|
KUAH ROJAK
Bahan
15 biji cili api tumbuk
1/2 cawan air asam jawa
1 s/b belacan
1 s/b petis udang
1 cawan kicap lemak biasa
3 s/b gula
1 s/b bijan goreng tanpa minyak
1/2 cawan kacang tanah, digoreng dan dtumbuk kasar
Cara:
1. Mesinkan csemua bahan.
2. Masakkan sebentar.
3. Bila telah sejuk masukkan kacang tanah tumbuk dan bijan.
[archived]
[ Last edited by shidaaziz at 22-2-2008 12:36 PM ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
ROJAK PECAL atau ROJAK SAYUR
Bahan-bahan Sayur
1 ikat pucuk ubi
1 ikat pucuk paku
200 gm taugeh [buang kaki]
200 gm kacang panjang
200 gm kangkung
[semua sayur ini direbus lembut]
1 biji timun
2 kpg tahu (digoreng)
1 kpg tempe (digoreng)
1 biji sengkuang [saiz kecil]
Bahan-bahan Kuah
1/2 kg kacang tanah [goreng tanpa minyak]
2 cm belacan
5 ulas bawang merah
10 tangkai cili kering
5 biji cili api
[semua bahan ini digoreng dgn minyak sikit dan blend ]
air asam jawa
gula & garam
Cara-cara
1. Buangkan kulit kacang dan mesinkan [kasar].
2. Bancuhkan bahan yg digoreng dgn minyak dan blend tadi dengan air asam jawa dan garan & gula. Rasakan manis n masinnya.
3. Masukkan kedalam mangkuk besar.
4. Bahan sayur tadi dihidangkan dalam pinggan besar.
5. Bila nak makan barulah gaul dan hidangkan
[archived]
[ Last edited by nhuda at 12-4-2007 08:56 AM ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by hanieliza at 17-11-2005 11:24 PM
KUAH ROJAK
Bahan
15 biji cili api tumbuk
1/2 cawan air asam jawa
1 s/b belaca ...
makk oiii kak liza.......kecur air liur mak buyung kat sini ni...petang karang akan ku kerah somiku kekedai siam kat sini...kekekeke:bgrin: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by blackmore at 11/17/05 08:22
...my mum's version plak camnie...
...lada kering agak2 dalam segenggam (ikut banyak mana korang nak) dibuang bijinya
...cili padi 10-20 batang...also ikut rasa...kalau ...
Ini style orang Johor juga kan. Dulu (lama dah) Kak Dar ada makan rojak pecal dia punya kuah tu sedap betul. Ramuan dia ala ala blackmore ni punyalah. Orang yang buat tu orang Johor. Dia buat depan mata tapi dah tak ingat. Kalau tak silap lada kering tu dia goreng ... ish lupalah. Tapi kalau siapa siapa orang Johor yang tau buat kuah rojak pecal mcm yang kak Dar pernah makan ni tolonglah ..pehlezzzzzzzzzzzz ... bagilah. Nanti kak Dar bagi upah +20 credits. Dah lama dah teringin nak makan pecal dgn kuah tu. Ckp & tulis ni pun dah meleleh air liur :mll:
Thanks ... hamba yang menunggu dengan penuh setia. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by alahai at 18-11-2005 01:14 AM
makk oiii kak liza.......kecur air liur mak buyung kat sini ni...petang karang akan ku kerah somiku kekedai siam kat sini...kekekeke:bgrin:
alahai... :cak:
minta mahap laaaa...tak sangka pulak ada yg meleleh ayo liur....;)
teringat masa kak liza kat UK dulu..bila adik kak liza tulis surat cakap dia makan mangga muda..terliurnya kak liza..;)
masa tu jugak kak liza p cari epal hijau..cicah ngan kicap..
masa tu mana der kedai siam atau china ker kat kawasan umah yg kak liza duduk tu..almaklumlah..23 tahun dulu..
|
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by blackmore at 18-11-2005 12:22 AM
[b...my mum's version plak camnie...
...lada kering agak2 dalam segenggam (ikut banyak mana korang nak) dibuang bijinya
...cili padi 10-20 batang...also ikut rasa...kalau nak pedas tambah lagi...tapi kalau dah 20 kira berapi nie!!
...belacan agak2 dalam 1 sudu makan - dibakar
...asam - 1 sudu makan penuh + sedikit air masak
...gula timbang - 3 sudu makan ] <----ikut citarasa masing2...kalau nak lebih manis tambah ikut selera
...gula pasir - 2 sudu makan ]
...petis - agak2 dalam 1/2 botol
...sedikit garam
...kacang goreng yang dikisar kasar...atau pon bley beli yang sudah siap dikisar..
...bahan2 diatas kecuali kacang...diblender halus...(campur ngan air asam tadi masa blender)
...bila nak makan...taburlah kacang kisar tadi...kacang kalau kita campur skali ngan kuah nie bley jugak...tapi...kuah nie akan jadi lebih pekat dan kacang mengembang plak...tak brapa syok arr...so..kalau nak makan baru tambah kacang...baru terangkat!!...
Apa gula timbang tu? Apa beza gula timbang & gula pasir? |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by hanieliza at 17-11-2005 11:24 PM
KUAH ROJAK
Bahan
15 biji cili api tumbuk
1/2 cawan air asam jawa
1 s/b belaca ...
OOO pakai kicap ehhh kak liza....
kak liza pakai kicap manis ke kicap masin..
and .. selalu kak liza pakai brand apa? |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by shidaaziz at 18-11-2005 09:39 AM
Apa gula timbang tu? Apa beza gula timbang & gula pasir?
shidaaz..
gula pasir = gula yg biasa tu
gula timbang = gula yg warna perang2 tu |
|
|
|
|
|
|
|
my MIL buat plak ada letak udang geragau yg disangar terlebih dulu... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by cranko21 at 18-11-2005 09:51 AM
shidaaz..
gula pasir = gula yg biasa tu
gula timbang = gula yg warna perang2 tu
Oooooooooo gula timbang ni gula merah lah ye :cak: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by hanieliza at 17-11-2005 11:24 PM
KUAH ROJAK
Bahan
15 biji cili api tumbuk
1/2 cawan air asam jawa
1 s/b belaca ...
terliur kejap tengok gambar rojak kak liza ni :mll::mll::mll: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by shidaaziz at 18-11-2005 10:07 AM
Oooooooooo gula timbang ni gula merah lah ye :cak:
brown sugar la sayang...
tapi kalau brown tarak.. u pakai gula merah pun sodappp gakkkk heheheheheee
ni ada gambo
|
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by cranko21 at 18-11-2005 10:16 AM
brown sugar la sayang...
tapi kalau brown tarak.. u pakai gula merah pun sodappp gakkkk heheheheheee
...thank u for the explanation given... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by cranko21 at 18-11-2005 09:50 AM
OOO pakai kicap ehhh kak liza....
kak liza pakai kicap manis ke kicap masin..
and .. selalu kak liza pakai brand apa?
kak liza gunakan kicap biasa ..kicap cap kipas udang tu...atau TAMIN [dulu masa belum kenai kicap kipas Udang ni]..
nanti kak liza edit resepi tu..
TQ Cranko...:tq: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by hanieliza at 18-11-2005 08:02 AM
alahai... :cak:
minta mahap laaaa...tak sangka pulak ada yg meleleh ayo liur....;)
teringat masa kak liza kat UK dulu..bila adik kak liza tulis surat cakap di ...
kak liza,
dah beli dah petang semalam:bgrin: petang karang siap laaa mempelam tu kena korban...
itu 23 tahun dulu kak liza...sekarang ni nak apaa aje..macammmm2 ada ...hehehe
[ Last edited by alahai at 19-11-2005 02:16 AM ] |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by cranko21 at 18-11-2005 10:16 AM
brown sugar la sayang...
tapi kalau brown tarak.. u pakai gula merah pun sodappp gakkkk heheheheheee
ni ada gambo
amboi crank, dh mcm gudang gula eh umah awak |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by hanieliza at 17-11-2005 11:24 PM
KUAH ROJAK
Bahan
15 biji cili api tumbuk
1/2 cawan air asam jawa
1 s/b belaca ...
kak liza best nie...sok leh gi pasar malam beli mangga nie.. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by myra_akira at 19-11-2005 08:31 PM
kak liza best nie...sok leh gi pasar malam beli mangga nie..
myra pun mengidam ke:cak: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by AinNaz at 19-11-2005 08:32 PM
myra pun mengidam ke:cak:
terliur lar tengok gambo yg kak liza paste tu....yum...yum...yum:mll: |
|
|
|
|
|
|
| |
|