CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 29501|Reply: 224

[Tempatan] Kedai emas tetap diserbu peminat

  [Copy link]
Post time 13-4-2024 10:03 PM | Show all posts |Read mode
Edited by maklukpenggoda at 14-4-2024 07:51 AM

KUALA LUMPUR – Pasaran emas Malaysia menunjukkan dua fenomena bertentangan.


Pada saat ada yang mengambil kesempatan kenaikan harga emas untuk menjual barangan kemas mereka, ada pula yang tetap membeli emas walaupun mahal.


Pengarah Urusan Tomei Gold & Jewellery, Datuk Ng Yih Pyng berkata, walaupun harga emas berada pada peras tinggi, tetapi emas tetap dilihat sebagai pelaburan kurang berisiko.


“Selain pelaburan emas, sesetengah orang juga mula melabur dalam perak putih kerana harga perak putih di peringkat global juga mengalami kenaikan.


“Kadar kenaikan harga perak putih adalah setanding emas, walaupun harga perak putih adalah jauh lebih murah berbanding emas,” katanya kepada Nanyang Siang Pau.


Jelasnya, dengan Cukai Barang Bernilai Tinggi (HVGT) bakal diperkenalkan, orang ramai juga mengambil kesempatan membeli emas pada tiga bulan pertama 2024.


“Disebabkan harga yang tinggi, pengguna lebih cenderung membeli ketulan emas yang kecil atau syiling emas, ada juga yang membeli barangan kemas emas,” katanya.


Menurutnya, disebabkan faktor hari raya, jualan emas juga bertambah hangat, termasuk ada yang menukar barangan kemas yang lama untuk yang baharu.


Sementara itu, Presiden Persatuan Emas Malaysia, Datuk Wira Louis Ng berkata, orang Malaysia membeli emas untuk tujuan pelaburan dalam keadaan ekonomi global yang tidak menentu.


Katanya, walaupun bergelombang, tetapi jualan emas di Malaysia masih kukuh atas faktor pelaburan dan juga kegemaran peribadi orang Malaysia terhadap emas.


Menurutnya, pergolakan di Timur Tengah, Rusia dan Ukraine menyebabkan seluruh dunia mahu membeli emas fizikal.


“Jika keadaan perang tidak bertambah baik, maka harga emas akan meningkat lagi,” katanya. – MalaysiaGazette



This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-4-2024 10:26 PM From the mobile phone | Show all posts
HVGT kan tak jadi implement bulan 5 ni????
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2024 12:30 AM From the mobile phone | Show all posts
ot sat..nape porem sekarang kalau dark mode tak nampak artikel? Komen elok je font putih boleh baca. Bosan tau meolls pemalas kejap2 kena tukar kaler..
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2024 07:20 AM From the mobile phone | Show all posts
smlm nampak kat wah chan 377 utk 916
mur ke mah tu?

iols bukan kaki emas so iols naive
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2024 07:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Mas tak pe lagi ni yg meroyan rega beras naik sikit tapi boleh beli mercun beratus2 ringgit bakar sekali terus habis.
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2024 07:57 AM From the mobile phone | Show all posts
bottombikini replied at 14-4-2024 07:20 AM
smlm nampak kat wah chan 377 utk 916
mur ke mah tu?


Mmg mahal skrg ni...iols berkira2 nk beli ke tidak...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 14-4-2024 07:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols nk cari rantai tgn utk anak dara iols yg boleh masuk charms tu...kat mana yg comel2? Habib jewels ke?
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2024 08:10 AM From the mobile phone | Show all posts
mejaputih replied at 14-4-2024 07:58 AM
Iols nk cari rantai tgn utk anak dara iols yg boleh masuk charms tu...kat mana yg comel2? Habib jewe ...

Anak you umur berapa?  Under habib ada pandora yg boleh beli amd letak charma tu.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-4-2024 08:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Samerosie replied at 14-4-2024 08:10 AM
Anak you umur berapa?  Under habib ada pandora yg boleh beli amd letak charma tu.

Dah umir 17 tahun..sejenis tak suka pakai emas anak dara iols..dah belikan eantai tangan bentuk love dia tak suka...so iols nak carikan mcm pandora tu..masa aiols pakai pandora silver dulu dia suka juga pakai iols punya..pastu pandora tu hilang
Yg habib charms dia comel2 ye? Dia suka yg cute2...
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2024 08:18 AM From the mobile phone | Show all posts
mejaputih replied at 14-4-2024 08:16 AM
Dah umir 17 tahun..sejenis tak suka pakai emas anak dara iols..dah belikan eantai tangan bentuk lo ...

Pandora-like yang 916 tu... comel yang tomei punya... design charms dia lagi banyak options...

Range tu nama Chomel...
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2024 08:19 AM From the mobile phone | Show all posts
mejaputih replied at 14-4-2024 08:16 AM
Dah umir 17 tahun..sejenis tak suka pakai emas anak dara iols..dah belikan eantai tangan bentuk lo ...

Tapi tu la u kalau pandora hilang x sakit sangat hati tapi kalau habis hilang sakit la sikit walaupun rega charms lebih kurnag sama dgn habib just because nama habib tu kan.
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2024 08:19 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 14-4-2024 08:18 AM
Pandora-like yang 916 tu... comel yang tomei punya... design charms dia lagi banyak options...

R ...

Ok2..boleh gi riki2 Tomei...
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2024 08:20 AM From the mobile phone | Show all posts
mejaputih replied at 14-4-2024 07:58 AM
Iols nk cari rantai tgn utk anak dara iols yg boleh masuk charms tu...kat mana yg comel2? Habib jewe ...

Jangan beli yang habib punya.. buroks design... cer u gi tengok Tomei
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2024 08:20 AM From the mobile phone | Show all posts
mejaputih replied at 14-4-2024 08:19 AM
Ok2..boleh gi riki2 Tomei...

Oh laju u baca ...

Risau i takut u dah keluar gi beli hahahahahha
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2024 08:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Samerosie replied at 14-4-2024 08:19 AM
Tapi tu la u kalau pandora hilang x sakit sangat hati tapi kalau habis hilang sakit la sikit walau ...

Itu la tu...takde la ralat sgt pandora yg hilang...kalau emas yg hilang mak aiii kesedihan smpi bila2 boleh ingat ralatnya...
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2024 08:22 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 14-4-2024 08:20 AM
Oh laju u baca ...  

Risau i takut u dah keluar gi beli hahahahahha

Ari ni iols sibuk nk kemas rumah and anto anak2 ke asrama...alamanda ada ke Tomei? Iols mls nk ke ioi city mall sbb ramai sgt org.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-4-2024 08:23 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 14-4-2024 08:20 AM
Jangan beli yang habib punya.. buroks design... cer u gi tengok Tomei

Ok2...tak penah tgk yg habib punya kalau pandora like..
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2024 08:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Samerosie replied at 14-4-2024 07:39 AM
Mas tak pe lagi ni yg meroyan rega beras naik sikit tapi boleh beli mercun beratus2 ringgit bakar se ...

Ha .ha...aku nk bg duit raya kt ank jiran aku, ada le ratus jugak utk 3beradik tu....
Smlm aku tgok dia main bunga api yg mahal tu...mau sekali bakar dekat dua ratus ....

Aku nk tukar envelope, bg rm3 sorang cukup.....
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2024 08:26 AM From the mobile phone | Show all posts
mejaputih replied at 14-4-2024 08:22 AM
Ari ni iols sibuk nk kemas rumah and anto anak2 ke asrama...alamanda ada ke Tomei? Iols mls nk ke  ...


Ade.. cer u pegi alamanda dulu tomei tu..  biasa alamanda lg banyak options charms comel2 sbb jarang org beli.. tomei klcc or ioi kadang2 sold out design glemer

Gi usha dulu pun takpe dulu.. takyah beli lg sbb mas tengah mahal sgt

Gitu aiols dah mcm jurucakap tomei
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2024 08:29 AM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 14-4-2024 08:25 AM
Ha .ha...aku nk bg duit raya kt ank jiran aku, ada le ratus jugak utk 3beradik tu....
Smlm aku tgo ...

Hahahahahhaha mana diorg jumpa tempat beli mercun?


Adik aiols siap gi Penang beli mercun mcm2 jenis.. gi sana  seminggu sebelum raya... berkotak2 dia borong.. meriah betul... cantik
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-5-2024 03:23 AM GMT+8 , Processed in 9.213044 second(s), 53 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list