View: 219606|Reply: 1055
|
SUDUT DIY :: MEMBUAT MEE KUNING
[Copy link]
|
|
Khas buat Cikdak dan rakan2 yg ada mesin mee :cak:
proses gelek menggelek sehingga hasilnya licin
mee yg belum dicelur
mee selepas dicelur
MEE KUNING -Menghasilkan 700 g mee kuning
Bahan-bahan:
350g tepung high protein
2 biji putih telur
1 sudu kecil air kapur
100 ml air
sedikit pewarna kuning atau serbuk kunyit
1 sudu kecil garam
6 sudu besar minyak masak
sedikit tepung utk taburan
Cara membuat:
Ayak tepung ke dalam mangkuk besar, buat lubang ditengahnya
Di dalam bekas lain campurkan telur, air kapur, air, pewarna kuning dan garam kemudian kacau sebati
Curahkan campuran air tadi ketengah2 tepung.
Uli sehingga sebati dan menjadi doh yg kental
Bahagi doh kpd 4 bahagian
Ambil 1 bahagian, leperkan kemudian lalukan ke dlm mesin (guna yg paling tebal, bermula no 1 kalau mesin K.Noor)
Kemudian ulang menggeleknya sehingga hasilnya licin dgn menggunakan ketebalan yg makin berkurangan
Pilih ketebalan yg dikehendaki (K.Noor guna no 4), gelek utk kali terakhir disini
Sapukan sedikit tepung atasnya (supaya bila mee keluar ianya tak melekat antara satu sama lain) kemudian lalukan kpd mesin juraian mee
Ulang begini sehingga abis ke empat2 bahagian doh tadi
Bila dah selesai kesemuanya, didihkan air masukkan 3 sudu besar minyak dlm air tersebut
Celur mee dlm air mendidih (guna api perlahan) selama 2 minit (jgn celur sekali gus, celur sket2 mee tu)
Kemudian toskan mee tersbt, gaul dgn 3 sudu besar minyak masak
Sedia utk digunakan atau boleh disimpan dlm peti sejuk selama 3-4 hari.
Nota: Doh mee ni mmg keras jika dibandingkan dgn doh karipap
Disebabkan hanya guna putih telur, 2 biji kuning telur tu boleh guna utk buat donut resepi K Noor..heheheh tak ada lah pening kepala apa nak buat dgn kuning telur tersbt..:bgrin:
:pompom::pompom::pompom:
[archived]
[ Last edited by Kacip_Fatimah at 9-12-2007 08:59 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by NoorMasri at 30/6/05 08:34 AM:
Khas buat Cikdak dan rakan2 yg ada mesin mee :cak:
proses gelek menggelek sehingga hasilnya li ...
Nak buat juraian tu guna penggelek belakang sekali ke tengah sebab kalau mesin saya yg belakang sekali tu halus beno tapi yg tengah tu kasar2 sgt pulak dah. Sama ke mesin kita ye..?:stp: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by tarbiah at 30-6-2005 08:43 AM:
Nak buat juraian tu guna penggelek belakang sekali ke tengah sebab kalau mesin saya yg belakang sekali tu halus beno tapi yg tengah tu kasar2 sgt pulak dah. Sama ke mesin kita ye..?:stp:
yg belakang sekali ..yg tengah tu lebar sket kan (cam kue teow plak nanti)..rasanya saiznya sumer standard tu
ff: Nak pi tido dulu dah pukul 2 pagi :gantuk: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by NoorMasri at 30-6-2005 08:34 AM:
Khas buat Cikdak dan rakan2 yg ada mesin mee :cak:
proses gelek menggelek sehingga hasilnya li ...
Thank you very much noor...:tq::tq::hug:
memang tengah menunggu resepi ni dengan penuh kesabaran...:pray:
nanti cikdak buat ya.... aiii tak sabao rasanya...:music: |
|
|
|
|
|
|
|
opppss sori... lupa nak tanya... air kapur tu guna yang kapur sirih tu ker... macam orang nak buat kuih koswi kan???... tapi kalau tak de ni...what will happen to the noodles??? ....alaa....frust...cikdak takde kapur pulak!!! |
|
|
|
|
|
|
|
cikdak, kapur tu murah je. air kapur sirih tau. jangan kapur kasut pulak. putih melepak pulak nanti mee cikdak. gura je cikdak. jangan terasa pulak. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by cikdak at 30-6-2005 09:01 AM:
opppss sori... lupa nak tanya... air kapur tu guna yang kapur sirih tu ker... macam orang nak buat kuih koswi kan???... tapi kalau tak de ni...what will happen to the noodles??? ....alaa....frust.. ...
Cikdak..guna air kapur utk buat kuih muih tu laa...jgn kapur barus plak...hahaha :lol
Kapur ni tujuannya utk jadikan mee tu pejal..kalau tak buh nanti mee tu lembekkkk lah kot (Noor pun tak pernah try wat tanpa air kapur) kalau mee yg dijual kat pasaran di M'sia tu lagi lah byk dorang guna air kapur kadang sampai rasa pahit dan payau kan..
|
|
|
|
|
|
|
|
kak noormasri..
the last time I buat mee was abt 15 years back.. hehee. masa tu s'pore di langgar todak... ehhh.. bukan.. masa tu.... ada citer mengatakan mee tak halal dan dorang campur ngan minyak ba-bi
sssooooo kami pun buatlah mee sendiri.. (mak saya meniaga mee di sebuah sekolah)
adehhhh..... kelakor laks ingat masa tu.. kekadang mee saya buat cantik.. kekadang lembik .. kekadang kuning dia cantik.. kekadang pucat jer..
muakakaaka
tapi masa tu I tak pakai kapur laaa. pakai abucang...
abucang ni la yg akan buat adunan mee tu jadi kekuningan....
[ Last edited by cranko21 on 30-6-2005 at 09:14 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by NoorMasri at 30-6-2005 03:41 PM:
Cikdak..guna air kapur utk buat kuih muih tu laa...jgn kapur barus plak...hahaha :lol
Kapur ni tujuannya utk jadikan mee tu pejal..kalau tak buh nanti mee tu lembe ...
Alamak noor... jangan sebut kapur barus....cikdak seriau......:nyorok:
nanti cikdak cari lah kapur sirih tu.... kita nak mee kita jadi perfect... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by NoorMasri at 30-6-2005 08:34 AM:
Khas buat Cikdak dan rakan2 yg ada mesin mee :cak:
proses gelek menggelek sehingga hasilnya li ...
comei nye mesin tu noor, nak tanya, rasa mee ni sama ke macam kat kedai nye tu..???
mesin kat sini besar sikit rasanya |
|
|
|
|
|
|
|
dah ada resipi mee ni, alang2 tu, ada ke resipi kue tiaw? |
|
|
|
|
|
|
|
K.Noor, uli pakai bread maker boleh ke? Lecehlah nak pakai tangan...mee ni keras kan adunan dia? Inai memang hantu mee..tapi bila teringat nak uli ,jadi malas lah pulak...
Pesanan penaja:- KALAU NAK MAKAN HOMEMADE MEE JGN MALAS MACAM SAYA:no:..HE..HE..:bgrin: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by cranko21 at 30-6-2005 09:12 PM:
kak noormasri..
the last time I buat mee was abt 15 years back.. hehee. masa tu s'pore di langgar todak... ehhh.. bukan.. masa tu.... ada citer mengatakan mee tak halal dan dorang campur ngan minyak ba-bi
sssooooo kami pun buatlah mee sendiri.. (mak saya meniaga mee di sebuah sekolah)
adehhhh..... kelakor laks ingat masa tu.. kekadang mee saya buat cantik.. kekadang lembik .. kekadang kuning dia cantik.. kekadang pucat jer..
muakakaaka
tapi masa tu I tak pakai kapur laaa. pakai abucang...
abucang ni la yg akan buat adunan mee tu jadi kekuningan....
cranko..lening s'pore dah tak ada todak, maka u tak buat mee lagi lah yer...muehehehehe :lol, buat mee ni salah satu senaman..senaman bahu...fuyyoooo letih gak bahu kalau buat sampai 2 kilo mee (Noor pernah sekali buat 4 kilo kawan order adoiii mak malam tak boleh tido sakit woooo bahu cam nak tercabut jer...:kant
ekceli kawan Noor ajar mmg guna air abucang atau batu soda (rupanya spt dibwh, kawan Noor sanggup nak poskan kesini mende tu tapi Noor taknak sbb boleh guna air kapur je), tapi sini tak ada abucang (lagipun abucang/batu soda sifatnya sama cam kapur gak kaum kerabat sebatian alkali..hehehehe tu pasal Noor guna air kapur)
abucang tu warna kuning ke crank...ingatkan putih :stp: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by cikdak at 30-6-2005 09:13 PM:
Alamak noor... jangan sebut kapur barus....cikdak seriau......:nyorok:
nanti cikdak cari lah kapur sirih tu.... kita nak mee kita jadi perfect...
kapur sirih kat KL berlambak Cikdak..cari jgn tak cari..lepas tu buat cepat2 tau kasi repot...tak sabar ni nak tahu berjaya ke idak.. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by noor_hannah at 30-6-2005 09:29 PM:
comei nye mesin tu noor, nak tanya, rasa mee ni sama ke macam kat kedai nye tu..???
mesin kat sini besar sikit rasanya
mmg comei kak..rasanya sama je saiznya mesin yg kat M'sai tu sbb Noor kat umah ni ada 3 mesin mee jenama yg berbeza sama je saiznya ( jumpa kat carboot dorang jual |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by inai at 30-6-2005 10:16 PM:
K.Noor, uli pakai bread maker boleh ke? Lecehlah nak pakai tangan...mee ni keras kan adunan dia? Inai memang hantu mee..tapi bila teringat nak uli ,jadi malas lah pulak...
Pesanan penaja:- KAL ...
Hehehe Inai kalau nak tahu akak uli bukan pakai tangan tapi akak baling semua bahan dlm food processor Kenwood...tinggal nak gelek je lagi...:cak:, sbb akak kadang buat byk bila org order mana tahan nak uli guna tangan tapi kalau setakat uli satu adunan 350 g tepung tu ok akak rasa..dpt 700g mee dah cukup utk famili akak 6 beranak ( anak2 akak sumer hantu mee termasuk akak..:pmuka |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by noor_hannah at 30-6-2005 09:36 PM:
dah ada resipi mee ni, alang2 tu, ada ke resipi kue tiaw?
resepi kue teow belum menuntut lagi lah kak Han..my hubby dah lama suruh menuntut tapi masa tak mengizinkan. my hubby hantu kue teow :love: |
|
|
|
|
|
|
|
nak gi beli meseng hok gini jugok la .. jeles |
|
|
|
|
|
|
| |
|