CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3567|Reply: 6

Asam Pedas Daging Kerbau Tak Terperi Lazatnya

[Copy link]
Post time 2-8-2016 11:58 AM | Show all posts |Read mode
Oleh Izzah Abbasy

Seperti yang biasa kita makan adalah asam pedas ikan yang selalu dipopularkan di negeri Melaka.

Namun, anda biasa tak makan Asam Pedas Daging Kerbau? Menu daging kerbau biasanya dimasak oleh orang Pahang. Tidak kira untuk makan harian mahupun dihidangkan ketika kenduri kahwin.   


Gambar hiasan


Apa bezanya daging kerbau dan lembu? Daging kerbau isinya lebih kasar dan perlu dimasak dalam jangka masa yang agak lama manakala daging lembu isinya lebih halus dan banyak lemak. Pada setengah orang mereka lebih menyukai daging kerbau kerana ia kurang berbau berbanding daging lembu.

Nah, resepi Asam Pedas Daging Kerbau. Selamat mencuba!


Foto : KoiMasak

Bahan-bahan

• 1 kilo daging kerbau - direbus dalam 2 jam utk empukkan daging
• 1 biji bawang besar*
• 5- 6 biji bawang putih*

• 1 inci halia*
• 1 sudu kecil biji lada hitam*
• 1 sudu besar biji ketumbar*
• 1 sudu besar jintan kasar*
• 1 sudu besar jintan halus*
• 1 inci lengkuas *
• 2 biji buah keras*
• 1 inci kunyit hidup*

(kisar semua bahan bertanda*)

• 1 sudu besar belacan **
• 20-30 biji cili kering ** - direbus dulu dan toskan

(kisar bahan bertanda** hingga lumat. Isi sedikit minyak masak untuk hancurkan biji cili kering)


• 8 batang serai - diketuk bagi hancur
• 2 sudu besar asam jawa - dicampur dengan air
• Minyak untuk menumis, garam dan gula
• 6 helai daun limau purut
• 2 biji tomato - dibelah 6
• 2 biji terung panjang/ bulat - dipotong jangan dibuang kulitnya
• 1 sudu besar kerisik

Cara-cara penyediaan :

1) Panaskan sedikit minyak.

2) Tumiskan bahan kisar bertanda* hingga naik bau dan masukkan serai yang telah diketuk tadi. Bila dah agak kering air tumisan tadi, baru masukkan bahan kisar bertanda**. Masak sampai pecah minyak.

3) Bila dah pecah minyak, masukkan daging kerbau yang telah direbus tadi bersama-sama air rebusan daging.

4) sebelum masukkan daging buang dahulu minyak yang dah beku pada permukaan air rebusan supaya tak berminyak sangat kuah nanti.

5) Masak sehingga kuah mendidih dan masukkan air asam jawa.

6) Tambah air kalau terasa kurang air.

7) Masak lagi hingga daging betul-betul lembut.

8) Masukkan kerisik, buah tomato dan terung. Masak hingga terung tadi layu atau bertukar warna. Kemudian masukkan daun limau purut yang telah dicerai-ceraikan.

9) Masukkan garam serta gula dan rasa kuahnya. Jika dah terasa kesemua bahan, boleh tutup api dan siap untuk dihidangkan.


Sumber : [email protected]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-8-2016 06:40 PM | Show all posts
Aku serik dgn daging kerbau. Ari tu aku makan, jatuh demam aku. Siap muntah2 and cerry berry lg
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2016 05:54 PM | Show all posts
mcm sedap tapi boleh ke kalau nk tukar ke kambing?
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2016 10:49 AM | Show all posts
sedap boleh cuba.
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2016 10:49 AM | Show all posts
sedap boleh cuba.
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2016 07:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Meaeik untuk di cu a
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 30-8-2016 03:16 PM | Show all posts
boleh try ni
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

14-12-2024 01:16 PM GMT+8 , Processed in 0.117423 second(s), 19 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list