|
Tumpang tanya...
Boleh tak sesapa bagitau cuka balsamic ni diperbuat daripada apa? banyak resepi mat salleh guna ni, tapi saya tak sure boleh ke kita guna. Halal ke benda ni?
[ Last edited by Kacip_Fatimah at 21-2-2008 01:31 PM ] |
|
|
|
|
|
|
Melur01 This user has been deleted
|
Originally posted by millya_z at 27-9-2006 02:05 PM
Tumpang tanya...
Boleh tak sesapa bagitau cuka balsamic ni diperbuat daripada apa? banyak resepi mat salleh guna ni, tapi saya tak sure boleh ke kita guna. Halal ke benda ni?
cuba refer kat sini http://en.wikipedia.org/wiki/Balsamic_vinegar
tak de pulak disebut mengandungi alkohol... |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
ada baca info di botol tu ada dari red wine vinegar (yang komersial) bukan true balsamic vinegar.....
ni kira boleh guna ke sebab sudah jadi cuka? |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by chempaka_ku at 27-9-2006 03:32 PM
ada baca info di botol tu ada dari red wine vinegar (yang komersial) bukan true balsamic vinegar.....
ni kira boleh guna ke sebab sudah jadi cuka?
kalau ikutkan secara saintifik..once dah jd cuka..alkohol dah takde..
tapi akak bila beli ready made salad..bila ada dressing white wine vinegar..akak tak jd beli.. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #4 NoorMasri's post
itu lah chemp pun was-was....ada juga mustard yang campur wine... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by millya_z at 27-9-2006 02:05 PM
Tumpang tanya...
Boleh tak sesapa bagitau cuka balsamic ni diperbuat daripada apa? banyak resepi mat salleh guna ni, tapi saya tak sure boleh ke kita guna. Halal ke benda ni?
check ingredients, mostly ada alcohol tapi ada jugak yg takde, brand dah tak ingat... |
|
|
|
|
|
|
|
Tengok kat kedai, mostly ada red wine. Kalau sesapa ada jumpa yang takde alkohol sila bagitau brand and mana boleh beli ok. Terima kasih banyak2.
Saya ni baru nak minat belajar masak. Banyak resepi dah print dari forum ni... yang dah buat so far semua menjadi. Thanks so much! |
|
|
|
|
|
|
|
fermented mcm penapaian kan...peram..
tapi kalo was2 ..walaopon halal, jgn ler makan..guna aje mayonaise knorr tu... |
|
|
|
|
|
|
|
balsamic vinegar ngan fermented vinegar ni sama eh? |
|
|
|
|
|
|
|
cuka biasa ni tak di peram ke?? :hmm: |
|
|
|
|
|
|
|
Vinegar/cuka
Aku tengok kat masakan barat terutamanay untuk resepi BBQ banyak menggunakan vinegar/cuka contohnya macam balsamic,cider dan white vinegar.Nak tanya vinegar yang disebutkan tu halal ke? |
|
|
|
|
|
|
|
Setau aku, cuka nie bukan jenis yg memabukkan... jadi dari apa jenis pun halal, walaupun apple cider. Asalkan trace alkohol dia dah hilang, rasanya takda masalah. |
|
|
|
|
|
|
|
penah one cikgu bagitau..even tuak pun [air tapai] kalau dah fully fermented jadik cuka..kita bleh guna utk memasak ... |
|
|
|
|
|
|
|
hmmm..me teringat kes Chef Wan bebaru nie..
tapi in that case..dia guna Shaoshin Wine sejenis arak dari China..
sori ekk..korang citer cuka..aku citer arak plakk.. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by Kacip_Fatimah at 21-2-2008 01:17 PM
hmmm..me teringat kes Chef Wan bebaru nie..
tapi in that case..dia guna Shaoshin Wine sejenis arak dari China..
sori ekk..korang citer cuka..aku citer arak plakk..
Actually you're still on bab cuka.
Shaoxing wine yg diguna untuk masakan is actually Shoaxing Rice Wine Vinegar. It comes from Shaoxing, hence the name. It's made from pulut ataupun bijirin lain. And yes, it does contain low levels of alcohol ... not just pure cuka. |
|
|
|
|
|
|
| |
|