CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Author: WinXP

ECZEMA & PSORIASIS

[Copy link]

Emperor

www.sardin.co.nr

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 5-4-2004 12:53 PM |All posts

IS THERE ANYTHING ELSE THAT I CAN DO?

As well as using emollients and steroids there are several other ways which may help to reduce the severity of atopic eczema. It should be stressed, however, that what works for one person, will not always work for another. Eczema is a highly individual condition, which is why it is so difficult to find a "cure-all".


Reducing the itch

For children in particular, the itchiness of eczema can be very distressing. There are many methods of reducing the itchiness of the skin and minimising the damage from scratching. Cotton clothing and bedding keep the skin cool and allow it to breathe, whereas synthetic fabrics and wool can irritate. The use of a non-biological washing powder and avoidance of fabric softeners, can also help to reduce the itchiness of the skin. Childrens nails should be kept short. During the day, distraction is often the best way of reducing the amount of scratching. At night-time, cotton mittens over childrens hands can be helpful in reducing damage to the skin occurring during sleep.


Reducing the effect of the house dust mite

It is thought that people who have atopic eczema may be affected by allergens in the droppings of the house dust mite. This mite thrives in warm and moist environments and unfortunately likes to live in bedding, mattresses, curtains and carpets. It is believed that reducing the amount of house dust mites in the home may improve the condition of the skin. This can be achieved in a number of ways, from effective and regular vacuuming, to damp dusting and airing of bedding.
Yg Bhg Presiden CDA
GST utk Rakyat | BN mesra YAHUDI
Dyana Sofya
4 Teluk Intan
http://malaysiacrisis.blogspot.com - U Reap What U Sow
Reply

Props Report

Emperor

www.sardin.co.nr

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 5-4-2004 01:02 PM |All posts

CAN CHANGING MY DIET HELP?

The role of diet in the management of eczema has not been ascertained. Generally changes in diet are only considered in severe cases, when conventional treatments are failing. Dietary changes can be quite helpful in babies and young children, though the effects on older children and adults are less conclusive. When considering altering the diet of a baby or child it is important to seek advice from a dietitian, or a nutritional therapist, in order to ensure that the child continues to receive adequate nutrients. Sometimes it can be useful to keep an accurate diary of foods eaten and the condition of the eczema and, when weaning babies, to do so very slowly observing for skin reactions. This is a large and complex topic. Further information can be obtained from the National Eczema Society.
Yg Bhg Presiden CDA
GST utk Rakyat | BN mesra YAHUDI
Dyana Sofya
4 Teluk Intan
http://malaysiacrisis.blogspot.com - U Reap What U Sow
Reply

Props Report

Emperor

www.sardin.co.nr

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 5-4-2004 01:09 PM |All posts

ARE THERE ANY OTHER TREATMENTS?

Many people prefer to explore the use of complementary therapies in addition, or as an alternative, to conventional treatments. Complementary therapists offer a holistic approach which is usually based upon the individuals needs. Evening primrose oil is now commonly used and other treatments such as aromatherapy, relaxation and homeopathy are readily available. Chinese herbal treatments may be used, but should only be tried after consultation with your doctor or dermatologist.

* Though many people have found the use of complementary therapies helpful, there has only been limited scientific evaluation of complementary treatments and so it is important to consider the following:

* It is essential to let your doctor know if you are starting another course of treatment, since interactions can occur between certain medications. Conventional treatments should not be stopped suddenly, without consulting your doctor.

* Ensure that the practitioner is properly qualified and registered with the appropriate regulatory body.

* Remember that a treatment which is described as natural or herbal is not guaranteed to be safe.

* What works for one person will often not work for another.
Yg Bhg Presiden CDA
GST utk Rakyat | BN mesra YAHUDI
Dyana Sofya
4 Teluk Intan
http://malaysiacrisis.blogspot.com - U Reap What U Sow
Reply

Props Report

kintan_too This user has been deleted
Post on 5-4-2004 05:17 PM |All posts
bagus betul acong ni...
thank a lot!
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 7-4-2005 12:10 PM |All posts

nak tanyer pasal ekzema boleh tak?

bulat nak tanyer pasal ekzema nih..
bulat kena penyakit nih ler..
dah lama dah..
gatal2 habih kat tangan & kaki...

kejap2 dia hilang kejap2 dia dtg balik..

so, bulat nak mintak pandangan forumners & docs aper yg bulat kena amalkan so that penyakit nih kurang dtg...

cam vitamin ker, sabun yg elok utk bulat guna ker or aper2 cara jer lah...

please.... tak tahan tul lah....
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 7-4-2005 03:00 PM |All posts

salam..

mcm nilah Bulat.benda ni a form of allergy lah - ia selalu dikaitakn dgn lelah etc... - saya bukan doktor so tak leh nak bagi bebanyak sangat info but  cukuplah apa yg  Akak bulat kena tahu ialah ia akan kembali  ...sembuh mcm tulah tapi - ia akan jadi komplikated bila you strat garu ..then infection ..then garu balik ..samapi scar ..so akak Bulat kena  jauhi benda yg buatkan kulit akak Bulat  allergic lah  tu jer kot then kena jumpa  pakar Kulit

vitamain/ haiyaa...manader .. mcm nilah akak Bulat kena fahami apa yg dikatakn eczema tu - ni diagnosis  sapa bagi? doktor?
then apa  / bagaimana dia jadi then ..apa perjalanan semulajadi penyakit itu/ ( natural disease  course) ..so mcm tu lah yer kot ....
able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 7-4-2005 05:14 PM |All posts
mmg lah.. akak tau penyakit nih mmg tak leh baik..
dah gi specialist dah... dia pun cakap mcm tu..

tapi ader gak vitamin or supp yg boleh kurangkan jadik nyer ekzema nih...

cam evening pimerose oil...
and so on...

tu yg nak mintak pandangan tu...
Reply

Props Report

Master

M E R D E K A ! 1957- 2005

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 8-4-2005 02:58 AM |All posts
Originally posted by si bulat at 6-4-05 08:10 PM:
bulat nak tanyer pasal ekzema nih..
bulat kena penyakit nih ler..
dah lama dah..
gatal2 habih kat tangan & kaki...

kejap2 dia hilang kejap2 dia dtg balik..

so, bulat nak mintak pandang ...


1. Makan kena berpantang sikit.
2. Sabun mandi, sabun basuh kain, sabun basuh pinggan mangkuk kena sesuai dgn kulit kita. Jgn pakai Detol, cuba try sabun baby sbb sabun jenis ni mild sikit.

Kawan saya ada juga kena gatal gatal mcm ni, mcm mcm ubat ointment dia pakai semua tak sesuai (ini doktor yang bagi) untill one of his office mate belikan dia satu cream dari Mexico .. nama dia Bidrozil {nistatina, triamcinola} bila dia sapu dkt tempat gatal gatal tu terus hilang. Tapi ubat ni tak dibenarkan dlm pasaran US. Baru baru ini dia order ubat cream dari Thailand .. nama dia Aristocort {Triamcinole acetonide with aquatain} pun mujarab.

Cuba try ubat ni (ada jual dkt pharmacy Malaysia) dkt US under priscription sahaja bukan counter medicine. Nama dia Synalar. Keluaran Zeneca. Harga lebih kurang $18 ringgit (dulu $10 ringgit sahaja).

[ Last edited by DARSITA on 7-4-2005 at 11:00 AM ]
◄Assalamu-'alykum wa-rahmatullaahi-wa-barakatuh. Satu Agama Berbeza Pendapat, Matlamat Akhir Ke Jannah Jua. Insya-Alla
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 8-4-2005 09:36 AM |All posts
Originally posted by si bulat at 7-4-2005 12:10 PM:
bulat nak tanyer pasal ekzema nih..
bulat kena penyakit nih ler..
dah lama dah..
gatal2 habih kat tangan & kaki...

kejap2 dia hilang kejap2 dia dtg balik..

so, bulat nak mintak pandang ...




hie bulat.. saya pun dah lama kena eczema ni dari zaman skola sampai la skarang..mmg seksa laa.. dok jumpa doctor tapi results sama gak still gatal..siap doctor leh cakap nak buat macam mana kulit u sensitive :jeler: ..
so kalau nak kurangkan gatal tu u kena la stop makan benda yg u rasa lepas makan je gatal coz mcm i dulu seafood tak leh makan, beef tak makan, benda2 soy pun tak leh consume mmg susah..
i suggest u beli this ointment kat jusco pun ada kalau tak gi pharmacy tanya..it'scalled Diprocel ointment..mmg berkesan sebab siku i ngan lutut i dulu for 2 years u tau dak gatal so garu everyday sampai darah2 kuar..lepas pakai diprocel terus elok sampai skarang dah tak gatal langsung.. :clap:
and try guna pakai cetaphil utk cuci badan..hope this helps :pray:
Ipod Nano 5th gen utk dijual!! PM ME!!!
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 8-4-2005 10:17 AM |All posts
kalu pakai betnovate cr ble tak? tp tu kan steroid..

org kata pakai steroid for long term ni bahaya...

iye???
Jangan menyesal, little girl
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 8-4-2005 11:56 AM |All posts
thanx for all yg reply..
nanti bulat try test tgk ubat2 yg direcommend kan...

betnovate cream dah try tapi tak working...

semlm bulat baru start makan EPO...

hope it's work lah...
tak larat dah rasa..
habih satu badan hodoh ruper...
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 9-4-2005 12:20 PM |All posts

eh Akak Bulat ..

well depa tak bagi satu bath solution  i mean t those  emmolients ? apa nama ntah bath cream tu....or topical steroids? or apa apa pun JGN GARU ...nanti you introduce the infection....
able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

zhmd This user has been deleted
Post on 12-5-2005 01:42 PM |All posts
Hi saya ni baru dalam forum ... tapi nak berkongsi sikit pasal pengalaman abang saya.  Dia tu alegik teruk ... esp kalau makan ayam ... sure gatal kat kaki sampai kena gi injection.  Sampaikan 10 tahun pantang ayam.

Sehingga dia minum pati ikan haruan + madu lebah, masalah dia terus hilang.  Sekarang ni dah stop minum pati tu dan boleh gi KCF.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 14-5-2005 11:07 AM |All posts
nak cari kat maner pati ikan haruan tu yer??
Reply

Props Report

zhmd This user has been deleted
Post on 14-5-2005 11:26 AM |All posts
alamak ... nama dia saya tak ingat ... tapi buatan tradisional melayu dari Perak.  Tapi memang kandungan tu tulis pati ikan haruan dan madu lebah.  Insyallah saya tolong carikan.
Reply

Props Report

RasaCinta This user has been deleted
Post on 15-5-2005 10:01 PM |All posts

What is eczema?

eczema is a disorder which results in dry, red, and inflammed skin

as eczema worsens, the skin becomes more itchy, thickened, grooved, and may blister, weep, and crack

the cause of eczema is unknown but it is believed to be caused by an abnormal response of the skin's immune system

the most common things that may worsen eczema include irritating soaps, detergents, chemicals, certain foods, clothing made of wool, temperature changes and stress
Reply

Props Report

RasaCinta This user has been deleted
Post on 15-5-2005 10:08 PM |All posts

QUICK FACTS ON STRESS AND ECZEMA

eczema not only affects the outside of your body, it can also affect what goes on inside. many ppl with eczema notice that stressful times or events make their eczema worse.

emotions that trigger

  • frustration
  • worry
  • embarassment
  • anger
  • extreme tiredness


treatment options

  • topical steroids
  • non-steroidal therapies that can be used on any part of the body to modulate the skin's immune system
  • antibiotics
  • moisturizers
  • antihistamine (anti-itch) medication
  • ultraviolet radiation therapy
Reply

Props Report

Post on 16-5-2005 06:17 PM |All posts
i suggest u cuba TRANSFER FACTOR...
insyaallah...berkesan...
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 18-5-2005 09:21 AM |All posts
transfer factor tu apa?
Reply

Props Report

prosperx This user has been deleted
Post on 23-5-2005 08:38 PM |All posts

AIR IKAN HARUAN

Originally posted by zhmd at 14-5-2005 11:26 AM:
alamak ... nama dia saya tak ingat ... tapi buatan tradisional melayu dari Perak.  Tapi memang kandungan tu tulis pati ikan haruan dan madu lebah.  Insyallah saya tolong carikan.


Harga dia RM10 sebotol ke kat farmasi kami ada mcm u kata keluaran Perniagaan Jasa diedar oleh Syarikat Sg Mulia, Setiawan, PERAK. Nama produk ni AIR IKAN HARUAN rumi & jawi pastu ada gambar ikan haruan dalam air. Botol plastik siap dengan cawan penyukat.
Reply

Props Report

prosperx This user has been deleted
Post on 23-5-2005 09:44 PM |All posts

CELLFOOD

Saya ingin berkongsi pengalaman rakan pharmacist saya yang mencuba cellfood ke atas kudis buta seorang budak yang telah mengalaminya sejak lahir mungkin hereditary. Dia memberikan sebotol air mineral yang dicampur dengan 50 titik cellfood dan menyuruh dia menggunakan untuk mandi. Alhamdulillah selepas abis sebotol ayah budak itu kembali dan bertanya air jampi tu dapat dari ustaz mana kerana inflamasinya telah berkurangan. Dan sekarang ini dia dah sembuh sepenuhnya. Mungkin ini boleh terjadi kepada u. Who knows. Tentang Transfer Factor pun bole cuba sebab ada AD (Atopic Dermatitis) ada kena-mengena dengan autoimmune.

Tapi kalau nak cuba cara konvensional: detox + mandian u gantikan sabun dengan extra soft cleanser spt Aqua Dermis pH 5.8 / Pinetarsol pH6.5 dan keringkan betul2 + sapukan krim topical corticosteroids spt Hydrocortisone 1% / Clobetasol propionate 0.5%.

Supplement yang membantu ialah EPO 1000mg 3x sehari, Vit C 1000mg 2x-3x sehari, zinc 30-45mg sehari.

Cuba elakkan makanan yang meningkatkan reaksi alahan. Antara yang selalu menjadi alahan susu, telur, makanan laut yg bercengkerang spt ketam, udang, kerang (ikan tak tergolong malah adalah makanan yang terbaik jika dimasak betul), gandum, coklat, kekacang (nuts not beans) & strawberi. Pakai pakaian kain kapas dan tak ketat dan cuba tukar sabun pencuci yang lebih baik tapi mungkin mahal skit. Jangan terlalu kerap mandi kerana akan mengeringkan kulit dan simpan saje sabun2 antibacterial tu.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 27-5-2005 12:29 AM |All posts
nak tanya ... apa beza ... ekzema dgn jangkitan kulat(tinea....)? cara rawatan sama ker?
Lebih adil ... lebih saksama
Reply

Props Report

namahat This user has been deleted
Post on 27-5-2005 04:17 PM |All posts
I pun ade problem yg sama. Dah 7 tahun. Mula2 jumpa specialist, dia kata I kena eczema, then jumpa specialist lain dia kata psiriosis. Dua2 penyakit kulit, and tak boleh cure, just boleh control. dah abis duit ribu2 g jumpa dokto. Dr. pun give-up suruh balik, tak yah datang lagi. Then dah fed-up try lak g homopaty. Dr. homopathy lak kata eczema and psiorosis tu same jek..satu geng la tu..tapi psiorosis tu lagi kronik dari eczema. Makan ubat homopathy tu mula2 okey..tapi bila lama-lama dia dah jadik cam immune. Dah puas berubat; dari amik cream, ointment, injection etc. Dulu selalu amik injection konokot (mak I songlap dari sepital, then inject sendiri sbb dia nurse). Tahu bahaya, sbb steriod, tapi dah tak larat.
I ada kat kaki and tangan especially kat joint. Mmg sakit (bila kulit terkopek), gatal, suffer and tension and malu. Ada org tak paham ingat kita pengotor sgt sbb ada kudis.
Mmg kena control makan, bende2 yg bisa cam seafood, telur and ayam mmg tak makan. Then sabun pun kena pakai sabun yg mild, cam sebamed etc. (tapi mahal la..abis kopak duit).
Tapi I tak give-up, takkan selamanye nak berkudis cam nih. Sbb Allah pun kata "Semua penyakit ada ubat kecuali mati". Lepas nih pikir nak g berubat kampung lak. Sbb pernah tgk org yg berjaya pulih lepas berubat kampung. Apa pun kena ikhtiar and control and sabar aje la ekkkk..anyway bagus gak masuk forum nih..at least tau that i'm not alone and dapat gak share ngan org lain.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 28-5-2005 12:55 AM |All posts
selalunya penyakit kulit nie berlaku di tempat berlaku sentuhan kulit dgn kulit (joint) ... lagi teruk kalau org tu jenis cepat berpeluh ...
Lebih adil ... lebih saksama
Reply

Props Report

emaray This user has been deleted
Post on 28-5-2005 02:11 AM |All posts
nak share sikit.

kulit kita sensitif, avoid body shampoo, bath gel. whilst bar soap kurang moisturizer, it is milder dan kurang bahan kimia. anti-bacterial soap is a no-no. aku guna sabun lam soon je skang, takde masalah pun. yg bermasalah bila aku guna body shampoo, bath gel.. mungkin sbb kandungan bahan kimia yg tinggi.

mandi mmg elok utk kurangkan gatal2 tapi pastu sapu minyak zaitun kat kulit. aku guna all over my body dan rambut. sejak guna minyak zaitun, alhamdulillah dah lama aku tak kena eczema. for muslims, be happy sbb menggunakan minyak zaitun selepas mandi adalah amalan rasulullah.
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 23-7-2014 07:45 PM , Processed in 0.134442 second(s), 25 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top