Cuti sekolah telah pun bermula. Cuti sekolah inilah masa yang paling sesuai untuk mengeratkan hubungan kekeluargaan setelah masing-masing sibuk dengan aktiviti rutin harian. Apa kata mak ayah dan anak-anak cuba buat Kek Mini Gulung Pelangi ini. Sangat comel dan cantik kek mini ini kan? Bila dihidangkan memang sekelip mata hilang jadi rebutan tetamu. Bahan A :
Bahan B :
Bahan C :
Cara-cara : 1) Putar bahan A hingga kembang gebu. 2) Masukkan bahan B sedikit Demi sedikit. Putar hingga sebati. 3) Off mixer. Masukkan minyak & santan. Kaup balik dengan senduk aje. 4) Gris loyang. 5) Bahagikan adunan kepada 6 bahagian. Dengan berat 150gram setiap adunan. Letak pewarna merah, oren, kuning, hijau, turquoise & ungu. 6) Kukus adunan ikut turutan. Setiap 1 lapisan 8 minit. Untuk kukusan lapisan terakir lebihkan masa 15 minit untuk masak sekata. *Kukus adunan dengan warna ungu dahulu. Ulang langkah 6 bagi setiap warna hingga habis adunan. 7) Keluarkan kek yang telah masuk daripada loyang. Sejukkan. 8) Trim / kemaskan bahagian tepi-tepi kek dahulu. 9) Putar fresh cream (value pride) hingga soft peak. 11) Pipingkan fresh cream ke atas kek yang telah dipotong nipis dan gulungkan (rujuk gambar) Selamat mencuba. Nota : 1. Resipi ini memang tidak menggunakan baking powder @ soda bicarbonate. 2. Semasa keluarkan dari pengukus terus terbalikkan kek dan hati-hati kerana kek panas. 3. Potong nipis-nipis dalam anggaran 0.5cm untuk mengelakkan kek patah/pecah semasa digulung. 4. Untuk elakkan patah/pecah masa menggulung gunakan kain lembab. 5. Setiap kali bubuh adunan hentakkan loyang dahulu supaya takde ruang udara di dalam kek untuk mengelakkan struktur kek berlubang dan cantik semasa digulung. - CARI Kredit - Ain Kamis Resepi Asal - Aznie Khasri
|
ADVERTISEMENT