CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 9697|Reply: 21

Syiling Malaysia

[Copy link]
Post time 6-11-2014 05:56 PM | Show all posts |Read mode
KOLEKSI DOUBLED DIES SYILING MALAYSIA
         Syiling doubled die merupakan pelupor kepada syiling2 error dan varieti.Sebelum penemuan syiling DDO LINCOLN CENT 1955 Koleksi para numismatis hanya bertumpu kepada syiling2 klasik dan koleksi yg sukar dijumpai.Dengan penemuan syiling 1 sen DDO pada tahun 1955 telah menempa sejarah dan menimbulkan minat baru dikalangan ahli2 numismatik,mereka mula memperbagaikan koleksi dengan syiling2 error dan varieti.


         Pada awal penemuan syiling error,kalangan ahli2 numismatik USA telah berbelah bagi samada untuk menganggap syiling2 error sebagai koleksi istimewa yg kolektibal atau melupakannya sahaja.Kelab2 peminat syiling error mula ditubuhkan dan pada tahun 1983 bila
Combined Organizations of Numismatic Error Collectors of America (CONECA).ditubuhkan,syiling2 error mula diberi perhatian oleh pakar numismatik.Bermula dari penubuhan CONECA ini syiling2 error telah mula mendapat premium yg tinggi, hari ini ianya boleh mencecah ribuan USD bagi sekeping syiling error yg dilelong...

         
            Kita di Malaysia masih belum terlambat untuk menyertai ahli2 numismatik antarabangsa dalam mempergiatkan bidang syiling error..Dgn  pendedahan yg aktif baru sekitar tahun 1980an diperingkat antarabangsa tentu masih banyak yg dapat kita meyumbang untuk perkongsian maklumat dan pengetahuan berkaitan syiling error.Tinjauan dalam laman2 web syiling error antarabangsa mendapati banyak juga syiling2 error dari Malaysia yg dijadikan spesimen untuk kajian..Tentu kita yg berada di disini lebih layak untuk mengkaji syiling2  kita sendiri.



             Setelah beberapa tahun pencarian,depankanta sempat kumpulkan beberapa spesimen syiling Malaysia varieti Doubled Dies.Varieti DD ini semakin diberi perhatian oleh pengumpul2 Malaysia memandangkan semakin hari semakin sukar untuk menemuinya sedangkan minat orang ramai  terhadap bidang numismatik semakin meningkat.




                DDR 5 SEN 1976


                 DDO 5 SEN 1977



               DDR 1 SEN 1980



             DDO 1 SEN 2004



            DDO 10 SEN 2007 V1



     DDO 10 SEN 2007   V2




      DDO 10 SEN 2007   V3


           DDO 5 SEN 2009


          DDR 5 SEN 2008



            DDO 50 SEN 1984




           DDR 50 SEN 2009


       DDR 20 SEN 2008


    DDR 5 SEN 2009


        DDR S3M 10 SEN 2012 (?)




           Antara koleksi syiling2 Malaysia Doubled Dies yg sempat depankanta kumpulkan.Tentu masih ada spesimen DD  syiling Malaysia bagi ketiga2 siri yg masih belum dijumpai dan menunggu kita semua menyelongkar syiling yg ada dalam edaran ......





                    Premium syiling error pertama Lincoln cent 1955 yg dikenali dgn nama "King of errors"ini pada tahun 1960 harganya dijual sekitar 1 USD sahaja sekeping....Hari ini ianya telah mencecah 3.000 USD sekeping..Lelongan terkini di Ebay telah dibuka dgn harga 2,325 USD atau RM7,092.


    Adakah Premium bagi syiling2 error Malaysia juga akan terus meningkat begini?........


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-11-2014 09:54 PM | Show all posts
Lebih minat dengan siling lama Malaysia ni sebab nilainya berbeza mengikut saiz.  Duit siling terbarunya lebih kurang sama je saiz nak kena perhatikan betul2 sebelum membuat pembayaran.
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2014 11:08 PM | Show all posts
fuhh .. mahal gak regenya ye ..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-11-2014 11:37 AM | Show all posts
Artemesiaa posted on 6-11-2014 09:54 PM
Lebih minat dengan siling lama Malaysia ni sebab nilainya berbeza mengikut saiz.  Duit siling terbar ...

20 sen dgn 50 sen nk sama saiz
begitu jgk 5 sen dgn 10 sen

tp lbh ringan
klu jatuh ke lantai mcm mozek, bunyi xberapa sedap


Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2014 11:52 AM | Show all posts
alekxander posted on 7-11-2014 11:37 AM
20 sen dgn 50 sen nk sama saiz
begitu jgk 5 sen dgn 10 sen

Kurang kechinggg nyer kann
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2014 03:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku pengumpul syilling dan kertas matawang Malaysia yg rare
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 7-11-2014 03:25 PM | Show all posts
hubby aku pun ada collection notes/syilling yang cacat...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-11-2014 05:26 PM | Show all posts
shamsadis posted on 7-11-2014 03:07 PM
Aku pengumpul syilling dan kertas matawang Malaysia yg rare

sham post la kt sini
ramai yg nk tgk ni

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-11-2014 05:52 PM | Show all posts
dulu masa belajar sanggup kumpul dan beli duit 50sen yang terbelah kat tengah tu, keluaran tahun 60-an kot
dapat collect dlm 30+ keping, then simpan dalam tabung buluh bawah baju
tapi dapat house mate yg kaki songlap, boleh dia korek siling tu sampai tak de satu pun..
hadoi memang sakit hati...
sekarang orang beli ribu2 sekeping...
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2014 08:49 PM | Show all posts
wowwww rare... aku ade sekeping je nilai singgit yg warna emas tu... tu je
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2014 11:39 PM From the mobile phone | Show all posts
alekxander posted on 7-11-2014 05:26 PM
sham post la kt sini
ramai yg nk tgk ni

Of cos la x boleh, disimpan dalam peti, nak bukak peti satu keje, malas
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-11-2014 12:47 PM | Show all posts
shamsadis posted on 8-11-2014 11:39 PM
Of cos la x boleh, disimpan dalam peti, nak bukak peti satu keje, malas

sombongnya
bkn nak pegi rompak ko pun
nak tgk mcmna rupa bentuk syiling tu je kot


Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2014 04:44 PM | Show all posts
alekxander posted on 10-11-2014 12:47 PM
sombongnya
bkn nak pegi rompak ko pun
nak tgk mcmna rupa bentuk syiling tu je kot

org taknak jgn dipaksa
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2014 07:49 PM | Show all posts
syiling luar mstila mahal
syiling malaysia, sapala nk beli mahal2..lainla lagi 100 tahun..
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2014 08:26 AM From the mobile phone | Show all posts
alekxander posted on 10-11-2014 12:47 PM
sombongnya
bkn nak pegi rompak ko pun
nak tgk mcmna rupa bentuk syiling tu je kot

Hahahaha sori ayat aku mmg kasar
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2014 10:54 AM | Show all posts
syiling terbaru tak mesra OKU
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 11-11-2014 06:46 PM | Show all posts
kejoraria posted on 10-11-2014 04:44 PM
org taknak jgn dipaksa

xpaksa pun
cuma ayat die xmenahan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-11-2014 06:47 PM | Show all posts
shamsadis posted on 11-11-2014 08:26 AM
Hahahaha sori ayat aku mmg kasar

xyah sori lah
hak awak la
suka hati nk buat ape

Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2014 01:39 PM | Show all posts
syiling latest paling aku xsuka
xdpt beza
kena tkg betul2
10 sen ke 5 sen
20 sen ke 50 sen
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2014 03:28 AM | Show all posts
dulu selalu kumpul duit syiling tahun paling lama...
lg lama tahun tu lg bagus..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Pulis Minta Bantuan Kesan Kanak-Kanak Perempuan,Albertine Leo Jia Hui,  Enam Tahun Dilapor Hilang di Iskandar Puteri
YgBenarPulis Minta Bantuan Kesan Kanak-Kanak Pe
Views : 36454 Replies : 51
TAKZIAH: Isteri Wan Saiful meninggal dunia akibat kanser
mojarean_XTAKZIAH: Isteri Wan Saiful meninggal dun
Views : 4583 Replies : 8
Khai Bahar bawa BF g Sarawak
leftenanhensemKhai Bahar bawa BF g Sarawak
Views : 56948 Replies : 83
Warga KL paling murung, stress
JoyahMengayahWarga KL paling murung, stress
Views : 7509 Replies : 75
My Sweet Mobster (2024) – JTBC
heythere123My Sweet Mobster (2024) – JTBC
Views : 21169 Replies : 348
Lelaki hampir muflis dipergunakan abang ipar guna nama buat pinjaman bank pembelian kereta baharu Rm100k.Wajar atau tidak
YgBenarLelaki hampir muflis dipergunakan abang
Views : 35696 Replies : 40
Uji Minda :)
yoanaUji Minda :)
Views : 92700 Replies : 1045
Point Kumpul Tachang
evatasoPoint Kumpul Tachang
Views : 31786 Replies : 218
Sejauh mana GIGIHNYA  korang
fahdramliSejauh mana GIGIHNYA korang
Views : 75006 Replies : 396
JOM test mata korang?
fahdramliJOM test mata korang?
Views : 32221 Replies : 173

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-7-2024 10:08 PM GMT+8 , Processed in 0.081271 second(s), 50 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list