CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 6411|Reply: 8

Resepi Donut Bulat-Bulat Comel Tanpa Perlu Uli, Guna 2 Bahan Sahaja Tetap Elok Kejadiannya!

  [Copy link]
Post time 4-11-2023 03:39 PM | Show all posts |Read mode



Bila sebut donut, pasti rata-rata malas untuk membuat sendiri di rumah kerana agak leceh. Tapi ibu-ibu jangan risau kerana ada resepi donut bulat comel yang menggunakan 2 bahan sahaja tanpa perlu menguli.

Nak tahu macam mana? Ikuti perkongsian lengkap resepinya di bawah ini. Hari-hari buat donut untuk anak pun tak ada masalah selepas ini. Jom cuba!


CARA BUAT DONUT BULAT-BULAT, LEMBUT SANGAT



Donut comel permintaan anak-anak. Hanya guna dua bahan sahaja tepung naik sendiri dan plain yogurt. Simple sangat. Anak happy, mak pun teruja. Laju kerja mak-mak dapat sediakan kuih kesukaan anak.


Bahan-bahan:

Yogurt asli 190g
Secawan tepung naik sendiri
*Kalau nak buat banyak, boleh tambah lagi sukatan.

Cara penyediaan:

1. Satukan tepung dan yogurt, kaup-kaup sahaja. Adunan ini memang lembik sebab itu kena guna piping bag. Kalau tak ada piping bag pakai la plastik bungkus lauk, potong hujung (bucu plastik).

2. Kemudian panaskan minyak masak, minyak banyak sikit macam nak deep fry.

3. Masukkan adunan dalam piping dan picitkan ke dalam kuali. Gunting ikut sukatan anda nak sewaktu goreng ke dalam minyak.

4. Mula-mula nampak adunan tenggelam sikit tapi biarkan sehingga dia timbul.

5. Masak sehingga keperangan, angkat dan toskan.

6. Nak lagi sedap, salut gula atau celup dalam coklat cair.

Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba!

Baca juga: Resepi Cucur Badak Paling Mudah, Nak Lebih Sedap Kena Letak 1 Bahan Ini Dalam Inti

Sumber: Facebook Ibu Resepi & Elmo World Kitchen

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-11-2023 11:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Jap nak tanya, nnt kalau dh siap goreng bagai, ada rasa masam x? Sbb yogurt asli tu kan masam... Ke rasa dia sama mcm donut yg lain?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2023 01:32 AM From the mobile phone | Show all posts
C-ra replied at 27-11-2023 11:23 PM
Jap nak tanya, nnt kalau dh siap goreng bagai, ada rasa masam x? Sbb yogurt asli tu kan masam... Ke  ...

Iols pernah buat kek butter pakai yogurt..sedap uolsss moist sgt ...tp mmg ada rasa masam...ituhlah kali pertama dan kali twrakhir i buat masalan dr yogurt yaaa...hahahahaha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2023 11:00 AM From the mobile phone | Show all posts
msdummy.2018 replied at 9-12-2023 01:32 AM
Iols pernah buat kek butter pakai yogurt..sedap uolsss moist sgt ...tp mmg ada rasa masam...ituhla ...

Alaaaaa.... X jd la nak buh yogurt, ghisaaauuu kang ku kena makan semuanya sendiri.....
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2023 11:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Menarikk resepi. Tp tulah risau masam
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2024 12:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Comel jer bentuk dia, boleh la buat kecik ii so tak terasa sangat kalau diet pun

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 22-2-2024 02:21 PM | Show all posts
boleh masam ke sbb xpenah makan yogurt
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2024 10:03 AM | Show all posts
uzhumaki replied at 22-2-2024 02:21 PM
boleh masam ke sbb xpenah makan yogurt

pernah baca dalam TikTok AINNA even letak yogurt rasa tak masam & rasa fluffy seperti donut yang uli uli tu, katanya.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-6-2024 08:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Owh xpernah guna yogurt..bole try sekali
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
SILA IKUT ARAHAN...
ieja_p2_bumbumSILA IKUT ARAHAN...
Views : 13396 Replies : 50
Cinta itu buta:Gadis 23 tahun sanggup putuskan hubungan dengan ibu bapa demi berkahwin lelaki 80 tahun
YgBenarCinta itu buta:Gadis 23 tahun sanggup pu
Views : 3375 Replies : 20
MidJourney: AI Yang Mencipta Seni Digital Berdasarkan Arahan Teks
YteeMidJourney: AI Yang Mencipta Seni Digita
Views : 101 Replies : 0
Hanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti V79
syitaeyqaHanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti
Views : 202801 Replies : 4828
Kes Rogol & Bunuh Budak 5 Tahun Oleh Ayah Angkat Berumur 66 Tahun. Suami Isteri Dah Direman.
ainiz81Kes Rogol & Bunuh Budak 5 Tahun Oleh Aya
Views : 12364 Replies : 193
UK dilanda cuaca panas melampau 26 darjah celcius
YgBenarUK dilanda cuaca panas melampau 26 darja
Views : 11816 Replies : 15
Tiru meniru time skolah
XimTiru meniru time skolah
Views : 14467 Replies : 85
‘Banyak Peniaga Melayu Tiada Ilmu Penyediaan Makanan Bersih & Selamat’ – Chef Wan
YgBenar‘Banyak Peniaga Melayu Tiada Ilmu Penye
Views : 12343 Replies : 22
Bila netizen bersatu
riena3321Bila netizen bersatu
Views : 8656 Replies : 35
Masak guna ajinomoto
budi_jentayuMasak guna ajinomoto
Views : 17164 Replies : 81

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

18-6-2024 09:51 AM GMT+8 , Processed in 0.314944 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list