View: 4256|Reply: 5
|
Mengidam Roti Naan Berkeju? Jom Cuba Sendiri..
[Copy link]
|
|
Oleh Adib ZA
Aduh, kecur air liur dibuatnya bila disebut tentang roti nan berkeju..
Siapa yang tidak jatuh cinta dengan roti naan yang ditambah keju ini.
Enak dimakan bersama dengan ayam tandori atau pun kari daging. Lazatnya!
Bahan-bahan:
375 gram tepung gandum
125 gram tepung naik sendiri
125 ml plain yogurt
1 sudu kecil serbuk yeast
250 ml air suam
1 sudu besar mentega/marjerin atau minyak masak
1 sudu besar gula
sedikit garam
Bahan Toping:
50 gram cheddar cheese – parut halus
50 gram mozarella cheese
1 sudu teh gula pasir
Cara-caranya:
1. Rendam terlebih dulu yis di dalam air suam, tunggu sehingga berbuih.
2. Sementara itu campurkan tepung gandum, tepung naik sendiri, gula garam dan mentega dan digaul rata.
3. Masukkan yis dan yogurt, uli sehingga sebati masukkan air sedikit demi sedikit.
4. Uli sehingga adunan agak lembut, dan bulat-bulatkan untuk diperam seketika (hingga doh kembang dan gebu).
5. Canai doh hingga leper dan taburkan toping. Canai doh lain, tindihkan dan canai semula.
6. Bakar dalam kuali tanpa minyak dengan api kecik. - CARI Infonet
Sumber resipi: Resipi Bonda |
|
|
|
|
|
|
|
nampak mcm senang. boleh cuba la nnt |
|
|
|
|
|
|
|
selalu beli yis tp tak kembang terus fedap nak buat roti |
|
|
|
|
|
|
|
Huhu..kerap betul mengidam cheese nan lately ni..
Tapi td dah dpt rasa..syukurlah..
Walaupun cuma dpt mkn suku roti..dah rasa full sgt..
|
|
|
|
|
|
|
| |
|