Bulan Ramadan adalah bulan yang paling mulia, tetapi masalah pembaziran makanan sering berlaku setiap tahun pada bulan penuh berkat ini. Pada 2018, sebanyak 20 tan makanan dibazirkan di Perlis sahaja ketika di bulan Ramadan. Secara purata, sebanyak 270,000 tan makanan dibazirkan pada bulan Ramadan setiap tahun menurut Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (SWCorp).
Bulan Ramadan sepatutnya mendidik manusia bersikap sederhana, berjimat cermat dan tidak melampaui batas, namun sebaliknya yang berlaku. Bulan Ramadan juga kita perlu mengawal nafsu, tetapi rakyat Malaysia berbelanja mengikut nafsu dengan membeli atau memasak makanan untuk berbuka puasa secara berlebihan. Manakala, di tempat lain ada yang terpaksa makan apa sahaja untuk meneruskan kelangsungan hidup.
Sumbangan makanan kepada golongan gelandangan semasa bulan puasa juga sangat berlebihan sehingga makanan itu akhirnya dibuang begitu sahaja. Hal ini dikongsikan aktivis masyarakat terkenal, Syed Azmi menerusi hantaran beliau di laman Facebook.
Orang lain juga perlu dibantu
Perkara ini mendapat maklum balas salah seorang netizen. Beliau mencadangkan agar sumbangan makanan ini boleh diberikan juga kepada pelajar-pelajar di IPTA. Mereka juga merupakan golongan yang perlu dibantu kerana lazimnya terdapat ramai golongan pelajar yang kurang berkemampuan. Baik makanan diagihkan kepada individu bekerja... Manakala, netizen lain berpendapat, sumbangan makanan juga boleh diberikan kepada pekerja awam mahupun swasta yang tidak sempat berbuka atau menghadapi kesukaran untuk membeli juadah berbuka mahupun pekerja asing yang menghadapi kekangan kewangan ketika berada di perantauan.
Pelbagai kempen dilaksanakan dari semasa ke semasa untuk mengelakkan pembaziran ini. Sebenarnya, pembaziran ini berpunca daripada sikap masyarakat kita sendiri yang tidak menghargai makanan. Ini kerana, walaupun pelbagai kempen kesedaran dibuat oleh pelbagai pihak, pembaziran makanan tetap berlaku malah meningkat saban tahun. Pendidikan awal bermula dari rumah. Mari kita cuba tip berikut untuk mengelakkan pembaziran di bulan ramadan khususnya dan bulan-bulan lain amnya pada tahun ini dan pada masa akan datang. 1: Masak sendiri di rumah Sila rancang menu masakan untuk seminggu dan senaraikan barangan yang perlu dibeli terlebih dahulu. Elakkan membeli barangan ketika sedang lapar kerana dikhuatiri terbeli barangan yang tidak perlu. Masak sendiri lebih jimat dan bersih.
Tips 2: Simpan lebihan makanan dengan elok dan selamat Simpan lebihan makanan dengan teratur samada secara penyejukan, pembekuan atau penyimpanan pada suhu bilik. Labelkan nama makanan dan tarikh makanan tersebut mula disimpan. Boleh rujuk laman web Kementerian Kesihatan untuk maklumat kaedah penyimpanan makanan dengan lebih lanjut.
3: Rancang pembelian sebelum ke bazar Ramadan Sekiranya tidak sempat masak sendiri, bazar Ramadan sememangnya pilihan terbaik yang kita ada. Rancang perbelanjaan dengan betul semasa ke bazar. Hadkan pembelian dan bawa duit secukupnya sahaja. Satu makanan berat dan satu jenis kuih sudah memadai.
4: Sedekahkan makanan kepada masjid Makanan yang masih belum dimakan boleh disedekahkan ke masjid. Boleh dibawa ketika solat sunat tarawikh. Dapat pahala sekali.
5: Masak semula makanan lebihan Makanan lebihan semasa berbuka boleh dimasak semula untuk dimakan ketika bersahur. Anda boleh mengolah semula makanan lebihan tadi menjadi menu lain. Contohnya ayam goreng/ayam panggang yang dicarik-carikkan boleh dijadikan bahan tambahan untuk memasak nasi goreng.
Semoga amalan ini dapat mengelakkan pembaziran di bulan mulia ini khususnya dan juga dapat menambahkan amal jariah kita. - CARI |
Intanmahsuri replied at 24-5-2019 03:23 AM
Simpan dan masak semula makanan berlebihan. Terasa syahdu tengok makanan masuk tong sampah sebenarny ...
EvieWanKenobi replied at 24-5-2019 10:46 AM
hari tu bawak RM10 ke pasar ramadan
dapat kuih, popia basah je..
coolie83 replied at 24-5-2019 12:28 PM
ayat popular wa dengar semalam "benda boleh membazir, buat pe berjimat"
ahahaha
ADVERTISEMENT