|
Assalamualaikum
sorry klau thread ni dah ada..tp dah cuba search tp tak jumpa
nak tya la pada saper yg reti wat sagun..
dah lma tak mkn..teringin |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #1 ayanghanie's post
rupa dia camana? pernah dgr nama tp lupa rupa... |
|
|
|
|
|
|
|
sagun?
yg diperbuat dengan nyor (kelapa) tu ke? ke ape dia ek? |
|
|
|
|
|
|
|
betul la tu..
klau tak silap tepung, kelapa parut & gula
cuma tak pasti betul @ tak
yg klau kita mkn sambil ckp..berterabur dr mulut
anak2 request nk mkn |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #4 ayanghanie's post
cuba ayang pi kat thread KUIH TRADISIONAL LAMA kot2 ada situ...kadang setengah2 kueh org panggil lenlain...tp bila tgk rupa...ooo yg ni laaa...
[ Last edited by s3Nor!t@ at 3-5-2007 03:49 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
ni bukan kuih
tp mcm serbuk jer
wat kudap2 |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #6 ayanghanie's post
camana rupa dia? isshhh akak tak leh recall laa...ada gambar tak? cuba tepek kat sini... |
|
|
|
|
|
|
|
klau balik kg kat pasar payang..anak buah kita wajib la beli sagun ni... |
|
|
|
|
|
|
|
huda tau ke resepi dia
nak wat la.. |
|
|
|
|
|
|
|
kak ita..tak de bentuk kuih pon
mcm sebuk jer |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #9 ayanghanie's post
balik ni kita tanya mak... |
|
|
|
|
|
|
|
kak ita..tak de bentuk kuih pon
mcm sebuk jer |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #9 ayanghanie's post
balik ni kita tanya mak... |
|
|
|
|
|
|
|
tq huda |
|
|
|
|
|
|
|
senang je nak buat.
kelapa muda parut
tepung gandum
sedikit garam
caranya:
1. satukan kelapa muda parut dengan tepung gandum
2. kacau atas api sampai kelapa tu kering
3. sejukkan
4. masukkan gula ikut suka le nak banyak mana
tak de sukatan ye. agak2 je lah. masukkan tepung tu sikit-sikit. kalau banyak snagat nnt tak terasa kelapa tu pulak. |
|
|
|
|
|
|
|
best nyer... lama dah x makan sagun nih.... dulu mase kecik2 cikgu saya jual kat sekolah... mmg best ar! |
|
|
|
|
|
|
|
Wong jowo nyelok iki memang sagoon...enak lho..ngomong2..wes sui ora mangan iki..
wes ngences....mbien mak ku selalu ngawe..di dhol lho... |
|
|
|
|
|
|
|
"wong jowo nyelok iki memang sagoon...enak lho..ngomong2..wes sui ora mangan iki..
wes ngences....mbien mak ku selalu ngawe..di dhol lho..." sounds like my brother in-law je. Orang Jawa
Oik! Bahasa apa ni?
Anyway baru tadi makan sagun. Best makan pastu try cakap abis berterabur sagun tu! |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #18 AnitaSabrina's post
hahaha...itu memang bahasa jawa...kita kan jawa u...
sebab owg jawa memang rajin dan besa buat sagon ni..
kalau makan sagon , mulutnya kenak mingkem (tutup) yo.. |
|
|
|
|
|
|
|
ct..
aku pon jowo jugak..mbein mmg slalu mangan
mmg wes suwi banget orak mangan..
arek ngawe ngesok |
|
|
|
|
|
|
| |
|