View: 51870|Reply: 48
|
RESEPI DAGING RUSA, KIJANG & PELANDUK
[Copy link]
|
|
askum semua...
saya nak tumpang bertanya pada kawan2 di sini yg penah masak/ mkn daging rusa/kijang:-
masakan apa yg paling sesuai dgn daging rusa?
adakah masakan yg sama mcm daging lembu?
dgr kata daging rusa ni manis. bleh sapa2 share resepi best?
sbb saya teringin nak masak utk hidangan hari raya nanti.. harap ada yg sudi membantu... tq..
[ Last edited by Kacip_Fatimah at 30-1-2008 02:27 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
zaizaa
kat mana u dapat daging kijang/rusa/pelanduk tu? |
|
|
|
|
|
|
|
Tahun lepas, saya pernah buat rendang pelandok. Sedap gak. Saya main buat ajer macam buat rendang daging. |
|
|
|
|
|
|
|
Bos lama jaja memang ada lesen memburu kijang, rusa dan pelanduk ni... so, setiap kali lepas balik berburu,
dia mesti beritahu jaja.. Kita pun apa lagi, tumpang beli sekaki... mahal juga daging species ni... kalau tak
silap dalam RM30 - RM35 sekilo.
Daging baru hasil tangkapan memang manis......Selalunya jaja masak rendang, atau bakar aje...
Sedap!!!!! |
|
|
|
|
|
|
|
Ye la Jaja. Bakar pun sedap. Masa birthday anak awal tahun dulu, memang buat bbq daging rusa dan saya buat rendang landak. Not bad. |
|
|
|
|
|
|
yusnina This user has been deleted
|
Waa....sedapnya daging rusa ni....dah lama x makan....kat tempat kerja ni mmg depa buat jual daging rusa ni......tahun lepas dapat free je...bos beli sampai 3 kilo....sekilo RM25.....tp bos x makan....semua dia bagi kat kita.....selalunya dia orang buat panggang je especially kalau ada kursus, mesti ada rusa panggang buat dinner.... |
|
|
|
|
|
|
|
ada org jual... org tu cakap rusa ternak, payah nak dpt yg liar zaman skrg ni kan...
ni pun sebab tringin nak rasa keenakan daging rusa... kalu xkena ngan masakan takut hilang keenakan daging tu..
jadi bakar & masak rendang sesuai la ngan rusa ni ye...? |
|
|
|
|
|
|
|
kat sabah panggil daging rusa ni daging payau.
glamer gaks kat sini.
bagi saya rasanya sama macam daging biasa & betul la ada rasa manis sikit. saya suka makan daging payau ni. selalu mak saya masak kicap jer. rasanya kalau masak style daging goreng tu pun ok gaks kot.
:bgrin: |
|
|
|
|
|
|
|
hehe.. bukan pe lemoneka payah nak dapat daging ni kat kl, kalu ada mahal plak tu.. dlm rm20 lbih skilo..
kalu masak xkena cara, sayang la.. ingat nak masak spesel skit aaa... utk raya la katakan... nak buat kelainan tuk thn ni.... |
|
|
|
|
|
|
|
ooo..
untuk special2 time raya, rasanya rendang payau tu sesuai sangat la tu.... |
|
|
|
|
|
|
|
di rumah kalau rusa/kijang - masak kunyit (kunyit hidup, lada hidup, lada kering kisar, serai, halia serta bawang merah & putih) dan masak kari campur kentang.
pelanduk - masak kunyit. |
|
|
|
|
|
|
|
teringin nk rasa daging2 tu semua....tp kat mana nk dpt ekk... |
|
|
|
|
|
|
|
ha'a kan mana nak dpt? maksud saya nak dpt dlm stok yg byk. dorg ni jual yg style daging beku tu ke? ala..yg mcm daging lembu beku tu.. |
|
|
|
|
|
|
|
saya pernah makan daging kancil...tu pun masa kat umah mak angkat dkat maran pahang...saya ingat kancil tu besar..rupanya sama besar dgn ayam jer...mak angkat masak kari makan dgn lemang..tak puas mkn kancil sbb kecik jer..isi pun kurang..tulang jer byk.. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by harleena at 28-9-2006 12:11 PM
Ye la Jaja. Bakar pun sedap. Masa birthday anak awal tahun dulu, memang buat bbq daging rusa dan saya buat rendang landak. Not bad.
Rendang Landak? Camner rasanya? |
|
|
|
|
|
|
|
kalu rusa ok lagi..kalau kijang mmg tekak aku takleh masuk..rasa dia lain sikit.. |
|
|
|
|
|
|
|
kat sabah panggil daging payau....buat sambal pun sedap.....tapi selalu mak masak rendang |
|
|
|
|
|
|
|
tu la pasal...mak mentua aku kat sabah sana nu..setiap kali mai kl mesti bawak payau la..kijang la...mcm2 tak larat aku nak makan...kijang tu la yang tekak aku takleh masuk tu......hehehehe... |
|
|
|
|
|
|
KakSri This user has been deleted
|
daging nya raser cam daging lembu tapi manis sket, and hitam sket dr lembu |
|
|
|
|
|
|
| |
|