CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2726|Reply: 4

Ayam Liku - Ayam Masak Lengkuas Suku Kaum Bugis Di Tawau

[Copy link]
Post time 10-3-2016 03:33 PM | Show all posts |Read mode


Oleh : TS LOO

sumber foto : google image

sumber foto : google image





Ayam liku dikenali sebagai ayam masak lengkuas. Menu adalah sajian unik dari suku kaum Bugis terutamnya di Tawau. Ia merupakan masakan turun temurun yang disajikan di kebanyakan rumah Bugis pada hari raya. Dalam bahasa Bugis, lengkuas dipanggil 'liku'.




Bahan-bahan:
650 ml santan (dari 2 kelapa)
1 ekor ayam- dipotong 16
3 sudu besar kerisik
Garam & gula pasir secukup rasa.




Bahan hiris halus :
200 gm lengkuas
14 batang serai




Bahan A ( Dikisar ) :
5 sm halia
3 sm kunyit
6 biji bawang merah
1 ulas bawang putih






Cara membuat :
1) Didihkan santan sambil dikacau atas api perlahan sehingga naik minyak
2) Masukkan bahan hiris. Masak lagi sehingga berminyak dan mulai pekat.
3) Masukkan ayam, kerisik, bahan A, garam dan gula pasir.
4) Kacau sekali-sekala sehingga ayam masak dan kuah agak kering. Jika suka berkuah, boleh tambah air.- CARI Infonet
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-3-2016 01:30 PM | Show all posts
mcm sdp jer klu mkn ngan nasi putih..
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2016 05:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Makan dgn nasi panas lembik sikit mesti asih
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2016 10:08 AM | Show all posts
huish nak kene buat nih..
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2016 05:36 PM | Show all posts
asyik nampak cam sedap.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

14-12-2024 11:52 AM GMT+8 , Processed in 0.069787 second(s), 16 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list