View: 3333|Reply: 8
|
Resepi Ikan Percik Ala Terengganu Style
[Copy link]
|
|
Oleh : Dean BZ
Ikan percik mungkin mengambil sedikit masa untuk menyediakannya. Ini kerana anda perlu membakar ikan terlebih dahulu sehinggalah hampir setengah masak dan kemudian kuah percik akan disiram diatas ikan tersebut.
Walaupun penyediaannya agak leceh, tetapi amat berbaloi apabila ia sudah masak. Kata orang, ikan bakar kurang kolestrol jadi sudah tentu amat baik untuk kesihatan dan diet sihat.
Jom cuba masak resepi ikan percik ala Terengganu style ini - CARI Infonet
Bahan-bahan (5-6 orang)
5-6 ekor ikan kembung
4 cawan santan
7 ulas bawang merah – dikisar
1 ulas bawang putih – dikisar
1 inci halia – dikisar
Sedikit kunyit hidup – dikisar
2 sudu besar cili kisar
1/2 sudu kecil belacan
1 sudu kecil asam jawa
3 batang serai – diketuk
1 sudu kecil halba
Garam dan gula
Kunyit dan garam – untuk dilumur pada ikan
Cara-cara
Panggang atau bakar ikan yang telah dilumur dengan kunyit dan garam sehingga masak.
Panaskan periuk atau kuali (tanpa minyak), kemudian masukkan santan, bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup, cili kisar, belacan, asam jawa dan serai. Kacau sehingga sekata.
Apabila mendidih, masukkan halba. Masak sehingga kuah menjadi pekat.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Apabila siap, curahkan kuah percik ke atas ikan.
Sumber - dapurmalaysia.com
|
|
|
|
|
|
|
|
sedapnya.. tapi renyah nak masak..
masa singkat |
|
|
|
|
|
|
|
sedap & menyelerakan lagi2 di bulan ramadhan.. hehe |
|
|
|
|
|
|
|
masa terhad...
time puasa kadang2 ada hari terlalu penat..
kadang2 sempat...kadang2 xsempat nk pelbagaikan masakan
byk nye kadang2 hihihihi |
|
|
|
|
|
|
|
baik beli jelah kalau nak makan sorg atau berdua. leceh nak masak percik lagi nak bakar lagi. |
|
|
|
|
|
|
|
oh percik terengganu pakai halba ya?
emm...kelate tak pakai halba
bulan posa ni wajib buat ayam percik
|
|
|
|
|
|
|
|
sampai umah dah 6pm mmg tak sempatla nk masak2 mcm ni. |
|
|
|
|
|
|
|
first time sy dgr org terengganu masak ikan percik ni pakaihalba..biasa sy tgk xpakai pun..satu lg ikn tu sedap gak kalau lumur dgn garam je xyah dgn kunyit..tp terpualng pada selera masing2 |
|
|
|
|
|
|
| |
|