|
VANILLA SLICE CAKE
Untuk menyediakan kek slice, kita perlukan 2 keping kek span vanilla. Untuk mendapatkan resepi kek span vanilla anda boleh dapatkan resepi di SINI. Apa yang perlu anda ambil perhatian ialah, resepi kek span vanilla ini anda perlu bakar dalam loyang 10 inc 4 segi. Kalau anda ikut pada resepi kek span yg ita kongsikan tu ia menggunakan loyang 8 inc. Kek akan jadi tinggi. Untuk kek slice anda tidak perlukan kek yang tinggi, kerana itu ita cadangkan guna resepi yang sama cuma loyang tu tukar pada loyang 10 inc.
Selepas kek di bakar anda potong kepada 2 kepingan dan ketepikan.
Ok, sementara kita tunggu kek span kita masak , kita sediakan caramel.
Caramel ni, kita akan gunakan untuk mencampurkan dalam krim dan untuk topping kek.
CARAMEL
113 gm butter tanpa garam
120 ml heavy cream atau Dairy whipping cream
3 sudu besar air
60 ml corn syrup
200 gm gula
Potong buter kepada kiub kecil
Campurkan bersama krim dan panaskan dalam microwave hingga ia cair tapi masih keruh ~ ketepikan
Boleh juga panaskan atas api perlahan
Dalam periuk satukan air, gula dan corn syrup
Masak atas dapur hingga ia mendidih, berbuih-buih dan gula melarut ~ anggaran suhu 150C kalau tak ada temormeter cuma pastikan gula dah larut dan ia benar-benar mendidih
Tutup periuk supaya gula yang melekat di tepi periuk mencair dan turun ke bawah
Buka periuk dan tuangkan krim dan butter cair tadi
Kacau perlahan dan masak hingga pekat
Biarkan sejuk
* adunan ini dapat banyak, anda boleh buat 1/2 daripada adunan sahaja
KRIM VANILLA
3 biji kuning telur
100 gm coklat masakan putih
8 gm gelatin
30 gm air
2 sudu besar caramel
250 gm Krim Bukan tenusu
1 sudu teh esen vanilla
Satukan gelatin dalam air dan biarkan kembang
Cairkan gelatin dengan kaedah double boiler
Cairkan coklat masakan dengan kaedah double boiler
Dengan kaedah double boiler juga panaskan kuning telur sambil sentiasa di kacau hingga ia berkrim
Tuangkan gelatin dan gaul rata
Tuangkan coklat masakan dan caramel gaul rata
Biarkan sejuk
Dalam bekas lain putar krim putar dan esen vanilla hingga kental
Kaup balik krim dalam caramel hingga berkrim
Ok, semua bahan dah pun siap sekarang kita mulakan proses untuk melapis.
Ambil sekeping kek, letakkan atas lapik kek
Letakkan 1/2 dari pada krim vanilla dan ratakan
Masukkan lebihan caramel dalam piping bag dan paipkan atas krim vanilla secara melingkar.
Kemudian letakkan selapis lagi kek
Masukkan lebihan krim vanilla dalam piping bag dan paipkan secara garisan atas kek
Kemudian paipkan juga caramel secara garisan atau mengikut kreativiti anda
Simpan dalam peti ais hingga krim mengeras
Bila krim dak keras bolelah potong kepada kepingan.
Hiaskan atas kek dengan coklat sebagai hiasan
kredit:azlita masam manis
|
|
|
|
|
|
|
| |
|