View: 5021|Reply: 5
|
Paeh Ikan Patin (ikan patin bakar tempoyak)
[Copy link]
|
|
Siapa pernah makan dan teringin nak buat sendiri?
Bahan-bahan :
1. Ikan Patin (seekor - Potong 2, belah kepala)
2. Tempoyak (6-10 sudu penuh - suka banyak lebihkan)
3. Kunyit hidup (1 inci)/ serbuk kunyit (sesudu teh)
4. Cili api paling pedas (6-8 biji)
5. Daun kesum (segenggam)
6. Garam (secubit sedap)
7. Daun pisang (sebanyak secukup nak balut semua ikan)
Cara-cara :
1. Cuci ikan patin dengan asam jawa (buang hanyir)
2. Blend tempoyak, cili api, kunyit dan garam (kalau rajin tumbuk lesung batu lagi sedap)
3. Lumurkan bahan blend tadi dalam mangkuk besar (perap minimum setengah jam). Letak daun kesum sekali tau.
4. Susun daun pisang. Susun ikan patin dah siap perap tadi.
5. Gulung-gulung sampai cantik.
6. Bakar. Sampai yakin dia masak.
7. Makan dengan nasi panas.
8. Kenyang.
|
|
|
|
|
|
|
|
sedap yea... brapa hinggit lak patin bulan puasa nanti.. sungai pahang kering, mesti mahai.... |
|
|
|
|
|
|
|
Ermmmm..kurang minat ikan patin |
|
|
|
|
|
|
|
Sekarang sekilo rm15-17 hinggit..talapia bakar pon sedapppp |
|
|
|
|
|
|
|
Tak pakai patin pun xpe.. guna ikan kembung je.. pastu cili api tu kena tumbuk dgn kunyit n garam kasar.. pastu gaulkan je dgn tempoyak tak perlu blend pun..janji tempoyak tu kena banyak.. n tempoyak tu jgn letak air sebab nanti ikan tu kan berair.. jd masak gulai tempoyak lak karang. |
|
|
|
|
|
|
|
ooo...kire ok lagi harga patin tu. isk kecur air liur time puasa ni |
|
|
|
|
|
|
| |
|