CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123
Return to list New
Author: palerblerler

opor daging

[Copy link]
Post time 1-2-2006 12:25 PM | Show all posts
k.liza, maisya dah try guna resepi k.liza, alhamdulillah sedap cuma daging liat skit ler( ni salah sendirik bukan salah resepi ... )....disebabkan malas nak guna blender, maisya hiris jer semua bwg putih, bwg merah dan halia tu( lengkuas tak bubuh sebab malas nak pi korek...he..he.)..serai plak diketuk jer...



[ Last edited by maisya at 1-2-2006 12:29 PM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-5-2006 02:22 PM | Show all posts
Sori... thread ni dah lama, Joi-ah pulak org baru.
Rempah opor ni ada jual yg siap, brand PUTERI
Joi-ah pun minat opor, Joi-ah buat sendiri pakai rempah tu..
sedap gak, cuma tambah kerisik jerk..
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2006 03:24 PM | Show all posts
ni maklang punya opor daging



OPOR DAGING
sumber:Chef Md.Amin

1 1/2 kg daging batang pinang
5sb cili kisar
3sb kari daging
3sb minyak sapi
1 cwn minyak masak
garam

Bhn Kisar:-
3 biji bawang besar
6 biji bawang merah
5 biji bawang putih
Halia
Lengkuas
3 batang serai

5sb kerisek
5 biji buah keras-tumbuk
2 cwn santan pekat
1 keping gula kabung
kulit kayu manis/buah pelaga/bunga lawang/cengkih (aweh2)
asam keping - option

CARA
- Tumiskan bhn kisar bersama aweh2 tadi sampai wangi
- Masukkan cili kisar dan kari, kacau
- Masukkan daging dan santan, kacau dan tunggu sampai pecah minyak
- Masukkan kerisek,gula kabung dan garam, kecilkan api
- Renih sampai daging empuk

*Boleh dimakan bersama apa saja nasi,ketupat dan sebagainya.

SELAMAT MENJAMU SELERA..

[archived]

[ Last edited by  NoorMasri at 31-10-2006 03:35 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2006 06:13 PM | Show all posts
kalau org pekan phg opor daging ni mmg lauk mesti ada dlm kenduri kawin...boleh dikatakan org PHG mmg suka makan opor.Rempah dibuat sendiri,ketumbar dan rempah biji lain di sangai dan di blend.Kalau beriani atau nasi minyak lauknya opor daging...dan kalau tganu pula kerutub ayam...mmmmm sedap2.Mak saya selalu buat sendiri rempah dan bila nak masak dia campur2kan je.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2006 06:14 PM | Show all posts
Saya rasa saya pernah buat opor daging sebab bahan2 yg digunakan lebih kurang sama. Opor daging sedap makan dgn nasi tomato. Apatah lagi kalau ada fresh pickles ie. timun & nenas tapi sayangnya tak boleh makan timun & nenas sekarang ni. Saya dah terliur dah ni.
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2006 06:23 PM | Show all posts
ha'ah baiduri lebihkurang je resepi Opor daging kami  dgn kak liza dan noor.Baiduri ni dah berisi kot tak leh makan nenas dan timun...tahniah.:jeling:
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 2-5-2006 07:04 PM | Show all posts
Originally posted by Nek_Fiona at 2-5-2006 06:23 PM
ha'ah baiduri lebihkurang je resepi Opor daging kami  dgn kak liza dan noor.Baiduri ni dah berisi kot tak leh makan nenas dan timun...tahniah.:jeling:


dah nak bersalin dah tu nek.

tak pe bai, nanti lepas pantang pulun le apa je :bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2006 10:14 PM | Show all posts
Masih dlm pantang lagi. Shida, even lepas habis pantang pun tak boleh makan timun & benda2 sejuk. Fiona, resipi daging opor tu saya bantai je & bila masak, serupa je mcm dlm gambar2 kat sini. Okaylah tu.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-7-2006 11:27 AM | Show all posts
First time makan  opor daging kerbau ni masa kenduri kawin sepupu kat Maran Pahang....not bad...
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2006 01:46 PM | Show all posts
Originally posted by Nek_Fiona at 2-5-2006 06:13 PM
kalau org pekan phg opor daging ni mmg lauk mesti ada dlm kenduri kawin...boleh dikatakan org PHG mmg suka makan opor.Rempah dibuat sendiri,ketumbar dan rempah biji lain di sangai dan di blend.Kala ...



Tapi biasa nya kalau kenduri kat pekan Opor nya daging potong besar2 dan masakannya berwarna kehitam-hitam.  alamak x dapat bayangkan sedapnya............................
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2007 05:47 PM | Show all posts
Originally posted by mie07 at 13-7-2006 01:46 PM



Tapi biasa nya kalau kenduri kat pekan Opor nya daging potong besar2 dan masakannya berwarna kehitam-hitam.  alamak x dapat bayangkan sedapnya............................



ooo... yang kehitam-hitaman tu masak opor yer... selama ni kita main belasah jer makan tak hengat donia.  tak pernah nak tanya pun... nampak cam ada boh kari, tapi tak der rasa kari pun ye jugak... masak korma pun bukan...  alahai... sodapnyaaaa...........
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-12-2024 11:58 PM GMT+8 , Processed in 0.249355 second(s), 28 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list