CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 18007|Reply: 59

Buang Najis Udang Tanpa Kupas Kulit, Mesti Anda Tak Tahu Cara Ini Kan?

[Copy link]
Post time 22-11-2017 05:36 PM | Show all posts |Read mode
"Siang udang? Eleh, 'kacang' je tu!"



Kacang kacang pun mesti rasa menjengkelkan bila nak kena kupas kulit udang sekor-sekor terlebih dahulu sebelum nak buang urat kotoran atau najisnya, kan?




Foto: Wiki How





Lebih menyakitkan hati apabila urat najis udang itu terputus ketika sedang dibersihkan. Bikin panas saja bagi mereka yang kurang kesabaran tu. Jangan tipu, mesti rasa bengang je kan?


Terdapat banyak cara sebenarnya nak bersihkan udang ni. Ada yang suka 'togelkan' udang tu sebelum dibelah bahagian belakang udang dan dibuang najisnya. Ada juga yang membelah belakang udang tanpa mengupas kulitnya terlebih dahulu.




Foto: Heatworks




Kalau anda masih belum mengetahuinya, ada cara lebih mudah untuk membuang najis udang tanpa perlu mengupas kulitnya. Tak perlu guna pisau pun!


Aik, tak pakai pisau atau gunting, macam mana nak buang najis tu?


Senang saja. Anda hanya memerlukan pencungkil gigi.




Foto: Fine Dining Lovers




Caranya, cucuk lidi pada bahagian belakang udang dan tarik perlahan-lahan sehingga urat najisnya terkeluar, lalu teruskan menarik keseluruhan urat najis itu.


Lakukan dengan lemah lembut ya, supaya ia tidak terputus. Tonton video ini!







Cara ini juga sesuai digunakan bagi udang yang dikupas kulitnya. Mudah, bukan? Semoga berjaya mencubanya! - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-11-2017 05:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Mmg kena buang eh?
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2017 06:05 PM | Show all posts
serius? aku tak pernah buang weh..aku selalu potong misai ngan tandu tajam dia je. pls senang msk udang rasanya
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2017 06:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak rajin nk buang...makan je...{:run
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2017 06:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau udang besar x buang tahi tu, nanti makan terasa berpasir
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2017 06:44 PM | Show all posts
errr..baru tau kena buang!
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 22-11-2017 07:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku dah pernah buat dah cara tu, tapi kadang-kadang terputus jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2017 07:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu ada kwn pantang xmkn udang xbuang taik ni..jd i dpt mkn udang lebih sbb amik bahagian dia..hehe
Klu kt umh masak udang yg saiz sedang ni, i suka buang taik dia..tp klu kkk nk masak cpt2 xsempat i nk kelebet taik udang tu..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-11-2017 07:14 PM From the mobile phone | Show all posts
X pernah tau heheh.. tq for info
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2017 07:22 PM | Show all posts
wahh selama ni guna pisau je toreh sikit bahagian atas tu tpi ni lagi senang! thanks for the info TT lepas ni try
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2017 07:42 PM | Show all posts
oh guna lidi ke?
selama ni guna pisau je lepas belah belakang udang
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2017 08:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Urat hitam tu saluran najis.. memang kena buang.. ramainya x buang.. chef omputih kat tv pun buang tau.. boleh bawa penyakit..
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2017 08:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Ooo baru tahu
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2017 08:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Kat tv rancangan ape ntah dah penah tunjuk teknik ni tapi salur tu ditarik/dibuang dr bhg depan, yg ni pulak dr bhg ekor/bawah pulak, kena try ni!
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2017 09:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Benda tu pasir kan.. Kalo x buang makan byk2 takut berpasir perut.
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2017 09:50 PM | Show all posts
beberapa tahun lepas dapat tahu kena buang urat tu dan sejak dari tu cukup la malas nak beli udang. rela beli sotong.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-11-2017 10:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Serius berguna nih. Jimat mase. Plus lps ni x de la stress takut tercucuk kulit
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2017 10:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Boleh try ni, thank you tt {:love
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2017 10:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah taw lama dh gne toothpick ni tgk lam cooking show masaleh..tp malas nak buat,nak2 udang kecik..kalau size sederhana tu buang ler jgk..
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2017 10:18 PM From the mobile phone | Show all posts
AKu gunting je bahagian atas tu pastu buang. Kalau dtg angin malas aku aku biarkan je..tp ada jugak yg jenis x potong muncung tajam udang tu eyh.x kena tikam ke masa nk makan nanti?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-11-2024 10:28 AM GMT+8 , Processed in 0.064060 second(s), 31 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list