Siapa sangka menu mudah ikan singgang yang merupakan menu kegemaran kebanyakan rakyat Malaysia ini mampu menjadi penawar Covid-19, wabak yang semakin menular ketika ini, yang telah meragut ribuan nyawa di China. Menurut Pensyarah Fakulti Perikanan dan Sains Makanan Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Dr Azizah Mahmood, Ikan singgang berpotensi untuk merawat Covid-19 kerana mengandungi pelbagai ramuan dan bahan yang mampu untuk menghapuskan mikrob.
"UMT tidak pernah menjalankan apa-apa kajian berkaitan ikan singgang serta Covid-19, dan tidak mengesahkan menu itu mujarab untuk merawat penyakit berkenaan. "Walau bagaimanapun, berdasarkan banyak kajian yang dijalankan ke atas bahan-bahan yang digunakan dalam menu traditional itu, berkemungkinan berpotensi untuk merawat," jelasnya, memetik Harian Metro. Bahan-bahan yang terdapat dalam menu masyarakat Melayu itu, iaitu serai, kunyit, halia dan asam keping mampu memusnahkan mikrob. Namun tambahnya, ujian klinikal secara menyeluruh perlu dijalankan bagi mengesahkan samaada ikan singgang ini mampu atau tidak merawat Covid-19. "Bukan senang sebenarnya untuk mengesahkan menu singgang itu mujarab atau tidak, hanya melalui kajian tertentu sahaja dapat mengesahkannya. "Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sudah tentu menetapkan prosedur sewajarnya untuk memusnahkan virus berkenaan dan kajian tidak boleh dijalankan dengan sewenan-wenangnya. "Oleh itu, saya harap orang ramai tidak keliru dengan kenyataan saya itu kerana ujian klinikal tidak pernah dijalankan ke atas menu ikan singgang dan Covid-19," katanya. Pendapat penulis, tiada salahnya sekiranya kita mencuba. Ikan singgang adalah menu sihat, mempunyai banyak khasiat serta telah lama menjadi menu sihat masyarakat melayu. Lagipun, hospital kerajaan sendiri ada menghidangkan menu ini kepada para pesakit mereka. Kita sendiri sedia maklum bahawa dilaporkan 22 pesakit Covid-19 telah sembuh dan discaj. - CARI |
ADVERTISEMENT