Apa makanan ‘favourite’ anda kala ke pasar malam? Mesti ada yang menjawab apam balik yang dah jadi kemestian untuk dibawa pulang. Tapi macam jarang pula orang buat apam balik di rumah. Mungkin kerana ia senang didapati dan harganya juga murah. Apa kata kali ini anda cuba buat sendiri dengan resepi yang dikongsikan oleh Adlin Lin yang memang tak susah mana pun. Bahan-bahan (kisar) - 4 cawan tepung gandum - 3 cawan air - 1/2 cawan minyak - 1/2 cawan gula - 4 biji telur - Sedikit garam -1 sudu kecil yis mauripan -1/2 sudu teh soda bikarbonat Inti - Kacang disangai - Jagung dalam tin - Gula Cara membuatnya 1) Kisar bahan-bahan di atas. Biarkan adunan selama satu jam. 2) Sediakan kuali tidak melekat (non stick pan) lalu masukkan adunan secara membulat. 3) Setelah hampir masak, masukkan kacang, gula dan jagung sebagai inti. Biarkan seketika. 4) Dah siap, lipat dan sapukan apam dengan mentega/marjerin supaya lebih cantik. Tip 1) Gunakan kuali tanpa lekat atau kuali roti jala. Jadi tak perlukan sebarang minyak untuk memasak. Boleh juga gunakan periuk ajaib sebagai kuali. 2) Sukatan cawan mungkin tak sama, jadi disaran untuk lebihkan tepung jika adunan terasa cair. Kebarangkalian untuk resepi gagal sangat sedikit sebab yis dan soda bikarbonat membuatkan ia tetap lembut. 3) Boleh juga masukkan bahan tambahan lain seperti coklat, kismis atau apa sahaja mengikut citarasa anda sendiri. Mudah sahaja kan? Selamat mencuba - CARI Kredit resipi : Adlin Lin |
14
Bagus |
7
Marah |
10
Terkejut |
4
Sedih |
14
Lawak |
17
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
swimswim replied at 9-1-2018 02:19 PM
Dkt area bandar mahkota cheras, psr mlm hari ahad ada org jual apam balik pandan,inti pulut hitam n ...
amyza replied at 9-1-2018 02:01 PM
Suka apam balik yg nipis tu,rangup.
Adunan tepung tu boeh buat waffle jugak ke?
ADVERTISEMENT