View: 4959|Reply: 24
|
Gabungan Klasik, Jom Cuba Buat Tart Kastard Limau Mandarin!
[Copy link]
|
|
Tiba sahaja musim perayaan Tahun Baru Cina, pasti umum terbayang-bayang kotak berwarna merah yang dipenuhi limau mandarin bukan?
Baiklah, kali ini apa kata kita cuba sesuatu yang baru? Bagi yang belum pernah mencuba, jom buat Tart Kastard Limau Mandarin!
Bahan Pastri:
130g mentega (dengan garam/salted)
50g gula aising
2 biji kuning telur
210g tepung biasa
60g badam kisar
Bahan Inti Kastard Oren
200g air
110g gula
50g tepung jagung + 50g air
150g jus limau mandarin
1 sudu besar pati oren
4 biji kuning telur
1 sudu teh parutan kulit limau mandarin
Perhiasan
300g limau mandarin (dikupas)
Sejambak daun pudina (opsyenal)
Cara-caranya (Pastri):
1. Untuk pastri, pukulkan mentega dan gula di dalam mangkuk sehingga pucat dan berkrim.
2. Tambahkan kuning telur dan pukulkan selama 1 minit.
3. Kaup balik tepung dan badam kisar. Gaul sehingga adunan terbentuk.
4. Biarkan adunan rehat selama 10 minit.
5. Bahagikan adunan dan tekan ke atas 8 biji acuan tart bersaiz sederhana.
6. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan kepada 160°C selama 15 – 20 minit atau sehingga ia sedikit keemasan. Biarkannya menyejuk.
7. Keluarkan dasar tart dari acuan dan biarkan seketika.
Cara-caranya (Inti):
1. Didihkan air dan gula di dalam periuk. Gaulkan tepung jagung dan air dan pukulkan masuk campuran tersebut ke dalam sirap dan masak sehingga ianya pekat. Masak selama 30 saat.
2. Pukulkan masuk jus limau mandarin, pati oren dan parutan kulit limau mandarin. Masak lagi selama 1 minit.
3. Padamkan api dan pukulkan masuk kuning telur.
4. Tuangkan kastard oren ke dalam mangkuk dan biarkannya menyejuk seketika sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk untuk menyejuk lagi.
5. Isikan dasar tart dengan kastard oren dan susunkan limau mandarin ke atasnnya.
Foto: QL Kitchen
6. Hiaskan dengan daun pudina.
Gabungan dua bahan klasik, menarik kan? Cubalah! - CARI
Kredit resipi: QL Kitchen |
|
|
|
|
|
|
|
Thanks for the recipe. Boleh try raya nanti.
|
|
|
|
|
|
|
|
Tengok bahan2 filling tu macam sedap. Aku memang suka masam2 manis nih. |
|
|
|
|
|
|
|
yup nampak cam sodap...tq tt |
|
|
|
|
|
|
|
nampak sodappp. elokla buat sbb ada lambakan limau kat rumah |
|
|
|
|
|
|
|
Boleh try ni. Thanks for the recipe |
|
|
|
|
|
|
|
ok..sibuk la weekends ni coba resepi baru |
|
|
|
|
|
|
|
Wow ,nampak menarik ,teringin nak cuba buat lah .... |
|
|
|
|
|
|
|
Limau mandarin byk ni boleh try biat |
|
|
|
|
|
|
|
thanks for sharing |
|
|
|
|
|
|
|
thanks for sharing |
|
|
|
|
|
|
|
thanks for sharing |
|
|
|
|
|
|
|
thanks for sharing |
|
|
|
|
|
|
|
thanks for sharing |
|
|
|
|
|
|
|
thanks for sharing |
|
|
|
|
|
|
|
thanks for sharing |
|
|
|
|
|
|
|
thanks for sharing |
|
|
|
|
|
|
|
thanks for sharing |
|
|
|
|
|
|
| |
|