Ramai orang Malaysia takut makan daging kambing kerana katanya, ia menjadi punca pening kepala selepas memakannya dan ramai tidak suka dengan bau hamis kambing yang kuat. Sebenarnya, daging kambing ada khasiatnya tersendiri dan kajian membuktikan daging kambing mempunyai kandungan kolestrol, kalori dan lemak paling rendah berbanding sumber daging lain.
Biarpun kari ini dimasak tanpa menggunakan santan, rasanya tetap memukau, tidak pedas dan daging langsung tiada bau hamis. Apa yang menarik tentang kari ini, rasanya makin sedap jika dipanaskan keesokan harinya. Resepi Kari Kambing Pekat Tanpa Santan Bahan-bahannya :
Cara memasaknya :- 1. Basuh daging kambing bersama serbuk kunyit sehingga bersih dan toskan.(4 kali cuci) 2. Panaskan minyak, tumis bahan rempah tumis hingga naik bau. Kemudian, masukkan bahan kisar. 3. Masukkan daging kambing. 4. Masukkan serbuk kunyit. 5. Tambahkan sedikit air sehingga menutupi daging kambing. 6. Masak sehingga mendidih dan masukkan tomato. 7. Pindahkan dalam periuk seperti dalam gambar. Pressure cooker old school. Kacau setiap 15-20 minit sehingga daging masak sepenuhnya. ( maksimum satu jam ) 8. Masukkan serbuk kari daging/ayam, serbuk cili, kentang dan tomato. Biarkan seketika hingga kentang lembut dan gulai kari masak. 9. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan. Resepi kari kambing ini sangat sesuai dimakan bersama nasi hujan panas, nasi jagung atau nasi minyak, mahupun nasi putih biasa dan roti jala. Selamat mencuba dan selamat menjamu selera. - CARI Kredit resepi: Sheena Supramaniam
|
MayaDelaRosa replied at 21-8-2019 01:58 PM
Ni resepi kat group maSakan di fb ni...Bru je bca smlm....Laju wartawan sini..
MayaDelaRosa replied at 21-8-2019 01:58 PM
Ni resepi kat group maSakan di fb ni...Bru je bca smlm....Laju wartawan sini..
Lengkong replied at 21-8-2019 06:55 PM
Suka kari...tapi tak pernah masak sendiri kari kambing risau kut berbau.
mata.kail replied at 10-9-2019 08:42 PM
menyelerakan
natrahn replied at 11-9-2019 11:01 AM
trylah..kalau tak makan kambing, bole cuba daging lembu/ayam
mata.kail replied at 11-9-2019 01:03 PM
hehehe mcm tau2 je sy x brapa suka makan daging kambing..
tp apapun akan dicuba suatu masa nanti ...
natrahn replied at 11-9-2019 01:22 PM
hihi...saya pun kurang sikit kalau kambing masak kari...kambing bakar tekak boleh terima lagi.. s ...
ADVERTISEMENT