View: 22513|Reply: 68
|
Kacang 'Bogel' Hot And Spicy, Kudapan Terbaik Waktu Petang..
[Copy link]
|
|
Terkejut dengan namanya? Kacang bogel atau pun kacang telanjang sebenarnya kacang tanah yang dibuang kulit dan digoreng dengan rempah-rempah tertentu. Walaupun ianya hanya kacang tanah, jangan terkejut sebab ramai yang meminatinya.
Lebih-lebih lagi bila digoreng dengan rempah yang sedap. Sebab itu menjadi hot and spicy.
Jom cuba resepi kacang bogel yang mudah ini hasil perkongsian pengguna FB Amayah Bujang 1980.
Bahan-bahan
1 Kilo kacang tanah yang tiada kulit
2 labu bawang putih
50 g buah keras
4 sudu kecil garam
Serbuk perasa jika suka
Cili padi
Daun kari
Ikan bilis
Cara membuat:
1. Rendam kacang tadi di dalam air panas hingga kembang.
2. Tus kan kacang tadi biar habis airnya.
3. Tumbuk bawang putih tak payah hancur.
4. Tumbuk pula buah keras.
5. Gaulkan semua bahan yang telah ditumbuk ke dalam kacang.
6. Masukkan garam dan serbuk perasa.
7. Biarkan sekejap supaya mesra.
8. Sediakan kuali untuk menggoreng, masuk minyak dan panaskan.
9. Pertama kita goreng dulu kemudian ketepi kan.
10. Goreng daun kari dan cili padi yg telah dipotong.
11. Seterusnya goreng kacang tadi dengan minyak yang terendam sehingga masak. Goreng kacang jaga apinya jangan terlalu kuat nanti hangus tak rangup dalamnya.
12. Dah semua siap digoreng gaul kesemuanya sekali.
Selamat Mencuba..! - CARI |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
sedapnye....aku takleh tengok kacang...membuak nafsu |
|
|
|
|
|
|
|
x pernah dengar pun, baru ari ni dengar nama mcm ni
makanan pun nk diletak nama mcam ni..
mcm xde yg sesuai.. |
|
|
|
|
|
|
|
Nampak menarik. Tp menu deep fry ni mmg x de di rumah. So tukarvyg lain lah. |
|
|
|
|
|
|
|
sedap nmpk...xde org jual yg dh siap ke. aku xreti goreng kacang selalu hangit pahit lepang |
|
|
|
|
|
|
|
biasa terjadi..
lepas dah rendam smpai kembang, agaknye risiko nak hangit pahit lepang tu dah bekurang kot..
|
|
|
|
|
|
|
|
Da boleh bayangkan rasanya yummss {:cryrun |
|
|
|
|
|
|
|
cewekbopot: biasa terjadi..lepas dah rendam smpai kembang, agaknye risiko nak hangit pahit lepang tu dah bekurang kot..
lps basuh rendam kena jmur bwh matahari terik.. smpai btul2 kering.. goreng nnt xde hangit.. elok jer |
|
|
|
|
|
|
|
pearl.silver replied at 4-1-2018 01:44 PM
Step no 9 tu goreng ape?
Ikan bilis kot |
|
|
|
|
|
|
|
kacang putih nie skrg dah mhal.. iols biasenya goreng kosong jer.. kmudian grg bwh putih dan daun kari.. gaulkan semua letak garam sikit.. marvellous.. |
|
|
|
|
|
|
|
Hujung bulan ni nak borong kacang disco kat bali. Sedapnyer....... |
|
|
|
|
|
|
|
terbayang2 sedapnya .. perasa garlic, curry .. perghhhhh
|
|
|
|
|
|
|
|
klu mak ai dia panggang dlm oven..adei lapar plak
|
|
|
|
|
|
|
|
Dulu2 kacang bogel ni x de jual lg. Yg ada kacang pakai baju. Time nak raya mak nask buat kcg grg, mak rendam dulu kcg dlm air panas nak tanggalkan kulit kcg. Bila dah kembang baru buang kulit. Sampai kecut jari nak buang kulit kcg tu.
Now all the memories are gone. La ni dah x buat kcg grg lg. Beli je siap. |
|
|
|
|
|
|
|
alamak sedapnya....tapi lepas makan ni confirm jerawat naik macam kacang jugak T_T |
|
|
|
|
|
|
|
Pelik ah. Nama dia cuma Kacang Tanah Putih. Tak perlu rendam air bagai. Selalu cuma masuk oven 175 degree Celcius selama 14-20 minit. Siap healthy oven baked peanuts. |
|
|
|
|
|
|
|
matchstick replied at 4-1-2018 01:15 PM
sedap nmpk...xde org jual yg dh siap ke. aku xreti goreng kacang selalu hangit pahit lepang
Jgn guna api besar.....
Lg satu...kacang ni,,dah kekuningan je kau angkat jgn goreng sampai warna coklat sbb lepas kau angkat....haba dlm kacang tu akn terus masakkn kacang....klu kau goreng sampai coklat....haba tu akn jadikn kacang hangit.... |
|
|
|
|
|
|
| |
|