|
k.liza, maisya dah try guna resepi k.liza, alhamdulillah sedap cuma daging liat skit ler( ni salah sendirik bukan salah resepi ... )....disebabkan malas nak guna blender, maisya hiris jer semua bwg putih, bwg merah dan halia tu( lengkuas tak bubuh sebab malas nak pi korek...he..he.)..serai plak diketuk jer...
[ Last edited by maisya at 1-2-2006 12:29 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
Sori... thread ni dah lama, Joi-ah pulak org baru.
Rempah opor ni ada jual yg siap, brand PUTERI
Joi-ah pun minat opor, Joi-ah buat sendiri pakai rempah tu..
sedap gak, cuma tambah kerisik jerk.. |
|
|
|
|
|
|
|
ni maklang punya opor daging
OPOR DAGING
sumber:Chef Md.Amin
1 1/2 kg daging batang pinang
5sb cili kisar
3sb kari daging
3sb minyak sapi
1 cwn minyak masak
garam
Bhn Kisar:-
3 biji bawang besar
6 biji bawang merah
5 biji bawang putih
Halia
Lengkuas
3 batang serai
5sb kerisek
5 biji buah keras-tumbuk
2 cwn santan pekat
1 keping gula kabung
kulit kayu manis/buah pelaga/bunga lawang/cengkih (aweh2)
asam keping - option
CARA
- Tumiskan bhn kisar bersama aweh2 tadi sampai wangi
- Masukkan cili kisar dan kari, kacau
- Masukkan daging dan santan, kacau dan tunggu sampai pecah minyak
- Masukkan kerisek,gula kabung dan garam, kecilkan api
- Renih sampai daging empuk
*Boleh dimakan bersama apa saja nasi,ketupat dan sebagainya.
SELAMAT MENJAMU SELERA..
[archived]
[ Last edited by NoorMasri at 31-10-2006 03:35 AM ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
kalau org pekan phg opor daging ni mmg lauk mesti ada dlm kenduri kawin...boleh dikatakan org PHG mmg suka makan opor.Rempah dibuat sendiri,ketumbar dan rempah biji lain di sangai dan di blend.Kalau beriani atau nasi minyak lauknya opor daging...dan kalau tganu pula kerutub ayam...mmmmm sedap2.Mak saya selalu buat sendiri rempah dan bila nak masak dia campur2kan je.
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Saya rasa saya pernah buat opor daging sebab bahan2 yg digunakan lebih kurang sama. Opor daging sedap makan dgn nasi tomato. Apatah lagi kalau ada fresh pickles ie. timun & nenas tapi sayangnya tak boleh makan timun & nenas sekarang ni. Saya dah terliur dah ni. |
|
|
|
|
|
|
|
ha'ah baiduri lebihkurang je resepi Opor daging kami dgn kak liza dan noor.Baiduri ni dah berisi kot tak leh makan nenas dan timun...tahniah.:jeling: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by Nek_Fiona at 2-5-2006 06:23 PM
ha'ah baiduri lebihkurang je resepi Opor daging kami dgn kak liza dan noor.Baiduri ni dah berisi kot tak leh makan nenas dan timun...tahniah.:jeling:
dah nak bersalin dah tu nek.
tak pe bai, nanti lepas pantang pulun le apa je :bgrin: |
|
|
|
|
|
|
|
Masih dlm pantang lagi. Shida, even lepas habis pantang pun tak boleh makan timun & benda2 sejuk. Fiona, resipi daging opor tu saya bantai je & bila masak, serupa je mcm dlm gambar2 kat sini. Okaylah tu. |
|
|
|
|
|
|
|
First time makan opor daging kerbau ni masa kenduri kawin sepupu kat Maran Pahang....not bad... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by Nek_Fiona at 2-5-2006 06:13 PM
kalau org pekan phg opor daging ni mmg lauk mesti ada dlm kenduri kawin...boleh dikatakan org PHG mmg suka makan opor.Rempah dibuat sendiri,ketumbar dan rempah biji lain di sangai dan di blend.Kala ...
Tapi biasa nya kalau kenduri kat pekan Opor nya daging potong besar2 dan masakannya berwarna kehitam-hitam. alamak x dapat bayangkan sedapnya............................ |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by mie07 at 13-7-2006 01:46 PM
Tapi biasa nya kalau kenduri kat pekan Opor nya daging potong besar2 dan masakannya berwarna kehitam-hitam. alamak x dapat bayangkan sedapnya............................
ooo... yang kehitam-hitaman tu masak opor yer... selama ni kita main belasah jer makan tak hengat donia. tak pernah nak tanya pun... nampak cam ada boh kari, tapi tak der rasa kari pun ye jugak... masak korma pun bukan... alahai... sodapnyaaaa........... |
|
|
|
|
|
|
| |
|