Sarawak Bumi Kenyalang. Terkenal dengan mee kolok, laksa sarawak dan kek lapis serta ikan masin terubuk menyebabkan ramai yang mahu datang bercuti ke sini.
Namun tahukah anda bahawa selain Sabah, Sarawak juga mempunyai makanan unik yang perlu anda cuba dalam mencari kelainan jika berkunjung ke negeri ini. Jadi di sini kami akan senaraikan lima makanan unik di Sarawak yang anda boleh cuba seperti yang ditulis di laman Butterkicap. 1) Manok Pansuh Ayam dimasak di dalam buluh. Menarik bukan? Itulah Manok Pansuh yang patut anda cuba dan ia adalah makanan tradisional masyarakat Iban.
Cara masak Manok Pansuh ini sama sahaja seperti menyediakan lemang. Kalau nak tahu Manok bermaksud ayam dan Pansoh pula adalah masak dalam buluh. Cara masakan ini dikatakan berasal dari masyarakat Iban dan mereka memanggilnya Manuk Pansuh atau Manuk Lulun. Selain ayam mereka turut memasak makanan lain seperti daging dan ikan menggunakan kaedah sama. 2) Umai Popular di kalangan masyarakat Melanau, Umai disediakan daripada ikan yang mentah. Malah makanan ini turut digemari oleh semua suku kaum di Sarawak. Untuk menyediakan Umai ikan mentah akan dibersihkan lalu diambil isinya dan dipotong kecil-kecil. Kemudiaannya diperap bersama limau, bawang merah dan cili. Turut dicampur bahan perasa lain untuk menyedapkannya. Kebiasaannya umai yang sering dijumpai di Sarawak adalah Umai Ikan dan Umai Udang. Oh ya makanan ini lebih sedap bila di makan sejuk-sejuk jadi boleh simpan dalam peti sejuk dulu. 3) Midin Midin bukan Mydin! Midin ini adalah sejenis sayur atau nama panjangnya adalah Kemidin. Sayur ini cukup popular di Sarawak. Sayur Midin ini kebiasaannya dimasak goreng belacan dan kalau perasan rupanya tidak ubah seperti sayur pucuk paku. Makanan ini juga turut popular dikalangan Masyarakat Iban cuma difahamkan cara penyediaan mereka sedikit berbeza. Kalau anda ke Sarawak jangan khuatir kerana sayur ini senang dijumpai di kedai-kedai makan. 4) Penganan Kita beralih pula kepada kuih tradisional yang sedikit unik. Dikenali sebagai Penganan kuih ini merupakan kuih tradisional masyarakat Iban. Ia sering menjadi makanan wajib kepada suku kaum ini terutamanya ketika perayaan Hari Gawai. Diperbuat daripada tepung beras dan beberapa bahan lain, ia kemudiannya dijadikan doh sebelum digoreng. Rasanya yang kenyal dan manis pasti membuka selera anda untuk makan kuih ini. 5) Tebaloi Biskut sagu. Itu adalah Tebaloi yang merupakan sejenis makanan tradisional Masyarakat Melanau di Sarawak. Nama pun Biskut Sagu kan, jadi bahan utamanya sudah tentu sagu. Apa yang menarik Tebaloi ini banyak dieksport ke luar negara dan merupakan makanan tradisonal Sarawak yang mempunyai permintaan tinggi. Jadi jika ke Sarawak jangan lupa cari biskut ini untuk dicuba. Ha amacam? Ada ke antara makanan pelik yang kami senaraikan ini anda pernah cuba? Kalau sudah bagus kalau belum apa lagi bolehlah masukan dalam senarai makanan perlu dicari jika berkunjung ke Sarawak. -CARI
|
14
Bagus |
19
Marah |
18
Terkejut |
14
Sedih |
11
Lawak |
12
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
gam_gajah replied at 17-1-2018 07:33 AM
kat mana restoran swak yg sedap area kl?
teringin sgt nak mkn laksa swak yg sedap
EncikRhoma replied at 19-1-2018 10:55 AM
kat jalan kuching dekat dengan area restoren haslam ada 1 restoren sarawak. Nama restoren tu dapoe ...
gam_gajah replied at 19-1-2018 04:57 AM
tks for the info
EncikRhoma replied at 19-1-2018 03:55 PM
sori salah taip. bukan jalan kuching. Jalan pahang sebenarnya. Kat restoren haslam. Dok tengok sar ...
ADVERTISEMENT