View: 49722|Reply: 52
|
Cara masak sotong kering
[Copy link]
|
|
Adik Zu ada belikan sotong kering dari Pangkor tapi tak tahu nak masak. Macam mana ye? Kena rendam dengan air soda ke? Pernah jumpa yang macam kapur tu untuk rendam sotong tapi tak tahu banyak mana nak guna. Orang kata kalau guna banyak sangat nanti rasanya tak sedap. Dan berapa lama nak rendam sotong tu. |
|
|
|
|
|
|
|
nak tanya sotong kering yg camner??? yg janggut tu ker or sayap sotong? kalu janggut tu rendam air biasa jer tp kena lama skit. kalu yg sayap sotong tu rendam sekejap jer dah cukup, kalu lama2 nnt hilang lak manisnya |
|
|
|
|
|
|
|
selalunya syah rendam dgn abu chang....errr...tak tau lak org msia panggil apa. rendam dgn benda tu pun jgn lama sangat nanti berbau benda tu dah tak lalu makan lak. rendam dgn abu chang ni utk 1-2 jam then angkat benda ni keluar dan teruskan rendam sotong tu semalaman.
bila dah ready nak masak, potong ikut suka dan goreng dgn sedikit minyak utk matikan air.
then boleh lah masak mcm biasa. |
|
|
|
|
|
|
|
Sotong kering yang sekor-sekor tu |
|
|
|
|
|
|
|
kalu yg sekor2 tu awak kena rendam dlm 2-3 jam or agak2 dah lembut br blh masak....tp awak kena potong kecik2 sikit ler.... |
|
|
|
|
|
|
|
Tak yah letak apa-apa ke? Rendam macam tu je |
|
|
|
|
|
|
|
rendam cam tu je. pastu basuh bersih2, potong kecik2.
selalunya sotong kering ni orang buat sambal tumis je. ada gak yang buat sambal kacang. myself, suka sambal tumis .. pastu letak bawang besar bebanyak sikit ... adehhhh laaaaa ...sedap! |
|
|
|
|
|
|
|
kalau ayang rendam ngan air panas...jap jerk..pas tu buat sambal tumis makan ngan nasi putih or nasi lemak..ermmmm..mmg sedap!!! |
|
|
|
|
|
|
|
rendam dgn soda bicarbonate semalaman..nanti dia lembut...nak masak sambal je saya tau... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by rzjs at 20-9-2006 04:48 PM
rendam dgn soda bicarbonate semalaman..nanti dia lembut...nak masak sambal je saya tau...
:setuju:mak mertua saya ajar pun cam ni. then bagus rendam ngan ais+ soda bikarbonat. mmg lembut. |
|
|
|
|
|
|
|
U all notice tak kat janggut sotong ni ada mata yg bintik2 tu... banyak juga.. kalau tak silap iman.. mata2 tu semua dinasihatkan buang..sebab ianya boleh menyebabkan appendik.... sbb mata ni.. kita rendam lama pun mcm tak kembang2... sbb itu kekadang Iman malas beli sotong kering ni.. sebab nak kena buang mata2 kat janggut tu.. leceh aah... |
|
|
|
|
|
|
|
hmmmm sedap nya sotong kering masak pedas taruk bawang besa...makan dgn nasik lemak lagi la sedap campur dgn paru goreng...yuummm yummmm |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by Iman_Baby at 20-9-2006 09:56 PM
U all notice tak kat janggut sotong ni ada mata yg bintik2 tu... banyak juga.. kalau tak silap iman.. mata2 tu semua dinasihatkan buang..sebab ianya boleh menyebabkan appendik.... sbb mata ni.. kit ...
Iman..
baru hari nie saya tau...mata yg kat janggut dia tu boleh menyebabkan apendik!
tapi sib baik saya aje yg makan..bukan anak..sebab saya mmg tak kasik dia makan apa2 jenis kepala pun!
so lepas nie kena buang laa kepala [janggut] tuh..
tapi tang janggut tuu laa sedapp!
sekarang ada satu syarikat bumiputra dah kuarkan satu sos utk yong tau foo..
lepas nie senang skett..
kalau nk makan sotong kangkung..just curahkan sos nie aje.. |
|
|
|
|
|
|
|
i biasanyer janggut sotong tu i makan, tapi tang bintik2 tu biasanya i buang dulu. Geli pun ada tengok binting2 tu la.. kitaorang biasanyer kalau nak masak nasi lemak, mesti masak lauk sotong kering nih buat sambal..sedap.
kacip, kat mana yg ada jual sos yong tau foo tu..?..Nak suruh kakak carikan la, nanti Dec dia datang sini boleh tolong bawakkan.. |
|
|
|
|
|
|
|
ari tu ciku pun ada beli sotong kering ni kat pangkor sampai la ni xbuat apa2 lagi..
ciku pernah tanya makcik kat kantin tmpt ciku keja...dia selalu buat sotong kering masak sambal...fuyo memang sedap..makcik tu kata rendam gan "air abu" atau air kapur masak atau pun air soda bikabonat tu...
semalam p cari air abu tu ye la ingat nak masak untuk berbuka semalam tp bila pergi kat kedai runcit kat pasar memang ada air abu tu tapi takde cop halal n logo pun cina punya..hi seram lak terus cancel nak buat...
so ada tak kakak2 yg lain guna air abu utk rendam sotong kering, guna 'jenama' apa ye? senang nanti ciku nak p cari...
cian sotong tu duk kat dapur tak diusik... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by sunshine05 at 25-9-2006 04:39 PM
i biasanyer janggut sotong tu i makan, tapi tang bintik2 tu biasanya i buang dulu. Geli pun ada tengok binting2 tu la.. kitaorang biasanyer kalau nak masak nasi lemak, mesti masak lauk sotong kerin ...
akak..
saya tgk kat K4 Subang Jaya..
brand ZUZA kalau tak silap..botol pun kecik aje..mcm botol tauchu lebih kurang.. |
|
|
|
|
|
|
|
tima kasih kacip. nanti nak suruh sedara ke sapa ke kat KL tolong carikan....
Dah pernah rasa ke sos nih? Nak tahu jugak sedap ke tak...kalau sedap leh beli lebih |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by rzjs at 20-9-2006 04:48 PM
rendam dgn soda bicarbonate semalaman..nanti dia lembut...nak masak sambal je saya tau...
banyak mana nak letak soda bikarbonat tuh? |
|
|
|
|
|
|
|
main agak2 je..sekor sotong dlm 1 sudu besar..semalaman taw.. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by rzjs at 20-9-2006 04:48 PM
rendam dgn soda bicarbonate semalaman..nanti dia lembut...nak masak sambal je saya tau...
:tq::tq:
Thank you sbb bagi petua ni, selama ni, kitorang takde air abu/kapur, so rendam sotong gitu je, x sedap sgt rasa, kebetulan pagi tadi mmg nak rendam sotong, terbaca thread ni terus try rendam ngan soda ni, mmg menjadi, asben pun tanya, sotong apa awak guna harini, sbb sedap dari biasa.. |
|
|
|
|
|
|
| |
|