biskut halia sengaja dibuat seperti itu. Wap panas akan mengikat gula hingga membentuk karamel, sekaligus menjadikan biskut halia ini berbeza dan unik," kata Mark lagi. 

Nah, sekarang sudah terjawab kan. Persoalan kecil namun turut memberikan sedikit ilmu untuk kita semua. Semoga bermanfaat! - CARI 
29

Bagus
13

Marah
12

Terkejut
11

Sedih
5

Lawak
21

Bosan

Friends Rank (91 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Jorja 10-11-2017 02:21 AM
I lebih berminat nak tahu kenapa biskut cepat go soft? Kalau makan oreo baru biar setengah jam dah jadi lemau
Quote SecretLuv 10-11-2017 02:41 AM
Jorja replied at 10-11-2017 02:21 AM
I lebih berminat nak tahu kenapa biskut cepat go soft? Kalau makan oreo baru biar setengah jam dah j ...

Ini jawapannya:

  1. Unlike bread and cakes, which tend to become hard the longer they spend in the air, most biscuits go soft over time. As in bread, starch from the flour in biscuits begins to crystalize after a few days, theoretically making biscuits more brittle. But in many biscuits, the high sugar content masks this process by absorbing water from the atmosphere, ultimately resulting in a soft biscuit.
Copy the Code


Quote pearl.silver 10-11-2017 06:52 AM
Mcm buat kulit tart la..kena cucuk2 bagi wap panas lalu
Quote Jorja 14-11-2017 06:37 AM
SecretLuv: Ini jawapannya: Unlike bread and cakes, which tend to become hard the longer they spend in the air, most biscuits go soft over time. As in bread, star ...

Thanks info nya

Lihat semua komen(4)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-11-2024 08:34 PM GMT+8 , Processed in 0.053751 second(s), 19 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top