CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 5418|Reply: 16

Penambah Selera Mana Yang Paling Anda Suka?

[Copy link]
Post time 4-2-2016 03:23 PM | Show all posts |Read mode
Oleh : Dean BZ


Kata orang, tak lengkap jika makan nasi tanpa sambal atau penambah selera lain seperti budu.


Lain tempat lain citarasa, jadi dalam banyak-banyak penambah selera di bawah, yang mana paling anda suka. Disini juga penulis kongsikan cara mudah nak buat sambal dan penambah selera ini.





Budu


Bahan2 :
Cili padi
Bawang merah
Asam limau


Cara2 :
Campurkn budu dengan cili, bawang merah..
Pecahkan cili dengan jari
Perahkan asam limau





Cencaluk


Bahan2 :
Cili padi
Bwang merah dimayang
Asam limau kasturi @ limau nipis

Cara2 :
Masukkan cencaluk dalam bekas
Campurkan hirisan cili padi & bawang

Perahkan asam limau




Sambal belacan kulit limau
Yang ni paling senang.
Blend kering je cili padi, Cili merah besar,sedilit gula, garam & belacan yang telah dibakar
Perahkan asam limau nipis @ kasturi
potongkan kulit limau kasturi
Campurkan dalam sambal belacan

Wangi you...





Sambal Kicap Cili Potong

Bahan2 :
Cili padi dipotong
Bawang merah dimayang
Kicap manis
Asam limau kasturi @ limau nipis


Cara2 ;
Campurkan kicap dengan bahan2

Perahkan asam limau.





Sambal Tempoyak

Bahan2 :
Cili padi
Garam kasar
Tempoyak


Cara2 :
Tumbuk cili padi dengan garam kasar.

Kemudian camprukan dengan tempoyak.






Air Asam Lada Picit



Bahan2 :
Cili padi
Sedikit belacan yang telah dibakar
Sedikit Asam jawa
Gula
Garam
Sedikit Air masak


Cara2 :
Masukkan semua bahan dalam mangkuk.
Masukkan sedikit air masak.
Picit dan pecahkan cili dan bahan2 dengan hujung jari






Sambal Gesek

Bahan2:
Cili padi
Garam kasar
Ikan bilis
Limau kasturi @ limau nipis


Cara2 :
Tumbuk cili padi dengan garam kasar..dah agak hancur cili tu, masukkan pula ikan bilis,yang dah siap basuh..
Tumbuk kasar..

Perahkan asam limau..





Sambal kuinin

Bahan2 :
Cili padi
Lada merah besar
Sedikit belacan yang sudah dibakar
Garam
Buah kuinin masak
Sedikit gula

Cara2 :
Tumbuk cili padi, lada merah besar
campurkan belacan, garam dan gula,

Kemudian bila cili sudah hancur masukkan buah kuinin masak





Sambal ikan bilis petai + tempoyak

Bahan2
2 cawan ikan bilis
1 cawan petai
1/2 cawan tempoyak
2 labu bawang besar dimayang
20 biji cili api*
4 ulas bawang putih* ( bahan bertanda * ditumbuk hancur)
Sedikit garam dan gula


Cara2 :
Goreng ikan bilis dan petai sehingga garing dan ketepikan.
Tumis cili dan bwg putih yg telah ditumbuk.
Masukkn tempoyak.
Kemudian rasakan garam dan gulanya.
Masukkn ikan bilis dan petai yang telah digoreng tadi.

Akhir sekali masukkan bawang






Ikan pekasam

Bahan2 :
Ikan pekasam
Bawang merah dimayang
Cili padi dipotong2
Asam limau


Cara2:
Ikan pekasam goreng
Masukkan cili dan bawang

Perahkan asam limau..



Sambal belacan.
Yang ni paling senang.
Blend kering je cili padi, Cili merah besar,sedilit gula, garam & belacan yang telah dibakar

Perahkn asam limau nipis @ kasturi





Semua diatas nampak sedap hingga kecur liur dibuatnya. Jadi, mana satu yang paling anda gemari? - CARI Infonet.





Sumber - Resepi Orang Kampung
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-2-2016 04:04 PM | Show all posts
menetes air liur. Sambal kicap, tempoyak ngan petai tempoyak,pekasam. memang memecah selera betul.
Org perak takleh tinggei ngan poyak dia tu. hehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2016 04:45 PM | Show all posts
cissss..dah la tgh posa ni

melelh ayag liuq tgk
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2016 05:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Air asam paling match dengan ikan bakar. Selalu dinner cicah sambal belacan je, kalau dah malas sangat buat cili potong je. Sambal kicap bawang putih ala indo pun sedap.
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2016 06:07 PM | Show all posts
sambal gesek...herghh..nak lagi sedap goreng sikit dgn minyak..
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2016 07:17 PM | Show all posts
Sambal gesek tu negeri mana punya .
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 4-2-2016 07:28 PM | Show all posts

saya suka semua yang di atas

nak tambah satu lagi...Sambal Hitam dari Pahang


Belimbing buluh
ikan bilis
cili padi
garam gula

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2016 08:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Sambal yg mmg sentiasa ade dlm fridge ialah sambal tomato ala penyet tu sbb suami suka n belacan tak kuat sgt. Lg satu sambal bilis tumis cili padi style buat kering..klu ade petai,letak sekali.
Ade lg satu sambal sy bljr drpd org sabah,sambal tumis cili padi udang kering..sedap jugak.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-2-2016 08:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Ipo replied at 4-2-2016 07:28 PM
saya suka semua yang di atas

nak tambah satu lagi...Sambal Hitam dari Pahang

Sis,ade resepi kwn sy ajar letak kicap..boleh ke?belimbing tu sy da rebus kering ngn garam saje. Mmg hitam..n melekat plak garam tu dgn belimbing ni.
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2016 10:45 PM | Show all posts
4everMore replied at 4-2-2016 07:30 PM
Sis,ade resepi kwn sy ajar letak kicap..boleh ke?belimbing tu sy da rebus kering ngn garam saje. M ...

tak tahu pulak kalau bubuh kicap..
selalunya belimbing buluh direbus sampai jadi hitam...bubuh sikit je air..dan garam..
dah jadi hitam tu baru angkat dan goreng dulu ikan bilis tu..
baru tumbuk sekali dengan belimbing buluh rebus dan cili padi, garam dan gula sikit..tak ada bubuh kicap..
kicap tu untuk bagi hitam kot..atau rasa..
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2016 06:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Ipo replied at 4-2-2016 10:45 PM
tak tahu pulak kalau bubuh kicap..
selalunya belimbing buluh direbus sampai jadi hitam...bubuh si ...

Sy ni tak suka kicap sgt sbb tu klu letak dlm sambal ni mcm kacau rs sambal ni je.
Ok tq sis!
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2016 07:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Sambal kuinin dengan ikan goreng sedap hingga menjilat pinggan

Teringat awek Tapah
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2016 10:53 AM | Show all posts
budu ttp menjadi pujaan
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2016 11:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Sambal kuini sedap gilos. Dia rasa pedas2 manis...makan pulak dengan ikan goreng panas2..pergh...
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2016 01:42 PM | Show all posts
motip aku baca sambal gesek jadi sambal ngeseks
banyak2 sambal, sambal kuinin la rasanya yg sedap. Cicah pulak dengan ulam-ulaman. Tapi susah la nak cari kat kl ni
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2016 03:10 PM | Show all posts
sambal kuinin buat teringat kt masakan mak..kt kl susahnye nk dpt buah kuinin..ingat lagi lepas pantang anak kedua,mak bg bekal buah kuinin tp x bg iols mkn nnt bentan katanya..so tgk je la hubby meratah buah2 tersebut
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-4-2016 08:08 PM | Show all posts
Sedapnye semua. Tapi x penah makan lagi sambal kuinin ngan sambal hitam.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-11-2024 07:19 PM GMT+8 , Processed in 0.061420 second(s), 28 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list