|
Post Last Edit by Kacip_Fatimah at 12-10-2010 22:19
Hello korang...!!!
Korang kalau rajin tengok orang masak kat restoran atau warung, kekadang pada masa2 tertentu ada masanya diorang masak sampai berapi kan? Tapi biasanya kejap jer tu... anyway, aku nak bagitau korang pasal satu lagi cara memasak sampai berapi tapi tak halal dalam Islam, dikelani sebagai flambe.
Flambe ni berasal dari perkataan Perancis yang bermaksud 'berapi'. Kita nyer masak berapi tu biasanya pasal api dapur yang besar dan gak sedikit minyak masak yang ada. Tapi melalui teknik flambe, tukang masak akan bubuh sedikit arak dalam makanan yang dimasak, menyebabkan dier jadik berapi. Haa... pasal guna arak tu la yang jadikan teknik ni tak halal.
Sebenarnya teknik flambe ni berakar umbi daripada teknik masakan orang Islam Moor yang menggunakan minyak untuk jadik berapi, tapi bila teknik ni dibawak ke Eropah, diorang gunakan pulak arak, bukan saja untuk kesan berapi jer tapi untuk menambah perisa (perisa air syaitan la tuu, huhu... :bgrin: ).
So kalau ada sesaper di antara korang yang berminat nak cuba teknik masak berapi ni, belajar teknik halal kat warung2 atau restorang. Kalau belajar dengan orang putih, mesti diorang ajar teknik flambe yang pakai arak ni okey? ;) |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
o oh...jadi haram sbb arak tu la....musykil gak tadi kot pasai berapi tu jadi haram sbbnye suka makan char kuey tiaw...tgk tukang masak tu goreng berapi api sokmo....selamat!!! |
|
|
|
|
|
|
|
makna nyer konsep berapi tu tak ler salah yer....cumer pasal gune arak tu yang jadik haram yer?
kalu nak di kira...i.....most of western food yg ada sos tu pakai arak instead of water or chicken broth...even fish and chips pon diaorang letak Beer dalm adunan tepung...... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by hairanaz at 2-3-2007 04:47 PM
makna nyer konsep berapi tu tak ler salah yer....cumer pasal gune arak tu yang jadik haram yer?
kalu nak di kira...i.....most of western food yg ada sos tu pakai arak instead of water or chic ...
yup!cam fries contohnya tapi yang bagusnya diaoranga kan tulis terang2 either boh ke tak beer dlm tu.. takde tipu2.. |
|
|
|
|
|
|
|
pernah dengar citer abang ita (dia hotelier) yg cooks kat hotel2 terutama western kitchen...dorang mesti masukkan sikit liquor lam masakan especially utk steak sauce supaya rasa lebih sedap...ita cakap biar betul...dia cakap ya sbb dia sendiri nampak sbb dia pun org dapur gak...hihihi... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by ciku_nunu at 2-3-2007 03:14 PM
yup!cam fries contohnya tapi yang bagusnya diaoranga kan tulis terang2 either boh ke tak beer dlm tu.. takde tipu2..
bagus la cenggitu.....maknanya diaorang concern gak ler dgn MUslim community nie.....tu kat non-islamic country tue.....kalu kat negara kita yg mmg ISlamik ni camne plak? |
|
|
|
|
|
|
|
Tak salah kak fuzzy, penah baca kat mana tah, kalau kita masak style flambe ke or cook in high temperature, alcohol will evaporate so tak adalah jadi haram sebab dah tak ada alkohol content in the masakan. Wallahu alam.. kalau sapa tau boleh lah jelaskan dgn lebih terang... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by s3Nor!t@ at 2-3-2007 06:34 PM
pernah dengar citer abang ita (dia hotelier) yg cooks kat hotel2 terutama western kitchen...dorang mesti masukkan sikit liquor lam masakan especially utk steak sauce supaya rasa lebih sedap...ita ...
yess...mama pernah dengar pengakuan dr jiran yg pernah jadi tukang masak di restoran barat mcm di victoria station dan sewaktu dgnnya....memang dia kata daging tu halal....tapi yg tak besshhh tu terpaksa letak wine, kalau tak letak rasa tak sama....dia masa tu masih muda dan jahil lagi...so, dia kata dia masak ajelah letak wine sbb bos dah suruh...bila dia celik ilmu sikit dia terus quit dr situ dan bukak bisnes sendiri sbb tak nak subahat...because ramai customer yg muslim...mama tak boleh namakan restoran dia tu...rahsia....so sendiri mau ingat ler...hati2 ok.... |
|
|
|
|
|
|
|
kalau makan di hotel perlu hati-hati sebab even seafood macam clam ke ada campur wine......to be safe lebih baik tanya..... |
|
|
|
|
|
|
sunsuria33 This user has been deleted
|
Reply #1 Squall-Leonhart's post
kalau tak bubuh arak? stil boleh berasap kan? guna minyak aja stil tak boleh ke? |
|
|
|
|
|
|
|
kalau minyak terkena api pun boleh api tu membuak-buak..... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by mamasporting at 2/3/07 05:53 PM
yess...mama pernah dengar pengakuan dr jiran yg pernah jadi tukang masak di restoran barat mcm di victoria station dan sewaktu dgnnya....memang dia kata daging tu halal....tapi yg tak bes ...
bravo to jiran mama...:clap:
|
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by fuzzywuzzy at 2-3-2007 03:45 PM
Tak salah kak fuzzy, penah baca kat mana tah, kalau kita masak style flambe ke or cook in high temperature, alcohol will evaporate so tak adalah jadi haram sebab dah tak ada alkohol content in th ...
kalau dah letak arak...haram lah kan...
kalau was was baik jgn makan.. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by Squall-Leonhart at 1-3-2007 10:13 PM
Hello korang...!!!
Korang kalau rajin tengok orang masak kat restoran atau warung, kekadang pada masa2 ...
gambar atas ni, memang best kalau buat dessert.. makan dengan aiskrim...
kalau tak masukkan alcohol pun masih best. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by pilot at 2-3-2007 12:35 PM
o oh...jadi haram sbb arak tu la....musykil gak tadi kot pasai berapi tu jadi haram sbbnye suka makan char kuey tiaw...tgk tukang masak tu goreng berapi api sokmo....selamat!!!
Yup, betul tu... lagipun kalau nak kaji sejara dier pun, teknik tu sebenarnya berasal daripada teknik masakan Islam Moor gak, cuma orang Islam setakat guna minyak untuk jadik berapi, tapi time bawak kat Barat lak tu yang guna arak tu laa...
So basically, teknik masak berapi yang biasa kita tengok kat warung2 tu kira halal sebab tak guna arak... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by sunsuria33 at 2-3-2007 08:22 PM
kalau tak bubuh arak? stil boleh berasap kan? guna minyak aja stil tak boleh ke?
Memang bleh berapi kalau kita gantikan arak dengan minyak jer, tapi sebab utama naper diorang pakai arak untuk masak berapi ialah nakkan aroma arak tu dalam masakan dan gak flash point (takat suhu terbakar) arak gak lebih rendah drp minyak masak biasa.
Tapi sebenarnya kita still bleh jadikan makanan yang kita masak berapi tu berbau wangi dan sedap tanpa guna arak. Macam contoh, korang biasa tengok orang masak sate kan? Masa masak sate, tukang masak sapu minyak kat daging sate pakai serai, so tu pun satu lagi sebab naper sate berbau sedap, selain rempah2 yang digunakan time marinate daging sate tu. |
|
|
|
|
|
|
|
kdg3 kalo myk dlm kuali 2 pns sgt pas2 ltk pe2 tbakar la naik api cmtu, xpn de jgk sbb org yg msk tu ltk wine. ntah la, kta tgu dlu pkr mskn bg komen |
|
|
|
|
|
|
|
kdg2 pernah gak tgh2 masak api menyambar je masuk dlm kuali cam kt gerai tp tak tau sebab apa..nk gak tau kan di segi teknikal... |
|
|
|
|
|
|
| |
|