View: 3074|Reply: 15
|
Pisang Bakar Karamel Pembuka Selera Kudapan Petang
[Copy link]
|
|
Oleh : Dean BZ
Sumber foto - trend.co.id
Pisang merupakan sumber vitamin B6 dan folat yang sangat baik untuk kesihatan. Selain sedap dimakan begitu saja, pisang kebiasaannya digoreng, direbus, dibuat pengat dan bermacam-macam lagi.
Mungkin ada yang belum pernah mencuba sajian ini iaitu pisang dibakar dan disiram dengan sos karamel. Kemudian dinikmati dengan taburan kacang almond dan ais krim rasa vanila menjadikannya super nikmat luar biasa. Anda pun anda boleh membuatnya sendiri di rumah, anak-anak pasti suka.
4 biji pisang berangan
- Aiskrim vanila
- Karamel gula hangus
- Kacang pecan yang di panggang
- Buah-buahan segar.
Cara-caranya :-
- Atur pisang di rak besi pembakar tanpa dibuang kulit.
- Bakar di atas api dapur gas atau kalau mahu sedap di atas bara api.
- Setelah masak kupas kulit dan aturkan dalam piring.
- Cedukkan aiskrim vanila di tengah-tengah antara pisang bakar tadi.
- Siram dengan karamel dari gula yang telah dihanguskan.
- Tabur dengan kacang pecan dan buahan segar atau tabur jer coklat chip..
Selamat mencuba. Kudapan petang anda pasti lebih menyelerakan. - CARI
Sumber foto - loveindonesia.com
Sumber - ceritasyai.blogspot.my |
|
|
|
|
|
|
|
senang je ni...mesti cuba nnt |
|
|
|
|
|
|
|
senang je ni...mesti cuba nnt |
|
|
|
|
|
|
|
Thank you for the info |
|
|
|
|
|
|
|
Thank you for the info |
|
|
|
|
|
|
|
Thank you for the info |
|
|
|
|
|
|
|
Thank you for the info |
|
|
|
|
|
|
| |
|