CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 75966|Reply: 110

MENU/RESEPI ANTARABANGSA :: TIMUR TENGAH ::

[Copy link]
Post time 12-5-2007 09:38 PM | Show all posts |Read mode
akum...

rasanya belum ada lagi thread nie.
saya nak ajak kawan2 kat fnr nie kongsi resepi masakan arab, tak kirala roti ke,
nasik ke, manisan ke....
sesapa yg ada resepi masakan arab yg best2...bolehla masukkan kat sini.

sy ada tgk sebelum ni ada resepi baklava...
tu pun salah satu manisan arab.

ok...saya start dulu.
tak pernah test lg  resepi nie.
tp suka sgt makan roti arab...
selalu beli yg siap je, kat sini SR1 (saudi riyal) ada 5 keping.murah sgt!!
kekadang tu sampai tak abis.




Arabic Bread

Ingredients
4        cups flour
1        tablespoon milk powder
1        tablespoon dry yeast
1        tablespoon sugar
1        tablespoon salt
2        tablespoons soft butter
1

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 12-5-2007 10:04 PM | Show all posts
kufta wrapped in eggplants


kufta nie boleh jugak di makan dengan roti arab tu...
biasanya kalau makan kat restoran sini, roti arab tu dia bg free je dalam 4 keping.
biasanya makan dengan mixed grill...meat kufta, chicken kufta, homous eggplant/chickpeas (resepi dr lebanese) dll.
kalau ada resepi homous tu nanti, sy akan masukkan.



Kufta Wrapped in Eggplants

Ingredients
1- Kufta
2 eggplants
Salt and pepper
2 tablespoons olive oil
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2007 12:43 AM | Show all posts
Maratussolehah...

kakpinat biasa gak makan kuftah kepit dalam  isyy ...
lagi satu kakpinat suka KIBDAH...hati lembu diorang masak lebih kurang macam kuftah gak kot...makan dengan roti arab..
cuba tolong siasat resepi dia yer...kalau ada terjumpa lah...

bebaru ni kakpinat makan kat rumah kawan Mesir...dia masak Arruz Ahmar with onion...
resepinya senang jer...main agak-agak jer sukatannya....

Tumis bawang merah dan bawang putih kisar dgn minyak sapi..
Pastu masukkan beras dan air rebusan karkadeh utk dapatkan warna merah dan bau wangi..
boh garam sikit..

Pas tu makan lak dengan hamam masywi...mana ntah dia tangkap burung merpati...
sedap wa cakap....
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2007 12:47 AM | Show all posts
Baklava banyak jual kat sini...
kakpinat dah pernah jumpa kat Mid valley, Alamanda Putrajaya,The Curve...biasanya kat kiosk yang jual kacang-kacang dan kurma Arab...kalau nampak mesti beli...tapi mahal siot...tak apalah...bukan makan banyak pun,makan sikit-sikit jer...takut kencing manis....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-5-2007 08:30 PM | Show all posts
kak pinat...
nanti sy cuba cari resepi tu...

sy pun tak pernah jumpa lg hati lembu yg dorang masak cam kufta tu.
karkadeh tu apa yek??
sy pun taktau sgt nama2 masakan arab nie

kalau gi restoran tu...tanya waiter tu macam2
sbb suma menu dalam bahasa arab.....
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2007 08:54 PM | Show all posts

Reply #5 maratussolehah's post

karkadeh tu kalau kat Malaysia orang panggil hibiscus..
rupa macam bunga raya merah tapi kelopak keras ...
orang keringkan dan rebus air dia minum..rasa macam ribena....
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 14-5-2007 02:16 PM | Show all posts

Reply #6 pinatbate's post

karkadeh nie kalau kt tempat kita ialah roselle...

kibdah tu senang jer...

hati lembu di potong halus...letak dlm periuk masuk sedikit stok /air + tomato pure + lada hitam + bawang besar...bila dah mendidih masuk garam secukup rasa...:bgrin:

p/s: kalau versi tumis tumis bawang puteh terlebih dahulu..boleh juga dicampur cili hijau dihiris halus...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2007 02:28 PM | Show all posts
sesapa ade resepi untuk buat baklava tak...atau tau kat mana nak carik?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-5-2007 02:51 PM | Show all posts

BAMIA

Resepi taken from Mesra.net


1 kg daging (saya prefer kambing)
1 tin susu cair
100 gram jintan manis
100 gram jintan putih
10 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
3 cm halia
serbuk lada putih
kacang bendi
4 biji bawang besar, potong empat (saya selalu boh 2 je)
4 sudu besar sos tomato (boleh ganti puree tomato)
sedikit daun ketumbar (saya omit sebab allergic dgn daun ni )
sedikit garam
sedikit serbuk perasa (saya omit)

cara2

- Daging dibersihkan dan potong nipis
- Kisar jintan manis, jintan putih, bawang merah, bawang putih dan halia.
- Gaul daging bersama bahan kisar.
- Masuk dalam periuk bersama segelas air. Masak daging hingga empuk.
- Kemudian masukkan serbuk lada putih, susu cair, kacang bendi, bawang besar, daun ketumbar, garam dan serbuk perasa. Kacau hingga masak.

1st time makan daging bamia ni masa open house raya few years back. sedap sangat makan dgn roti perancis. saya da try resepi atas tu 2 kali memang best!
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2007 09:56 PM | Show all posts
Originally posted by pinatbate at 13-5-2007 08:54 PM
karkadeh tu kalau kat Malaysia orang panggil hibiscus..
rupa macam bunga raya merah tapi kelopak keras ...
orang keringkan dan rebus air dia minum..rasa macam ribena....


dulu masa dok egypt..selalu minum air nie..sedap nye..dah tu murah..jual mcm kotak teh tu..
saya suka minum letak ais..teringat mcm minum ribena..
kat msia ada jual ker? ada masa nak cari kat supermarket sini lah..mana tau ada..
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2007 10:20 PM | Show all posts
Khudhar (Masakan Arab)(mesra.net resipi)

Bahan-Bahan:
1 biji bawang besar atau 3 biji bawang kecil
3 ulas bawang putih
8 biji tomato masak yg lembik-lembik - diblender dengan air sehingga hancur (1 jag blender sja.)
5 biji kentang dipotong besar besar
4 batang carrot dipotong dadu
2 sudu teh lada hitam
1 ekor ayam dipotong 8 atau 1 kg daging dipotong besar besar - di goreng 5 minit
garam secukup rasa
  
Cara:
Tumis bawang putih dan merah sehingga kekuningan

Masukan tomato yang telah diblender Biarkan mendidih seketika masukan kentang dan carrot setelah hampir empuk masukan ayam tutup periuk reneh seketika sehingga kentang betul betul empuk masukan lada hitam dan garam secukup rasa biarkan seketika tutup api.

Siap untuk dihidangkan dengan nasi arab dua warna.

Tambahan:
Masakan ini boleh dibuat tanpa menggunakan ayam atau daging.
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2007 06:45 AM | Show all posts


DAGING /KIBDAH TUMIS ala Mesir(Gambar Internet)

Ingredients:

1/2 kg daging potong strips @ Hati lembu (Kibdah)

Bahan Perap :
Dark soy sauce/ mushroom sauce
Gula ( hanya untuk mem balance kan rasa, sedikit saja )
Lada hitam
1 sdb bawang putih cincang
2 sdb jus limau nipis
Campur semua bahan dan dimarinade selama  2 jam.

Directions:
Bahan lain :
1 bhg bawang besar potong memanjang
1 sdt ketumbar halus
1 sdt cumin (jintan)
1/2 sdt lada hitam

caranya :
Basuh daging /hati lembu sebersihnya..
Tumis daging/hati lembu dengan minyak olive secukupnya, lalu tambahkan air sebanyak 200 cc, kemudian masukkan bahan perap tadi, masak sampai daging empuk, dan airnya kering, masukkankan bawang besar dan ketumbar halus, jintan dan lada hitam.
Masak sebentar asal bawang layu, angkat dan sajikan panas2.

Biasanya disajikan dengan vegetarian mousaka..Orang Arab nie klu hati lembu dia nak yg bau2 kuat skit..baru terasa ummppp

[ Last edited by  soulha at 15-5-2007 07:03 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2007 10:13 AM | Show all posts
baklava ni tak silap saya dia pakai sejenis pastry philo (betul ker eja tu?)...pastry nipis gitu.....saya tak pasti la ada jual ker tak kat pasaraya ....

yang saya tgk dia way camni:
bahan :
pastry philo
1 mangkuk kekacang yang di cincang (almonds,pistachio,walnuts dan lain2)-  saya suker byk kacang
melted butter (utk di sapu)
1 cawan air gula pekat (boleh campur perahan lemon kalau suka)
serbuk kulit kayu manis (jika suker spicy,tak sker boleh ommit)

cara:

-dalam loyang,lapiskan dengan pastry philo sehingap menutupi dasar loyang,kemudian sapukan dengan butter cair,tabur kekacang (dan serbuk kulit kayu manis), dan lapiskan lagi dengan pastry

-ulang proses yang sama sehingga penuh loyang
-sapu permukaan pastry yang paling atas dengan butter
-sebelum di bakar di dalam oven, potong baklava kepada beberapa bahagian (macam potong pizza gitu...potong kiub pon bulih gak....err...paham ker saya explain nie),kemudian barulah bakar di dalam oven pada suhu 180'C sehingga pastry nampak garing dan keemasan.

-setelah masak keluarkan dari oven dan curahkan air gula pekat ke atas baklava. biarkan sejuk baru lah makan.
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2007 10:34 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-5-2007 06:31 PM | Show all posts
oo karkadeh tu hibiscus ke
sy ada beli ...ada lagi dalam kabinet kt dapur tu
suka gak minum..dah lama tak buat.
rasa cam masam2 skit.
dah ambik pic box karkadeh tu td tp tak upload lg pic tu.
yg sy punya dalam sachet cam teh tu.
dalam satu box tu ada 25 sachet.
nanti sy masukkan kt sini pic nya.

ada sesapa nak kirim ke?
sy blk mesia..insyaAllah bulan puasa nti
selain karkadeh tu, ada gak teh yg perisa mint, anise, cinnamon, dll.
brand sama....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-5-2007 06:34 PM | Show all posts
kak pinat...
insignia tu dah bg resepi hati lembu yg akak mintak tu.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-5-2007 06:53 PM | Show all posts

Reply #16 maratussolehah's post

hehehe....

dan kakpinat pun dah beli hati lembu...
cuma tak sempat nak buat lagi..
semalam layan biryani kambing la pulak....
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2007 07:36 PM | Show all posts
Originally posted by pinatbate at 15-5-2007 06:53 PM
hehehe....

dan kakpinat pun dah beli hati lembu...
cuma tak sempat nak buat lagi..
semalam layan biryani kambing la pulak....


sedapnya kak pinat..hulur sepinggan...sy pun nk pie cari kibdah gak aarr..resepi isignia tu rasanya dh betoi dh...mkn dng isyh...sedap2 klu sekali dng mukhally (acar timun arab/zaitun jeruk)....
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2007 08:15 PM | Show all posts

Reply #18 soulha's post

soulha...
anak dara kakpinat suka sgt makan jeruk zaitun ni...
dia ratah jer makan depan tv...macam makan kacang tu..
sat yang warna  itam,sat yang ijau,sat yang inti carot kat dalam tu...

bangkrap woo...kat sini sebotol kecik dah RM 4.00...yang botol besar berbelas ringgit..
mana ada jual pakai kilo.....
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2007 10:43 PM | Show all posts
Originally posted by pinatbate at 15-5-2007 08:15 PM
soulha...
anak dara kakpinat suka sgt makan jeruk zaitun ni...
dia ratah jer makan depan tv...macam makan kacang tu..
sat yang warna  itam,sat yang ijau,sat yang inti carot kat dalam tu. ...


dulu soulha tk reti nk makan gak..tambah yg timbang kilo bau mcm minyak gas jer..ntah apa2 yg aku baunya...tp bila dh mula pandai makan,ratah cam timun jer..tp yg hijau tu sorrylahh..pahit....klu rajin dan ada orng balik boleh jer klu nak..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

8-11-2024 11:45 PM GMT+8 , Processed in 0.457890 second(s), 32 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list