View: 131950|Reply: 81
|
ANEKA RESIPI MENGGUNAKAN PRESSURE COOKER
[Copy link]
|
|
Salam semua..
rasanya belum ada lagi tajuk ni tp kalo ada mintak moderator tolong remove la topik ni yer..
harap2 para chef2 di sin sudi berkongsi resipi2 yg menggunakn presuure cooker ni..
thanks |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
baru beli pressure cooker ke? |
|
|
|
|
|
|
|
2# auntie_girl
a'aa.. baru beli..so nk try camne ok ke x..hehe |
|
|
|
|
|
|
|
Ada sapa2 tau cam mana nak masak rendang guna pressure cooker? |
|
|
|
|
|
|
|
Macam-macam gak boleh masak dengan pressure cooker ni. Selalunya guna untuk rebus daging/kacang hijau etc bagi cepat empuk. Buat sup tulang ker...Nak masak nasi dlm ni pun boleh( ni ada dlm manual my pressure cooker...dah pernah try byk kali), lagi cepat masaknya tapi nasik jadi agak berkanji, melekat-lekat sikit macam nasi Jepun.
Ni salah satu resepi yg pernah buat dulu ( dah pernah post resepi ni kat thread ikan...ulang tayang sekali lagi)
HOME MADE SARDINE
http://tiffinbiru.blogspot.com/2009/03/home-made-sardine.html
BAHAN-BAHANNYA :-)
700 g ikan tuna/sardin
1/2 cawan tomato puree
1/2 cawan minyak masak
25 g bawang putih*
80 g bawang merah*
20 g halia*(dikisar halus)
Garam dan gula secukup rasa
2 1/2 cawan air
CARA MEMBUATNYA :-)
Ikan tuna dibersihkan, potong sederhana besar, buang kepalanya. Perap dengan sedikit garam dan jus limau nipis selama 10 minit. Cuci bersih dan toskan.
Dalam periuk tekanan, panaskan minyak masak, masukkan bahan kisar halus dan tumis hingga harum, masukkan tomato puree dan masak hingga terbit minyak. Tuang air dan masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa.
Bila mendidih, masukkan ikan tadi, kacau rata dan tutup periuk tekanan. Pasangkan injapnya dan bila periuk mengeluarkan wap dan bunyi "berdesir", kecilkan api dan biar masak perlahan selama 1 jam (ikut cara guna pada periuk tekanan masing2)...
Cukup waktu, bawa periuk tadi dalam sinki dan alirkan air paip atasnya sehingga wap dalam periuk habis, buka tudungnya dan periksa keadaan ikan, selalunya pada masa ini ikan masih kekal dalam bentuk asal, tapi tulang2nya menjadi lembut seperti sardine dalam tin.
Boleh lah dimasak mengikut kreativiti masing2. Nak buat sandwich pun boleh, nak cicah dengan roti pun boleh..atau goreng macam kita masak sardine biasa.
~~Pindang Ikan Mak Yang~~
Nie resepi dari mak dan gambar tu mak yg masak. Maisya tak pernah masak lagi.
1/2 kg Ikan Loma atau talapia hitam,
6 btg Serai,
3 inci Lengkuas,
50 sen Cili Api (dlm segenggam kot),
Asam Gelugor@Asam Belimbing (potong kecik2),
Santan (sebiji kelapa)
.
.
Memule kelar ikan dan gaul ngan garam+kunyit. Tumbuk serai, lengkuas dan cili api. Gaul ikan ngan bahan tumbuk pastu bungkus ngan daun seniye(xtau ejaannye camne). Dah siap bungkus, rebus ngan air dlm pressure cooker selama 1 jam. Tambah santan dan masak selama 20 minit. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
camne nak agak brp minit untuk guna pressure cooker..
kita xboleh kejap kejap bukak tengok kan? |
|
|
|
|
|
|
|
rileks posted on 14-8-2013 01:15 PM
camne nak agak brp minit untuk guna pressure cooker..
kita xboleh kejap kejap bukak tengok kan?
Pressure cooker is one of thing that I must have in my kitchen. Macam-macam gunanya. Masak kacang hijau, dhall untuk buat dalca, daging, ayam pencen, n pernah juga kak mist masak nasi guna pressure cooker. Kak Mist tak tahu nak agak berapa lama nak masak sebab selalunya kita pilih saja dari selection kat periuk tu. So, tak pernah guna timer.
|
|
|
|
|
|
|
|
maisya posted on 3-6-2010 01:05 PM
Macam-macam gak boleh masak dengan pressure cooker ni. Selalunya guna untuk rebus daging/kacang hija ...
Kak mist pernah masak sardine dalam pressure cooker. Memang sedap sangat-sangat. Anak-anak makan bertambah-tambah. |
|
|
|
|
|
|
|
masa raya hari tu, masak nasi impit pakai pressure cooker aje, cepat dah masak. nanti ingat nak masak rendang ayam pulak. |
|
|
|
|
|
|
|
oo kmist guna yg letrik eh.. timer dah siap..
kalau yg manual ade yg guna tak? |
|
|
|
|
|
|
|
la bru tahu boleh masak nasik impit segala. selalu guna untuk merebus je. tapi hari tu rebus kacang kuda.. mmg cepat empuk tapi x brapa sedap mcm sekadar lembut tapi x gebu mcm rebus biasa.. |
|
|
|
|
|
|
|
raya aritu masak kormak daging guna pressure cooker.
nak cepat punyer pasal.... hahahaaa...
lepas setgh jam tu angkat la.
bila buka... tadaaaaa... daging lembut giler n tk leh kacau kuat2 n hampir hancur.
adoiiii... org takde gigi pun leh mkn aku punyer kormak daging nie.
|
|
|
|
|
|
|
|
krisp posted on 15-8-2013 12:09 PM
masa raya hari tu, masak nasi impit pakai pressure cooker aje, cepat dah masak. nanti ingat nak masa ...
Memang kalau masak nasi impit senang and cepat. Buat bubur nasi pernah try
|
|
|
|
|
|
|
|
dah ada pressure cooker nk masak daging pun dah x menjadi masalah lg...hubby siap tanya rebus tulang brapa hari ni sampai daging dah terlerai dr tulangnya...ahhaha |
|
|
|
|
|
|
|
mari laa tepek gambar pressure cooker uols kat sini..ai nak beli juga sbb teruja dgn penjimatan masa bila guna gadget ni. |
|
|
|
|
|
|
|
sy pn ada dpt hadiah dari adik,tapi x pernah guna lg.. |
|
|
|
|
|
|
|
saya guna pressure cooker noxxa ..mmg berbaloi |
|
|
|
|
|
|
|
BurungBiru posted on 10-9-2013 01:36 PM
saya guna pressure cooker noxxa ..mmg berbaloi
Sy pun baru beli Noxxa... baru nk try resepi.. |
|
|
|
|
|
|
|
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
|
|
|
|
|
|
|
ari tu aku masak bahmia kaki kambing yg perlu direnihkan utk beberapa jam sbb nak empukkan otot tu kan - rupanya laki aku ada gitau kengkawan dia - kot ms tunggu aku masak tu bosan ler kotnyer.. dah lah kawan dia nih dok ler promot baekkknya noxxa nih.. kalau sayang bini anda belikan lah noxxa !! ahahah.... betul ke berbaloi baloi beli? mahal gak kan regenye? takut jadik tukun cam airfryer aku tu jer.. ekekek.... |
|
|
|
|
|
|
| |
|