|
Kebiasaannya, kita pasti akan membuang kulit cempedak usai memakannya, kan? Namun, berbeza dengan Melayu Banjar. Mereka tidak akan membuang kulitnya selepas isinya disantap.
Buat apa je dengan kulit cempedak?
Mereka akan menjeruknya. Pernah dengar jeruk lain seperti jeruk cili, petai, mangga dan lain-lain, kan? Ini jeruk tradisi, mandai atau hampapai daripada kulit cempedak.
Buah cempedak mempunyai antioksidan, serat dan vitamin C. Ia juga tinggi potassium yang boleh menurunkan tekanan darah. Selain itu, ia membantu memusnah infeksi usus, memastikan mata dan kornea sihat selain kaya dengan vitamin A. Ia juga berunsur antibakteria, antiviral dan antifungal. Pendek kata, cempedak dapat membuat sistem jantung lebih baik.
Buah cempedak banyak khasiat, kulit pun boleh diguna
Foto: BuahBuahImpian
Asasnya, kulit cempedak, air masak dan garam
Foto: warisanbondaresipi
Malah, biji cempedak juga diproses untuk membuat tepung cempedak. Ia sesuai bagi mereka yang alah gluten seperti terkandung dalam tepung gandum. Hirisan biji pula dikeringkan dan digoreng menjadi kerepek. Memang menakjubkan buah kegemaran ramai ini.
Jeruk kulit cempedak elak pembaziran
Foto: karangkraf
Jadi, jangan membazirkan kulitnya yang tebal. Hanya perlu kupas untuk membuang bahagian luar kulitnya yang 'tajam' tu. Ikuti resipi yang diberikan ini, tau.
Kulit cempedak sebenarnya boleh dijadikan lauk. Orang Banjar buat jeruk, kemudian digoreng garing dengan ikan bilis, bawang dan potongan cili kering. Khabarnya, sedap dimakan dengan nasi panas. Masakan ringkas, berkhasiat dan yang penting, menjimatkan.
MANDAI
bahan-bahan:
Kulit cempedak (dibuang kulit luar yang hijau, ambil bahagian putih saja)
1/2 hingga 1 cawan garam (bergantung pada kuantiti kulit)
Air masak (disejukkan) secukupnya
4-5 biji cili padi
1-2 keping asam gelugur
Cara membuatnya:
1. Bersihkan kulit dan toskan airnya.
2. Gaul kulit dengan garam hingga rata.
3. Isikan kulit ke dalam balang bertutup rapat.
4. Tuangkan air sehingga 1/2 inci di atas paras kulit.
5. Tutup kemas. Biar selama seminggu (ada cadangkan hanya 2-3 hari, ikut suka 'masam' jeruknya).
6. Ambil secukupnya, hiris halus dan goreng dengan bawang, ikan bilis dan cili kering.
Nota:
Jika ada unsur berwarna putih, sudukan keluar dan buang. Ia adalah getah cempedak. Setelah ambil yang nak digunakan, tutup dan letak dalam peti sejuk.
Foto: NA-Kitchen
Nah, sudah siap. Pembuka selera, sedap makan dengan nasi panas! Kreatif betul resipi ni. Kena cuba buat gulai lemak cili padi, mana tahu sedap jugak, ala-ala rebung jeruk. - CARI |
|