|
salam...
nak tanya camner nak simpan kerang untuk masak esok hari?...kalu simpan dlm peti ais dia tak fresh esoknya sbb mati dlm peti ais kan? ... kalu biar je kat luar ok ker?...slalu beli trus masak ..tak penah nak simpan utk hari esok....tolong yer! |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 1# juita
simpan isi la...maksudnya beli terus rebus, pastu kopekkkan isi..simpan dlm petiais......lg senang & jimat space dlm petiais |
|
|
|
|
|
|
|
kalo malas nak rebus n kopek, basih bersih2 pastu simpan dlm freezer....kalo letak kat luar, ttp jugak kerang mati dan berbau busuk...bau kerang busuk tu tersangat la busuk...
p/s kerang nie antara my fav seafood.suka makan rebus cecah sambal or goreng kicap..yum..yum!!!!sambal kerang pun best utk makan bersama nasi lemak@nasi goreng |
|
|
|
|
|
|
|
I always get fresh supply of kerang dari Kg Tok Muda, Kapar. Naik je dari laut, tunggu nelayan bersihkan, asingkan siput dgn benda2 asing. Sekali beli 3kg. Kerang ni selagi tak kena dgn air paip, boleh hidup 2 - 3 hari. Selalu I buat, letak je dlm besen, bila nak makan baru ambil rebus. Tapi kalau dlm masa 2 hari tak habis tu, memang rebus juga ambil isi simpan dlm freezer. |
|
|
|
|
|
|
|
I always get fresh supply of kerang dari Kg Tok Muda, Kapar. Naik je dari laut, tunggu nelayan bersi ...
jeeja07 Post at 16-12-2010 11:30
Yup.. saya pun selalu buat mcm jeeja07.. kerang ni selagi tak kena air paip.. selagi kita tak basuh.. dia ok lagi.. |
|
|
|
|
|
|
|
selalu i pon rebus jer, kopek simpan peti ais, pepagi esok terus wat mee kari or kuey teow goreng...sedap nyer |
|
|
|
|
|
|
|
tq tq pada semer yg reply...bukan apa ujung2 pegnan ni kurang darah plak...so hari2 kene mkn kerang...nk beli hari2 tak larat plak tu yg tanya tu...tq |
|
|
|
|
|
|
|
rendam dlm air simpan dlm peti |
|
|
|
|
|
|
| |
|