CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2323|Reply: 6

Buat Sendiri Stok Ayam, Lagi Senang dan Sihat

[Copy link]
Post time 8-4-2016 03:02 PM | Show all posts |Read mode
Oleh Adib Za




(Sumber foto: Carian google)





Selalu sediakan menu ayam, tulangnya jangan dibuang terus. Ia boleh dijadikan stok ayam yang sangat berguna.




Ini termasuklah menjadi penambah atau penyedap rasa untuk masakan lain. Ia lebih sihat kerana tidak dicampurkan dengan perasa tambahan.




Berikut merupakan resipi menyediakan stok ayam. Anda juga boleh menggantikan tulang ayam dengan tulang daging untuk penyediaan stok daging.






Bahan-bahan:


Tulang ayam secukupnya
1 liter air
1 batang saderi | dipotong kecil
1-2 biji lobak merah | dipotong kecil
2 inci halia | diketuk
2 biji bawang besar | dipotong 4
2 ulas bawang putih | dimayang
2 batang kayu manis
3 biji | buah pelaga
2 biji tomato | dipotong 6
3-4 biji kentang | dipotong 4
4 helai daun bay
2 sudu garam
3 sudu kecil serbuk lada hitam




Cara memasak:


1. Rebus semua bahan selama 4-5 jam dengan api kecil.


2. Setelah semua bahan empuk, sejukkan. Kemudian ditapis dan diambil stoknya sahaja.


3. Simpan di dalam bekas dan bolehlah disejukbekukan. - CARI Infonet




Sumber resipi: Rasa.my
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-4-2016 03:19 PM From the mobile phone | Show all posts
4-5jam
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2016 03:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Niceeeee~salunye bt sup terus...hihi
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2016 04:49 PM | Show all posts
tulang yg dah bekas org ngap2 ngap isinya ke
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2016 05:59 PM From the mobile phone | Show all posts
ciskek.leleh replied at 8-4-2016 03:19 PM
4-5jam

Selalu mak iols buat, rebus atas api sejam or dua jam, pastu transfer dalam "thermos" kot (saiz besar mcm periuk nasi) lagi dua jam. Jimat gas.
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2016 06:07 PM From the mobile phone | Show all posts
ok2, nt meolss try buat..try la sgt beli mangga da 3 hari, hajat nk buat pulut mangga, smpai kesudah x jd pape lg nk buat ni
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 9-8-2016 10:45 AM | Show all posts
sedap boleh cuba.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-11-2024 09:08 PM GMT+8 , Processed in 0.055551 second(s), 19 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list