|
Reply #20 stripper_j's post
Hahaha confirm Jawa nih!.
Best kan ketiwol tu. Ingat lagi tak resepinya? Kalau try test buat best jugak kan? Ingat balik ni nak interbiu mak lah. Apa lagi resepi Jawa yang best! |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by ura at 16-1-2007 06:08 PM
Hahaha confirm Jawa nih!.
Best kan ketiwol tu. Ingat lagi tak resepinya? Kalau try test buat best jugak kan? Ingat balik ni nak interbiu mak lah. Apa lagi resepi Jawa yang best!
Ketiwol ni adalah bahan asas jer utk buat kuih..Ketiwol ni adalah ubi yg di rendam dalam tempayan (kecil) setelah di buang kulitnyer ,tak pasti berape lama ...tapi sudah pasti ubi tu menjadi busuk dan lembik....
Sesudah tu setelah menjalani beberape pertukaran air ketika proses rendaman....ubi lembik ni akan
di ratakan atas tikar mengkuang untuk di jemur....
Jika dah kering sepenuhnya Ketiwol ni akan di tumbukdan di ayak utk di jadikan tepung....
antara kuih yg paling menarik ialah kuih koci.
. |
|
|
|
|
|
|
|
oo kalau yg makan ngan santan tu kat rumah pernah la buat .. tapi tak tau laks nama dia rucuh..
tapi kami pakai santan, kepingan roti, gula dan santan...
makan sejuk2.. sedappp ooooo
errrrrrkkk.. betul ke apa yg I citer kat atas tu pun cam rucuh gak huhhh??? :hmm: |
|
|
|
|
|
|
| |
|