View: 5001|Reply: 29
|
Bakso Maggi Pasti Tak Cukup Semangkuk!
[Copy link]
|
|
Oleh Adib ZA
(Sumber foto: dayre.me)
Anda gemarkan menu bakso yang dihidang bersama bebola daging?
Lazimnya ia didatangkan dengan mee kuning atau mihun.
Namun, kita buat kelainan dengan membawakan mee segera atau Maggi. Pasti tak cukup semangkuk!
Bahan-Bahan
½ kilogram daging cincang
3 ulas bawang putih dan dihiris
50 gram tepung sagu
1 sudu teh garam atau secukup rasa
1 biji putih telur
Sediakan
1 mangkuk besar air mendidih
1 mangkuk air sejuk/air ais
Cara Penyediaan Bakso
Campur kesemua bahan dengan menggunakan tangan dan senduk sampai mesra dan tidak melekat.
Basahkan tangan dengan air, ambil campuran daging dengan tangan dan genggam dan keluarkan melalui celah jari telunjuk dan ibu jari.
Bulatkan bakso dengan sendok dan celupkan ke air panas mendidih sehingga terapung.
Pindahkan bakso yang terapung ke dalam air ais selama 5 minit. Lakukan sehingga selesai.
Kuah Bakso
Sediakan air rebusan daging.
Tambahkan garam, merica, dan gula secukup rasa.
Setelah mendidih masukkan bakso tadi dan masak sebentar lagi.
Cara Sajian
Sediakan mangkuk berisi maggi yang sudah direbus.
Tuang kuah sup dan baksonya, tabur potongan daun seleri dan bawang merah goreng. - CARI Infonet
Sumber resipi: Resepi Cik Ruby |
|
|
|
|
|
|
|
mana nak beli yg dah siap |
|
|
|
|
|
|
|
jiran iols ari tu ada bagi bakso. dapppp sgt . |
|
|
|
|
|
|
|
smlm dh try kat shah alam..sodapp |
|
|
|
|
|
|
|
Mesti sedap, light n easy |
|
|
|
|
|
|
|
curah perencah kari atas bebola lagi nikmat aummm |
|
|
|
|
|
|
| |
|