CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Tak Tahu Pilih Minyak? Aduh, Jangan Naik Minyak Sudah...

2-1-2018 10:03 AM| Diterbitkan: Cari-Zai| Dilihat: 4312| Komen: 13|Original author: Oleh: Zailina

Minyak begitu penting dalam masakan terutama di Asia. Bila menumis, menggoreng, buat dressing untuk salad, semuanya menggunakan minyak. Jadi, minyak mana terbaik untuk digunakan? Jom tengok kajian yang dilakukan oleh Dr Steve ini.


Gunakan seberapa banyak yang anda suka. 

Minyak kelapa sangat sesuai digunakan ketika panas atau sejuk. Ia mengandungi lemak tepu sebanyak 85 peratus. Mentega atau minyak sapi pula pilihan terbaik dan sesuai untuk masakan panas atau bakeri. Minyak kelapa sawit dengan rasa unik, terbaik untuk memasak dan sesuai untuk menggoreng kerana ia kurang berasap kalau bersuhu tinggi. Lemak haiwan seperti lemak lembu stabil dan selamat untuk dimasak, tetapi jangan diguna terlampau banyak kerana ia mengandungi sedikit lemak tak tepu. 


Minyak kelapa dan minyak sawit hasil negara kita, wah.. terbaiklah!


Gunakan dalam kadar sederhana. 

Sementara itu, minyak bijan tinggi antioksidan dan stabil pada suhu sederhana. Minyak kacang amat popular dalam masakan Asia, tetapi jangan digunakan selalu, okey. Minyak flaxseed pula tinggi omega-3, namun tak sesuai digunakan dalam masakan dan mesti disimpan di dalam peti sejuk. 


Ada minyak untuk sajian 'sejuk' seperti 'gaulan' (dressing) salad atau sayur mentah.

Minyak zaitun amat popular bagi yang menjaga kesihatan, tapi waspada dengan minyak tiruan. Hidangkan dalam keadaan sejuk dan guna suhu rendah jika menggunakannya dalam masakan. Pilih minyak yang tidak jernih dan extra virgin. Ia juga tinggi anti-oksidan. Manakala, minyak avokado bagus untuk memasak pada suhu tinggi dan sedap dihidangkan sejuk (dicampur jus limau, digaul dengan salad). Namun tahap lemak tak tepu agak tinggi.


Bijak pilih minyak, masakan enak, tubuh sihat.


Elakkan dari menggunakannya.
Walnat, kacang soya, safflower, minyak bunga matahari dan minyak grapeseed adalah pembohongan terbesar dalam pemasaran di seluruh dunia. Untuk mendapatkan minyak, ia diproses dan ditambah bahan-bahan lain. Cecair pada suhu bilik dan tinggi lemak tak tepu yang boleh menyebabkan pembuluh darah tersumbat.


Pelbagai minyak di pasaran, perlu bijak memilih.
Foto: readyseteat

Minyak sayuran atau lemak sayuran pula boleh menjadikan tubuh gemuk dan mungkin karsinogenik pada suhu tinggi. 
Minyak jagung pula tinggi omega-6 yang tak sihat, rendah omega-3 yang sihat dan agak tengik bila dimasak. Manakala minyak canola dipasarkan sebagai minyak yang menyihatkan (sebenarnya tidak), diperah dari rape/biji sawi. 


Jadi, minyak mana pilihan anda? Jangan kata kami tak beritahu! - CARI


18

Bagus
19

Marah
12

Terkejut
10

Sedih
12

Lawak
15

Bosan

Friends Rank (86 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote chinta89 2-1-2018 02:46 PM
selalu dimomokknay myk sunflower elok.. sama jgk myk jagung
Quote paz 2-1-2018 03:00 PM
Salah lah pilihan minyak iolls.
Quote yangsemb 2-1-2018 03:47 PM
Good info {:cryrun
Quote kiambang 12-1-2018 01:16 PM
Jarang makn salad dressing ni .. guna minyak kelapa sawit je utk masak dan minyak jagung utk buat kuih ..
Quote ninjago 12-1-2018 01:22 PM
laa.. canola, sunflower oil semua tu tak sihat?? iols tertipu la selama nie!

minyak kelapa dlm artikel tu termasuk myk kelapa sawit ke?? kalau masak ngan minyak kelapa cam tak sedap je, sebab ada extra rasa yg akan kacau rasa makanan tu.
Quote cempakaa 12-1-2018 01:44 PM
apa rasa kalau masak guna minyak kelapa ni?
Quote krustykrab 12-1-2018 02:12 PM
bagus info ni....
Quote salmon-suki 12-1-2018 08:17 PM
Tenkiyuu tt..sy guna minyak kelapa sawit jaa utk memasak..olive oil mahal sgt..

Stkt ni minyak2 lain x guna..
Quote ~boolean 12-1-2018 10:31 PM
minyak zaitun hat orang kata baik untuk kesihatan,
tak baik sebenarnya digunakan untuk menggoreng...
sekadar curah atas salad boleh lah...
baca kat satu research ni...jangan minta link, aku sendiri pun tak ingat mana aku baca  
Quote jazaa100 13-1-2018 12:31 AM
cempakaa replied at 12-1-2018 01:44 PM
apa rasa kalau masak guna minyak kelapa ni?

Minyak kelapa proses sendiri sedap je...wangi....
Quote Artemesiaa 14-1-2018 10:42 AM
Menarik infonya.  Olive oil untuk menumis minyak kelapa untuk deep fry.  Tapi minyak kelapa susah nak dapat dipasaran sekarang berbanding minyak kelapa sawit.  Minyak kelapa kalau buat sendiri wangi baunya.
Quote nishikido 14-1-2018 01:39 PM
What..minyak sunflower tak elok ke..gigih la I beli konon lagi sihat dari minyak sawit..dah la mahal,law goreng bau pon agak pelik..nsib baik mmg nak habis.tukar semula ke minyak sawit la nampaknya
Quote missDollie 14-1-2018 11:40 PM
Btul...cef wan pun penah wonder apa canola oil ni sebenarnya..dalam good oil bad oil dulu pun penah bagitau minyak sawit paling stabil..US kan pengeluar jagung..ofcoz they all akan bagitau minyak jagung tu the best..

Lihat semua komen(13)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

15-12-2024 06:38 AM GMT+8 , Processed in 0.076836 second(s), 42 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top