|
BUBUR NASI
bahan-bahan:
100gm beras
50gm ayam | dihiris kecil
makan bawang goreng/daun bawang | utk hiasan
1 sudu teh halia
salad jeruk
garam secukupnya
cara memasaknya:
1. rebus beras dgn air yg banyak sehingga menjadi bubur (sehingga beras masak)
2. kemudian masukkan daging ayam dan masak sehingga mendidih
3. masukkan garam dan perasa secukupnya
4. biarkan seketika dan tutup api
5. masukkan ke dalam mangkuk dan sedia utk hidang
6. letakkan bawang serta daun bawang utk hiasan |
|
|
|
|
|
|
|
kek gulung tropika
bahan-bahan
80 gm gula
5 biji telur
1 sudu ovelet
1/2 sudu teh pewarna kuning
1 sudu teh esen nanas
1 sudu teh esen mangga
150 gm krim mentega
bahan A:
40 gm tepung gandum
15 gm tepung jagung
15 gm tepung susu
bahan B:
55 gm mentega cair
cara-cara nak masak
1. pukul gula bersama telur dan ovelet sehingga putih dan kembang
2. masukan bahan A dan kacau rata
3. masukkan bahan B serta pewarna kuning,esen nanas & mangga. gaul rata
4. bakar selama 10 minit pada suhu 180C
5. setelah masak, sapukan dengan krim mentega sebelum digulung dan disejukkan selama 30minit.
6. potong dan sedia dihidang |
|
|
|
|
|
|
|
biskut kreatif coklat chips
bahan-bahan :
250 gm butter
450 gm tepung biskut
1 biji kuning telur
2 sudu makan serbuk koko
150 gm coklat chip
1 sudu teh vanila
cara buat biskut:
1. pukul mentega hingga kembang. masukkan kuning telur dan esen vanila. gaul sebati
2. masukkan tepung biskut dan serbuk koko. gaul sebati.
3. masukkan coklat chip dan kaup balikkan sehingga rata
4. bentukkan adunan
5. bakar dgn suhu 170C selama 15 minit atau sehingga masak |
|
|
|
|
|
|
|
ingatkan promosi buku dari KUALITI ALAM |
|
|
|
|
|
|
|
hmmmmm...... terbit jgk buku menu KA ek....... tq......
leh jadik chef dh nih.............. |
|
|
|
|
|
|
|
kek coklat kacang walnut
bahan-bahan:
160ml minyak sapi
30gm serbuk koko
1 sudu kecil esen vanila
120gm tepung berserbuk penaik
1/4 sudu kecil garam halus
1/4 sudu kecil soda bikarbonat
4 biji telur
260gm gula kastur
100gm kacang walnut | dikisar
caranya:
1. didihkan air sebanyak 125ml,ambil air tersebut sebanyak 6 sudu makan dan campurkan serbuk koko kedalamnya. kacau rata. masukkan esen vanila dan biarkan sejuk.
2. campurkan minyak sapi,telur dan gula. putar hingga kembang. masukkan bancuhan koko.
3. masukkan bahan kering dan kaup balik hingga rata
4. tuang kedalam acuan yg sesuai dan bakar selama 1 jam atau sehingga masak didalam ketuhar bersuhu 160C |
|
|
|
|
|
|
|
kerabu ayam bercili
bahan-bahan:
300gm isi ayam | direbus dan dihiris kecil
3 biji cili merah | dihiris halus
3 biji cili hijau | dihiris halus
3 biji bawang besar | dihiris halus
2 tangkai serai | dihiris halus
2 biji tomato | dihiris halus
daun ketumbar | dihiris halus
4 sudu makan sos ikan
garam dan gula secukup rasa
cara menyediakan:
1. campurkan isi ayam bersama bahan yg dihiris halus ke dalam mangkuk besar
2. masukkan sos ikan,gula,garam secukup rasa
3. gaul sehingga sebati
4. sedia utk dihidang |
|
|
|
|
|
|
|
bergedil ketam
bahan-bahan:
100gm isi ketam
10 biji kentang | direbus dan dilecek
100gm daun bawang/daun sup | dihiris
20gm bawang goreng
3 biji telur | dipukul
garam secukup rasa
gula secukup rasa
minyak utk menggoreng
cara menyedia:
1) isi ketam,kentang lecek,daun bawang,daun sup,bawang goreng,gula,garam dicampurkan didalam mangkuk.
2) gaul sebati dan bentukkan adunan ikut kehendak
3) panaskan minyak
4) celupkan adunan td kedalam telur
5) goreng sehingga kekuningan
6) setelah diangkat sedia utk dimakan seisi keluarga |
|
|
|
|
|
|
|
kek keju blueberi
200gm blueberi
6 keping biskut kraker
3 sudu makan mentega | dicairkan
15gm yogurt asli
175gm krim keju
25gm gula kastor
1 biji telor
1 sudu makan tepung gandum
1 biji lemon | ambil jusnya
cara瞡ya
- hancurkan biskut bersama mentega yg dicairkan
- masukkan dlm bekas bakar dan mampatkan utk dijadikan lapisan bawah kek nanti.
- campurkan dlm satu bekas lain krim keju bersama telur, tepung,
gula dan yogurt. gaul hingga sebati.
- masukkan blueberi dan gaul rata.
- tuang adunan dlm bekas adunan biskut tadi dan ratakan.
bakar dgn kaedah double boil pada suhu 180 darjah celcius
selama 25-30 minit. |
|
|
|
|
|
|
|
hmmmmm...awat tak tempek resepi ikut kategori thread jek?
lagi teratoq.. yg lain nak carik resepi pun senang kann?
kat subject posting tu tulis jek :
Dari Buku Menu K.A
boleh kannn? |
|
|
|
|
|
|
|
hmmm banyak nyer resepi....... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by ninoZ at 22-8-2008 12:11 AM
hmmmmm...awat tak tempek resepi ikut kategori thread jek?
lagi teratoq.. yg lain nak carik resepi pun senang kann?
kat subject posting tu tulis jek :
Dari Buku Menu K.A
boleh kannn?
acctually malas nak selongkar sbb tu bukak thread sendiri. cadang nak tepek resepi jer..
tapi da ramai plak yg reply kat sini... . |
|
|
|
|
|
|
|
takde gambor ker?
baru interested nak cubo |
|
|
|
|
|
|
| |
|