Kebiasaannya, kita pasti akan membuang kulit cempedak usai memakannya, kan? Namun, berbeza dengan Melayu Banjar. Mereka tidak akan membuang kulitnya selepas isinya disantap.
Buat apa je dengan kulit cempedak? Mereka akan menjeruknya. Pernah dengar jeruk lain seperti jeruk cili, petai, mangga dan lain-lain, kan? Ini jeruk tradisi, mandai atau hampapai daripada kulit cempedak. Buah cempedak mempunyai antioksidan, serat dan vitamin C. Ia juga tinggi potassium yang boleh menurunkan tekanan darah. Selain itu, ia membantu memusnah infeksi usus, memastikan mata dan kornea sihat selain kaya dengan vitamin A. Ia juga berunsur antibakteria, antiviral dan antifungal. Pendek kata, cempedak dapat membuat sistem jantung lebih baik. Malah, biji cempedak juga diproses untuk membuat tepung cempedak. Ia sesuai bagi mereka yang alah gluten seperti terkandung dalam tepung gandum. Hirisan biji pula dikeringkan dan digoreng menjadi kerepek. Memang menakjubkan buah kegemaran ramai ini. Jadi, jangan membazirkan kulitnya yang tebal. Hanya perlu kupas untuk membuang bahagian luar kulitnya yang 'tajam' tu. Ikuti resipi yang diberikan ini, tau. Kulit cempedak sebenarnya boleh dijadikan lauk. Orang Banjar buat jeruk, kemudian digoreng garing dengan ikan bilis, bawang dan potongan cili kering. Khabarnya, sedap dimakan dengan nasi panas. Masakan ringkas, berkhasiat dan yang penting, menjimatkan. MANDAI bahan-bahan: Kulit cempedak (dibuang kulit luar yang hijau, ambil bahagian putih saja) 1/2 hingga 1 cawan garam (bergantung pada kuantiti kulit) Air masak (disejukkan) secukupnya 4-5 biji cili padi 1-2 keping asam gelugur Cara membuatnya: 1. Bersihkan kulit dan toskan airnya. 2. Gaul kulit dengan garam hingga rata. 3. Isikan kulit ke dalam balang bertutup rapat. 4. Tuangkan air sehingga 1/2 inci di atas paras kulit. 5. Tutup kemas. Biar selama seminggu (ada cadangkan hanya 2-3 hari, ikut suka 'masam' jeruknya). 6. Ambil secukupnya, hiris halus dan goreng dengan bawang, ikan bilis dan cili kering. Nota: Jika ada unsur berwarna putih, sudukan keluar dan buang. Ia adalah getah cempedak. Setelah ambil yang nak digunakan, tutup dan letak dalam peti sejuk. Nah, sudah siap. Pembuka selera, sedap makan dengan nasi panas! Kreatif betul resipi ni. Kena cuba buat gulai lemak cili padi, mana tahu sedap jugak, ala-ala rebung jeruk. - CARI
|
9
Bagus |
8
Marah |
14
Terkejut |
12
Sedih |
7
Lawak |
13
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
raihaneem replied at 1-2-2018 10:40 AM
Sedap sgt ni..klau buat msk lemak pun sure sedap dgn kulit jeruk ni
jazaa100 replied at 1-2-2018 05:21 PM
sedap ke haneem....
tak pernah tgok & mkn....
kat fb tengah viral pasal mandai ni.....
ADVERTISEMENT