View: 13446|Reply: 30
|
ANEKA MASAKAN RENDANG KERANG
[Copy link]
|
|
Post Last Edit by Kacip_Fatimah at 18-9-2009 13:52
sy nak tanya ada sesiapa tahu masak rendang kerang |
|
|
|
|
|
|
|
sedap..tapi tak tau buat..cam ne nak buat rendang kerang..tanpa menghancurkan dia...pernah makan beli kat mak cik jual nasi lemak so yummy..:love: |
|
|
|
|
|
|
|
pakai kerang yang mana satu ni......macam interesting.... |
|
|
|
|
|
|
ruslina_arifin This user has been deleted
|
Originally posted by chempaka_ku at 18-11-2006 10:19 AM
pakai kerang yang mana satu ni......macam interesting....
pakai kerang rebus, tau ker resepi dia |
|
|
|
|
|
|
|
Kalau rendang semua sama kot... cuma kalau seafood x perlu letak kerisik.. dan guna daun kunyit... rasanya Kak Lza ada resepi nie.. tunggu je Kak Liza masuk sini.... |
|
|
|
|
|
|
ruslina_arifin This user has been deleted
|
:nyorok: mana kak liza nih..........
[ Last edited by ruslina_arifin at 18-11-2006 11:35 AM ] |
|
|
|
|
|
|
|
RENDANG KERANG
Bahan
1 kg kerang [rebus dan ambil isi]
1 biji kelapa [2 cawan santan pekat]
2 s/b kerisik
daun limau purut
daun kunyit [jika suka]
garam
gula
minyak
Bahan mesin
20 tangkai cili kering
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 batang serai
3 sm lengkuas
3 sm halia
2 sm kunyit hidup
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga naik minyak
2. Masukkan santan, kerisek, daun limau dan daun kunyit.
3. Kacau sekali sekala dan biarkan sampai naik minyak dan pekat dan agak kering.
5. Masukkan isi kerang. Rasakan garam dan masukkan sedikit gula.
6. Masakkan sekejap dan biarkan sampai naik minyak . Jangan terlalu lama nanti kerang akan liat.
7. Angkat dan hidangkan.
[archived]
[ Last edited by nhuda at 13-4-2007 02:13 PM ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by Aefy_Laily at 18-11-2006 11:12 AM
Kalau rendang semua sama kot... cuma kalau seafood x perlu letak kerisik.. dan guna daun kunyit... rasanya Kak Lza ada resepi nie.. tunggu je Kak Liza masuk sini....
Originally posted by ruslina_arifin at 18-11-2006 11:33 AM
:nyorok: mana kak liza nih..........
hehehhehe... ada...adaaa sini..
cuma tadi dok leka tenguk TV1 rancangan remote control kapalterbang...hobi asben gue weyyy....lol:lol |
|
|
|
|
|
|
|
rendang kerang (my version)
1 kg kerang - direbus dan dikupas
1 helai daun kunyit - dihiris halus
1 keping asam gelugur
1 paket santan
sedikit santan parut
bahan2 dikisar
15 tangkai cili kering - direbus
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
1 batang serai
masukkan kesemua bahan ke dalam kuali dan kacau sehingga masak.
[archived]
[ Last edited by nhuda at 13-4-2007 02:11 PM ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
I pun minat nak try. Malangnye tak pernah tengok kerang kat australia ni. Memang dulu2 my sister kalau nak balik ke overc, pasti my mama buat untuk dia bwk balik. Sedapnye |
|
|
|
|
|
|
naufaiz This user has been deleted
|
saya kalu buat rendang kerang ni biasanyer buat time raya. Ikut stail rendang org jawa (mak mertua org jawa). Kalau buat tu bukan sikit2 sampai 20 kilo puas nak kopek kulitnyer.
ni resepi nyer....
RENDANG KERANG
BAHAN 1
1 KILO KERANG (DIREBUS, KOPEK PASTU BASUH DAN TOSKAN BIAR KERING) -
BAHAN UNTUK DIKISAR/BLENDER
10 TANGKAI CILI KERING
10 TANGKAI CILI API (PADI) - NI MAK MERTUA SLALU BUATLAH, SAYA OMITKAN
1 INCI LENGKUAS
1 INCI KUNYIT HIDUP
1 INCI HALIA
3 BIJI BWG BESAR
5-6 ULAS BWG PUTIH
3-4 BATANG SERAI
1 SUDU BESAR KETUMBAR
1 SUDU BESAR JINTAN (APA2 JINTAN PUN BOLEH)
GARAM & GULA
SANTAN DARI SATU BIJI KELAPA
1 -3 HELAI DAUN KUNYIT DIHIRIS HALUS
MINYAK UNTUK MENUMIS
CARA
1. MASUKKAN MINYAK DAN TUMIS BAHAN YANG DIKISAR TADI HINGGA NAIK BAU.
2. MASUKKAN SANTAN BIAR HINGGA MENDIDIH
3. MASUKKAN KERANG, GARAM DAN GULA
4. 2-3 MINIT SEBELUM NAK TUTUP API MASUKKAN DAUN KUNYIT KACAU BIAR RATA
5. TUTUP API DAN HIDANGKAN
SEDAP DI MAKAN NGAN KETUPAT DAN LEMANG MAKAN NGAN NASIK PON SODAP....
SELAMAT MENCUBA....
[archived]
[ Last edited by nhuda at 13-4-2007 02:09 PM ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Same jea cam masak rendang ayam ke daging ke
Cume yg kerang ni masuk kemudian. Erm.. sdap nyer makna gan nasi panas2. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #11 naufaiz's post
naufaiz's,
jintan tu, mak mentua pakai jintan manis ke jintan putih ye?
kak liza....
kalau mk nak guna jintan tu.. kena taruk jintan manis ke jintan putih ye?/ |
|
|
|
|
|
|
|
sedapnyer rendang kerang. kalo balik kuala salu cari kerang cenik buat rendang, x payah nak kopek2 sampai sakit kuku aku.
rendang kerang ni buh nyor parut tumbuk dlm lesung bekas cabai, bawng ngan serai tu sedap giler. pehtu masuk daun kunyit, wangi jer. santan kena pekat, baru kaw. kdg2 rampai dgn kacang buncis. pehtu mkn plak dgn pulut. perghh!batal puasa aku. |
|
|
|
|
|
|
|
Allahh kecurnyeee...balas dengan nasik lemak panas pon syahduuu
|
|
|
|
|
|
|
| |
|