|
boleh tumbuk dgn sambal belacan..makan nasi berpinggan2 xsedar..kilo pun naik la.. |
|
|
|
|
|
|
|
kak liza suka lebihan mangga tu buat air assam jer..
selain dari buat cicah ngan ikan bakar atau ikan rebus boleh saja buat kerabu..cuma tambahkan sayur yg diingini/dikehendaki.
AIR ASAM MANGGA
Bahan
5 biji cili merah
10 biji cili api
belacan [agaklah]
1/2 cawan jus air asam jawa
garam
mangga cincang
Cara
1. Masukkan semua bahan kecuali mangga dalam blender dan mesin kasar.
2. Tuangkan dalam mangkuk dan masukkan mangga cincang.
3. Hidangkan dengan ikan bakar atau ikan rebus.
[archived]
[ Last edited by nhuda at 13-4-2007 04:18 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
Kengkawan FnR,
kat kg umah mak saya ada mempelam banyak....saya nak tanya kalau-kalau ada kengkawan yg tau mcm mana nak buat jeruk mempelam?
minggu lepas ofismate saya bawak jeruk mempelam dgn sengkuang...sedap dia buat....dia ada ikut kursus yg dianjurkan jabtan pertanian utk buat jeruk buah buahan...ada kengkawan tahu mcm mana nak buat?
setahu saya kawan saya tu ada guna alum dan dia kata dia tak guna sakarin...lagi pun dia kata sakarin tu tak boleh dimakan ...x pasti sama ada ada bahan terlarang atau ada bahan kimia yg kuat...rasa buah jeruk yg dia buat tu sedap dan light...tak mcm jeruk yg ada sakarin...tolong ye kengkawan... |
|
|
|
|
|
|
| |
|