Bagi penggemar makanan yang tidak berat, selain roti lazimnya mereka ini gemar mengambil biskut sebagai kudapan. Tak kiralah pada waktu pagi atau petang, biskut dikatakan dapat mengalas perut agar tidak terlalu lapar menantikan waktu makan yang seterusnya.
Pernah tak anda terfikir, mengapa biskut yang dibeli selalunya ada lubang-lubang kecil pada permukaannya? Bila teringatkan bentuknya, memang comel dan mencuit hati. Terasa lapar pula kan! Rupanya ada alasan tersendiri mengapa lubang kecil ini wujud ya! Memetik laman Independent, lubang kecil pada permukaan biskut memang sengaja dibuat. Ia sangat penting kerana tanpa adanya lubang kecil ini, biskut yang dihasilkan takkan sempurna.
Mark Greenwell, orang penting yang menghasilkan biskut McVities & Carr berkata lubang-lubang kecil tersebut berfungsi mencegah biskut daripada pecah ketika dimasak. Ia membolehkan wap melalui dicelahan lubang pada biskut itu. "Jika biksut tidak ada lubangnya, wap akan terbentuk dalam biskut. "Ini akhirnya akan menyebabkan biskut mudah pecah dan kita tidak mendapat produk yang yang baik. Malah, biskut yang diinginkan tidak akan terbentuk,"ujar Mark. Namun begitu, tetap ada beberapa jenis biskut yang tidak berlubang kecil ini. Salah satunya biskut halia. "Biskut halia sengaja dibuat seperti itu. Wap panas akan mengikat gula hingga membentuk karamel, sekaligus menjadikan biskut halia ini berbeza dan unik," kata Mark lagi. Nah, sekarang sudah terjawab kan. Persoalan kecil namun turut memberikan sedikit ilmu untuk kita semua. Semoga bermanfaat! - CARI
|
29
Bagus |
13
Marah |
12
Terkejut |
11
Sedih |
5
Lawak |
21
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Jorja replied at 10-11-2017 02:21 AM
I lebih berminat nak tahu kenapa biskut cepat go soft? Kalau makan oreo baru biar setengah jam dah j ...
ADVERTISEMENT