View: 3186|Reply: 7
|
Penggemar Hati Dan Pedal Ayam, Sini Jap Baca
[Copy link]
|
|
Oleh : Dean BZ
Menggoreng pedal atau hati ayam sentiasa menjadi igauan ngeri terutamanya buat suri rumah tangga yang baru mendirikan rumah tangga. Mana tidaknya, apabila menggoreng pedal dan hati ayam, sering kali menyebabkan minyak terpercik dan terkena badan.
Foto : resep-masakan-adinda.com
Buat penggemar pedal dan hati ayam seMalaysia, usah gusar kerana penulis akan kongsikan satu tips paling mudah dan ramai mungkin tak tahu. Tips ini dipetik dari perkongsian di portal sentiasapanas.com.
Cara-caranya adalah :
Mula-mula rebus hati atau pedal ayam bersama air yang sama parasnya dahulu.
Setelah separuh masak, tapis supaya tiada air rebusan tadi yang melekat pada hati atau pedal ayam tersebut.
Kemudian, barulah digaulkan kunyit dan garam serta bolehlah digoreng.
Kalau meletup juga, bolehlah cuba pakai seperti gambar di bawah ini. - CARI Infonet.
Foto :remajaikhlas09.blogspot.com
|
|
|
|
|
|
|
|
oo rebus dulu ye...ok nanti nak cuba. tq for sharing.... |
|
|
|
|
|
|
|
ok thanks for d tips.. paling suka makan pedal goreng kunyit.. kenyal2 gitu |
|
|
|
|
|
|
|
Baru tau. Thanks for sharing. |
|
|
|
|
|
|
|
masa kecik2 kami makan ayam kampung sembelih sendiri je
paling tak suka hati ayam
pedal ayam pun kurang sebab ada tempat yang liat
paling suka tali perut ayam..goreng masak kicap ngn kacang panjang
oh rindunye...zaman le ni mane dapat dah nk rasa tali perut ni...
tak pernah rasa jantung ayam sebab ada satu je, selalu kakak dah ambik dulu
telur yang belum jadi tu je mak tak bagi kami makan...organ lain semua makan |
|
|
|
|
|
|
|
baru tau..selalu kalau lepas goreng hati n pedal..memang aku basuh satu dapur..minyak mcm kena percikan lava gunung berapi |
|
|
|
|
|
|
| |
|