CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3266|Reply: 8

Resepi Ikan Percik Ala Terengganu Style

[Copy link]
Post time 6-6-2016 04:15 PM | Show all posts |Read mode
Oleh : Dean BZ


Ikan percik mungkin mengambil sedikit masa untuk menyediakannya. Ini kerana anda perlu membakar ikan terlebih dahulu sehinggalah hampir setengah masak dan kemudian kuah percik akan disiram diatas ikan tersebut.


Walaupun penyediaannya agak leceh, tetapi amat berbaloi apabila ia sudah masak. Kata orang, ikan bakar kurang kolestrol jadi sudah tentu amat baik untuk kesihatan dan diet sihat.


Jom cuba masak resepi ikan percik ala Terengganu style ini - CARI Infonet






Bahan-bahan (5-6 orang)
5-6 ekor ikan kembung
4 cawan santan
7 ulas bawang merah – dikisar
1 ulas bawang putih – dikisar
1 inci halia – dikisar
Sedikit kunyit hidup – dikisar
2 sudu besar cili kisar
1/2 sudu kecil belacan
1 sudu kecil asam jawa
3 batang serai – diketuk
1 sudu kecil halba
Garam dan gula
Kunyit dan garam – untuk dilumur pada ikan




Cara-cara
Panggang atau bakar ikan yang telah dilumur dengan kunyit dan garam sehingga masak.
Panaskan periuk atau kuali (tanpa minyak), kemudian masukkan santan, bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup, cili kisar, belacan, asam jawa dan serai. Kacau sehingga sekata.
Apabila mendidih, masukkan halba. Masak sehingga kuah menjadi pekat.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Apabila siap, curahkan kuah percik ke atas ikan.












Sumber - dapurmalaysia.com

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-6-2016 04:28 PM | Show all posts
sedapnya.. tapi renyah nak masak..
masa singkat
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2016 10:16 AM | Show all posts
sedap & menyelerakan lagi2 di bulan ramadhan.. hehe
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2016 12:56 PM | Show all posts
masa terhad...
time puasa kadang2 ada hari terlalu penat..
kadang2 sempat...kadang2 xsempat nk pelbagaikan masakan

byk nye kadang2 hihihihi
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2016 01:06 PM | Show all posts
baik beli jelah kalau nak makan sorg atau berdua. leceh nak masak percik lagi nak bakar lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2016 09:50 AM | Show all posts
merecik hawau...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 9-6-2016 08:50 AM | Show all posts
oh percik terengganu pakai halba ya?
emm...kelate tak pakai halba
bulan posa ni wajib buat ayam percik
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2016 10:06 AM | Show all posts
sampai umah dah 6pm mmg tak sempatla nk masak2 mcm ni.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-6-2016 11:30 AM | Show all posts
first time sy dgr org terengganu masak ikan percik ni pakaihalba..biasa sy tgk xpakai pun..satu lg ikn tu sedap gak kalau lumur dgn garam je xyah dgn kunyit..tp terpualng pada selera masing2
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-9-2024 09:24 PM GMT+8 , Processed in 0.061717 second(s), 22 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list