Seorang usahawan dari Jepun yang mempunyai 15 rangkaian restoran BBQ terpaksa menutup semua cawangan dan berhasrat untuk pulang semula ke negaranya kerana tidak mampu lagi bertahan.
Itu antara berita-berita yang semakin banyak di dada akhbar.
Akibat pandemik Covid-19, ramai usahawan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) terjejas kerana pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).
Sudah bertahan setahun lebih, namun dengan jangkitan kes yang semakin meningkat, menjual perniagaan mereka adalah langkah terakhir terpaksa diambil.
Menurut Harian Metro, antara perniagaan yang banyak diiklankan untuk dijual ialah restoran, salon, tadika, taska, kedai makan, pusat rawatan kecantikan, bengkel, pusat kurier, pusat memancing ikan, pusat tuisyen, hotel, kedai pakaian, hotel bajet dan perniagaan kurier.
Foto :FB
Usahawan kedai gunting rambut jenama Master's Baber Shop, Thanes Selvakumar, 24, terpaksa menjual satu daripada lima cawangannya pada harga bawah pasaran.
"Saya terpaksa potong gaji pekerja, guna wang simpanan untuk terus bertahan dan terpaksa jual satu cawangan ini. Itupun tiada pembeli walaupun harga bawah pasaran iaitu hanya RM20,000 sedangkan harga sebenar RM40,000."
Foto : FB
Begitu juga dengan perniagaan dalam bidang makanan dan minuman yang dianggap merugikan oleh Muhammad Khairul Asrar Anuuar, 29.
Bekas pemilik Warung Pak Arep di Shah Alam itu terpaksa melepaskan perniagaan yang sudah dijalankan sejak lima tahun lalu.
"Memandangkan kedai makan tak boleh dine-in, jadi tak ramai pelanggan yang datang ke kedai kami. PKP 3.0 ini orang ramai jadi takut untuk berbelanja dan memilih memasak di rumah, jadi kami sebagai peniaga 'sakit' kerana sewa dan gaji pekerja perlu dibayar."
Akhirnya Asrar terpaksa menjual perniagaan pada harga bawah pasaran iaitu RM26,000 walhal harga beli dahulu lebih RM40,000.
"Duit yang saya dapat cukup-cukup makan dan selesaikan semua hutang dan akhirnya saya bersama rakan membuka gerai tepi jalan menjual Kuetiau Kerang Asrar di Taman Putra Perdana, Puchong."
Foto : FB
Malahan bukan rakyat tempatan sahaja terkesan, malah peniaga dari luar negara yang membuka rangkaian perniagaan di Malaysia turut mengalami nasib gulung tikar.
Pengurus Pengurusan Hartanah, Suriani Kamarudin berkata, setakat ini dia sudah menerima lima perniagaan yang hendak dijual.
"Ada empat restoran dan satu hotel tiga bintang ditawarkan untuk dijual pada harga bawah pasaran tapi tiada pembeli lagi. Sedih mereka gunakan semua simpanan untuk buat bisnes di Malaysia dan untuk tutup operasi pun mereka perlu membayar pelbagai yuran."
Hal sebegini tidak dapat dielakkan selagi Covid-19 tidak berakhir atau pun sekurang-kurangnya kes menurun. Anda ada cadangan lain? - CARI
|