CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12
Return to list New
Author: ayanghanie

Sagun

[Copy link]
 Author| Post time 4-5-2007 09:06 AM | Show all posts
Originally posted by shidaaziz at 3-5-2007 05:18 PM
senang je nak buat.

kelapa muda parut
tepung gandum
sedikit garam

caranya:

1. satukan kelapa muda parut dengan tepung gandum
2. kacau atas api sampai kelapa tu kering
3. sejukkan
4. ...



tq shida

insyaallah esok nak cuba buat
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-5-2007 09:26 AM | Show all posts

Reply #20 ayanghanie's post

kesuooonnn  ..eh..ayang..wes ketemu karo konco jowo iki...
koe wes ngawe urung? kealingan karo sagon ee mak ee...enak..
tapi mak ku ngawe kaie tepung pulut sitik...campor karo tepung gandum..
barulah enak..goreng ngasek kuningg ngono...
wes adem baru kaie gulo...mase ngoreng mak kaie godong pandan sitik..
ambune enakkkk mbangeti...

koe jowo negndi lho...? aku bp...
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2007 09:36 AM | Show all posts

Reply #22 cguct1970's post

walahh..walah..bochah ni...

tu je le yg aku tauu...
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2007 10:19 AM | Show all posts

Reply #8 nhuda's post

dulu masa kat pasar payang...anak tanya...mama mercun ke ni...(sabab dibungkus dalam golongan kertas yang berjambul)

mak dulu selalu buat...

3 cawan kelapa parut putih
1 biji telur kecil
1 sudu kecil garam
  3/4 cawan gandum
  1/2 gula halus
(semua sukatan tu anggaran akak je )

gandum disangai....ketepikan
gaul telur + kelapa +garam....disangai jugak
campur kelapa dan gandum tadi...
masukkan gula.....

ada orang guna tepung beras gantikan gandum......terpulang pada cita rasa...
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2007 10:23 AM | Show all posts

Reply #15 shidaaziz's post

kalau eena dedulu pon buat cam recipe shida kasi ni tapi tepung ngan kelapa muda tu kalu arwah opah eena buat dia jemur kan sekejap kat panas. then goreng dengan api yg very slow sampai tepung n kelapa ala2 garing dan ringan. make sure memang sampai tepung tu bebetul masak. agak lama gak kalau my late opah goreng. then letak gula secukup rasa. tutup api dan simpan dalam air tight container. memang sedappppp. eena pon dah lame x makan. siap opah letak lam kelosong kertas gik so senang nak makan.
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2007 10:38 AM | Show all posts
ehhhh shida tak sure le. tak ingat sama ada tepung gandum atau tepung beras
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 4-5-2007 10:45 AM | Show all posts
Originally posted by eena05 at 4-5-2007 10:23 AM
kalau eena dedulu pon buat cam recipe shida kasi ni tapi tepung ngan kelapa muda tu kalu arwah opah eena buat dia jemur kan sekejap kat panas. then goreng dengan api yg very slow sampai tepung n  ...


eena, dulu arwah opah memang rajin buat ni. sebab kadang2 rasa nak makan, dia buat le. resepi yang sama jugak boleh buat apa tah namanya. putu kut. tapi yang tu tak perlu goreng sampai kering. sebab kena tekan dalam acuan & bakar.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-5-2007 11:24 AM | Show all posts
Originally posted by cguct1970 at 4-5-2007 09:26 AM
kesuooonnn  ..eh..ayang..wes ketemu karo konco jowo iki...
koe wes ngawe urung? kealingan karo sagon ee mak ee...enak..
tapi mak ku ngawe kaie tepung pulut sitik...campor karo tepung gandum..
...



jowo selangor - ijok
urong ngawe..ngesok la
ngesok isuk anak eneng sukan
ahad anak sing gedi
sore la angger ngawe pon
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 4-5-2007 11:27 AM | Show all posts
Originally posted by shidaaziz at 4-5-2007 10:45 AM


eena, dulu arwah opah memang rajin buat ni. sebab kadang2 rasa nak makan, dia buat le. resepi yang sama jugak boleh buat apa tah namanya. putu kut. tapi yang tu tak perlu goreng sampai kering ...



shida..klau x silap yang tu namanya kuih dangai
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2007 11:32 AM | Show all posts

Reply #23 anir's post

warghhhahaha...geli ati ku rina....
x pe belajar2..cakap jawa..sonok ni...

ok..nak bagi tau ni..td baru je tepon mak..
mak ct cakap dia  buat guna beras , garam sikit dan kelapa parut putih yang muda
ada gak owg buat guna tepung pulut atau telur...macam adunan kuih dangai.sikit...
kelapa tu jangan muda sangat atau lembik..nanti bergentel....
api kena perlahan..bahan tu gaul rata dulut baru masak sampai garing...
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2007 11:49 AM | Show all posts

Reply #27 shidaaziz's post

opah shida same gak ngan opah eena suka buat mende2 tradisional. opah eena pon suka noooo buat putu, kuih goyang, agar2 kering, halwa maskat, then alahaiiii x ingat nama dia niiii opah buat dari kulit limau bali tuuuu. dia macam halwa gitu. sedap tp manis letingggg. dodol......wajik tu semua menu2 wajib raya. wa jadik assistanggg diaaaaa. tp recipe yelllllekkkkk. silap beso arrrrrr
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-5-2007 12:03 PM | Show all posts
Originally posted by cguct1970 at 4-5-2007 11:32 AM
warghhhahaha...geli ati ku rina....
x pe belajar2..cakap jawa..sonok ni...

ok..nak bagi tau ni..td baru je tepon mak..
mak ct cakap dia  buat guna beras , garam sikit dan kela ...



tq ct

tp masa bila nak boh gula?
gaul skali gak ke?
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2007 12:07 PM | Show all posts
Originally posted by ayanghanie at 4-5-2007 11:27 AM



shida..klau x silap yang tu namanya kuih dangai


akak, kita orang panggil putu. kuih dangai jenis kuih basah yang guna tepung pulut tu

ni gambar dangai

Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2007 12:17 PM | Show all posts
Originally posted by ayanghanie at 4-5-2007 12:03 PM



tq ct

tp masa bila nak boh gula?
gaul skali gak ke?


ayang..gulone di lebok ke lepas bendo ne wes mateng , adem...
nek lebok ke gulone sekali sak urung ee..mengko caier...ora enak..

waduh wong Ijok rupane...pandei ngomong jowo ....
ajar ke anak2 ee dak ? aku ngajar anak2 ku ngomok sitik2...
nek ora ..sayang..ilang boso ne kita....
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2007 12:19 PM | Show all posts

Reply #33 shidaaziz's post

ooo...hang panggei putu ka shida? Kalau jawa kita panggil kuih rangin...
mak akak dulu buat jual kuih ni..sebab mak memang niaga pekan sehari..
mak guna acuan piuk besa je..yang dalam gambo ni pakai acuan kan..
sedap kuih ni..

[ Last edited by  cguct1970 at 4-5-2007 12:20 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2007 01:38 PM | Show all posts
Originally posted by cguct1970 at 4-5-2007 12:19 PM
ooo...hang panggei putu ka shida? Kalau jawa kita panggil kuih rangin...
mak akak dulu buat jual kuih ni..sebab mak memang niaga pekan sehari..
mak guna acuan piuk besa je..yang dalam gambo ni  ...


shida tak paham apa maksud akak.

kuih rangin tu adakah akak maksudkan dangai atau putu? sebab shida cakap pasal 2 subjek yang berbeza.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 4-5-2007 02:55 PM | Show all posts
Originally posted by cguct1970 at 4-5-2007 12:17 PM


ayang..gulone di lebok ke lepas bendo ne wes mateng , adem...
nek lebok ke gulone sekali sak urung ee..mengko caier...ora enak..

waduh wong Ijok rupane...pandei ngomong jowo ....
aja ...



ok...tq ct

ff: ct..kita pnah keje kat BP dlu masa bujang
Reply

Use magic Report

assyifaa This user has been deleted
Post time 4-5-2007 06:45 PM | Show all posts
lama I tak mkn sagun.
takut tersedak jee









darsita suka buat sex cara berdiri tonggeng. dia mengadap pc.
naim enjut buret darsita dari arah buntut, masa yg sama tangan darsita click mouse

untuk delete thread.sambil buat sex, darsita delete thread lagi wooo. classss..
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2007 07:25 PM | Show all posts

Reply #36 shidaaziz's post

hehehe...sudah silap daa.. (malu tahap gaban)
bila baca balik baru tau dia dua benda yang beza...
akak ingat kuih dangai tu kat utara panggil putu...
rangin dan dangai tu sama..
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-12-2024 12:10 AM GMT+8 , Processed in 0.068752 second(s), 31 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list